nkope έγραψε:
Στην αρχή ήταν όλα εύκολα. Όπως είναι τυπικό γι ανθρώπους που ξεκινούν ή ξαναρχίζουν την πνευματική τους πορεία, η Χάρις ήλθε πλούσια και δωρεάν.
Αλλά αυτή η ευλογημένη κατάσταση είναι μια ένδειξη μόνο της δύναμης της Χάριτος. Ύστερα υποχώρησε, επανήλθαν οι πειρασμοί κι όλα έγιναν πιο δύσκολα. Από δω και πέρα όμως κάθε νίκη είναι κερδισμένη και κάθε βήμα στη πνευματική ζωή είναι θεμελιωμένο στην προσπάθεια.
Ευχηθείτε μου "τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής μου εν ειρήνη και μετανοία".
Αδελφέ μου, πολύ με συγκίνησε η επιστολή σου! Ναι, στην αρχή όλα είναι εύκολα! Όπως έλεγε και ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος : «Ο Θεός στην αρχή (του πνευματικού μας αγώνα) μας δίνει καμιά καραμέλα, να μας ξεγελάσει κι εμείς νομίζουμε ότι εργαστήκαμε. Ο Θεός όμως μας την έδωσε για να μας δείξει ότι υπάρχει ολόκληρο ζαχαροπλαστείο εκεί πάνω!» Η συνέχεια βέβαια είναι λιγότερο ευχάριστη, αλλά ήδη είμαστε και περισσότερο «οπλισμένοι» απ’ ό,τι πριν!
Και πάλι ο Γέροντας αναφέρει σχετικά :
«Εάν αγωνιζόμαστε σωστά, αλλά δεν βλέπουμε καμία πρόοδο, συμβαίνει μερικές φορές το εξής : Ο δαίμονας, επειδή του κηρύξαμε τον πόλεμο, ζήτησε ενισχύσεις από τον σατανά. Έτσι, εάν πέρυσι πολεμούσαμε με έναν δαίμονα, εφέτος πολεμάμε με πενήντα, του χρόνου θα πολεμάμε με περισσότερους κ.ο.κ. Αυτό, δεν επιτρέπει ο Θεός να το δούμε, για να μην υπερηφανευθούμε. Χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε, ο Θεός εργάζεται στη ψυχή μας, όταν βλέπει καλή διάθεση.
Πάντως να ξέρουμε όταν καλυτερεύουμε την πνευματική μας κατάσταση, τότε κι εμείς νιώθουμε καλύτερα, αλλά και τον Χριστό χαροποιούμε. Ποιος μπορεί να φανταστεί τη μεγάλη χαρά που αισθάνεται ο Χριστός, όταν τα παιδιά Του προχωρούν»;
Ναι, η κατάσταση όταν επανέρχονται οι πειρασμοί, και μάλιστα περισσότεροι και σφοδρότεροι από πριν, είναι πολύ άσχημη! Εγώ μερικές φορές νιώθω να βουλιάζω και τότε νιώθω ότι χρειάζομαι την στήριξη όλων των αδελφών. Τι καλό που θα ήταν να μνημονεύαμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, στην προσευχή μας, όλους τους αδελφούς που δίνουν τον αγώνα! Και να ανάβαμε γι’ αυτούς ένα κεράκι κάθε μέρα!
Αδελφέ μου χαίρομαι που γνώρισες από κοντά τόσο μεγάλους – πνευματικά – ανθρώπους! Σε ζηλεύω! Εγώ, δυστυχώς τους έμαθα όταν ήδη είχαν φύσει από τον κόσμο αυτό!
Σου εύχομαι, όπως ζήτησες, "τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής σου εν ειρήνη και μετανοία" και ακόμη, ο Θεός να σου δίνει υπομονή, δύναμη και πίστη!