Τι είναι "κατάρα" στην Ορθοδοξία;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Πολλά είναι που δεν κάνουμε "τουλάχιστον όχι πια".

Εύχομαι κάποτε να κάνουμε πια, μερικά απο τα παραδεδομένα.

Για τον θεσμό της δουλείας κάνει ειδικό λόγο ο Απόστολος Παύλος και προφανώς την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί η συγκεκριμένη Τοπική Σύνοδος.

Η αρχή που εν προκειμένω υποστηρίζεται είναι ο σεβασμός του Χριστιανού στο εκάστοτε πολίτευμα της χώρας όπου ζει. Με αυτό δεν δηλώνεται η συνευδόκηση της Εκκλησίας απέναντι στο χ θεσμό, που τότε ήταν απόλυτα φυσιολογικός, τώρα δε μας φαίνεται σκάνδαλο. Οι αρχές της Εκκλησίας με τις οποίες εμφορούνται οι Ιεροί Κανόνες δεν είναι καλάμια στον άνεμο των αιώνων.

Εν πάσει περιπτώσει το επιτίμιο του αναθέματος υπο προϋποθέσεις μας παρεδόθη απο την απαρχή της Εκκλησίας και το να σκανδαλιζόμαστε μάλλον υποκριτικά για τον σκοταδισμό που υποτίθεται οφείλουμε την σήμερον να αποτάξουμε, μου κάνει σε κάτι προς στουρθοκαμηλισμό.
justin
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από justin »

Iησούς Χριστός είς και ο αυτός εις τους αιώνας.

Πιστεύω εις μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν....

Μαζί με όλους τους Αγίους και Θεοφόρους Πατέρες της Εκκλησίας , μαζί με όλους τους Αγίους Μάρτυρες και Νεομάρτυρες, μαζί με όλους τους ευσεβείς πιστούς της μίας. αγίας, καθολοικής και Αποστολικής Εκκλησίας, υψώνω και εγώ ο ταπεινός και αμαρτωλός Justin την φωνή μου και λέγω :

ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ!
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από strumfi »

justin έγραψε:Iησούς Χριστός είς και ο αυτός εις τους αιώνας.

Πιστεύω εις μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν....

Μαζί με όλους τους Αγίους και Θεοφόρους Πατέρες της Εκκλησίας , μαζί με όλους τους Αγίους Μάρτυρες και Νεομάρτυρες, μαζί με όλους τους ευσεβείς πιστούς της μίας. αγίας, καθολοικής και Αποστολικής Εκκλησίας, υψώνω και εγώ ο ταπεινός και αμαρτωλός Justin την φωνή μου και λέγω :

ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ!

Βρε, με τις κατάρες σου πάλι εσύ... Μ' έκανες ν' ανατριχιάσω βραδιάτικα.
Να σου πω...
Μου γράφεις και το "Πάτερ ημών" σε παρακαλώ.

:)
Άβαταρ μέλους
preloude
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από preloude »

stratos έγραψε:
preloude έγραψε:παρακαλω ανοιχτε ολεσ τις ενοτητες περι καταρας, αφου ο ιδιος ο θεος καταραστηκε τον διαβολον να σερνεται στο σκοταδι,εμεισ πως μπορουμε να μην το δεχτουμε.και επειδη το μυαλο μου ειναι πιο γρηγορο απο τα δαχτυλα μου, με την συνεπαγωγην και της αμνησιας δεν μπορω να συνεχισω
Αφού βάζεις στήν ιδια μοίρα τον διάβολο πού παγιώθηκε στήν αμετανοησία μέ τόν ανθρωπο σηκώνω τά χέρια ψηλά Εικόνα
KAI O DIALOS EXEI TA DIKA TOY PAIDIA OPOS O ΘΕΟΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Σας αρέσουν οι κατάρες ε ?

Να ακούτε κατάρες για τους αμαρτωλούς και εσείς σε μια γωνιά να τρώτε πασατέμπο
Κατάρες κατάρες κατάρες κατάρες .......

Λυπάμαι αλλά αν ακούσω άνθρωπο να ρίχνει κατάρες θα φύγω τρέχοντας μακριά να μη ταραχθεί η ψυχή μου
Καλή Σαρακοστή
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

lovethink έγραψε:Λυπάμαι αλλά αν ακούσω άνθρωπο να ρίχνει κατάρες θα φύγω τρέχοντας μακριά να μη ταραχθεί η ψυχή μου
Και γω και γω ...

Λουης θα γενω ! :lol:

Εικόνα
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Μόνο η Βασιλειάδου μ'άρεσε που έλεγε συνέχεια στον γιό της ( η κυρά μας η Μαμή ) - Πανάθεμά σε ΠαΝάθεμά σε :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Καλή Σαρακοστή
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Το ανάθεμα και ο αφορισμός δεν είναι κατάρες αλλά επιτίμια. Η Εκκλησία δεν μπορεί να καταραστεί ποτέ κανένα γιατί υπακούει στο "ευλογείτε και μην καταράσθαι" του Κυρίου.

Να μάθετε να είστε προσεκτικοί στις θεολογικές έννοιες. Η ακρίβεια και η κυριολεξία στη Θεολογία είναι απολύτως απαραίτητες για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Η λέξη ανάθεμα προέρχεται απ΄το ρήμα ανατίθημι δηλ. αναθέτω. Είναι προφανές ότι όποιος αναθεματίζεται η Εκκλησία αναθέτει την σωτηρία της ψυχής του στο Θεό, θεωρώντας ότι η ίδια έχει εξαντλήσει κάθε ανθρωπίνως δυνατό μέσο για τη μεταστροφή του, κατά την έννοια του "τα αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά στο Θεό".
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nkope την Σάβ Οκτ 06, 2007 5:06 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από silver »

=============================================
H strumfi έγραψε :
Κατάρα εδώ, κατάρα εκεί, κατάρα παραπέρα
για δες που από τη Σολομωνική αρχίζουμε τη μέρα

Ελενάκι νομίζω στην ποίηση έχεις μέλλον!

Συμβουλή μου (προαιρετική) : Δεν τοποθετείς τις ...θεολογικές επιδόσεις σου κατά μέρος, να θριαμβεύσεις στη ποίηση;

==============================================
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

nkope έγραψε:Το ανάθεμα και ο αφορισμός δεν είναι κατάρες αλλά επιτίμια. Η Εκκλησία δεν μπορεί να καταραστεί ποτέ κανένα γιατί υπακούει στο "ευλογείτε και μην καταράσθαι" του Κυρίου.

Να μάθετε να είστε προσεκτικοί στις θεολογικές έννοιες. Η ακρίβεια και η κυριολεξία στη Θεολογία είναι απολύτως απαραίτητες για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Η λέξη ανάθεμα προέρχεται απ΄το ρήμα ανατίθημι δηλ. αναθέτω. Είναι προφανές ότι όποιος αναθεματίζεται η Εκκλησία αναθέτει την σωτηρία της ωυχής του στο Θεό, θεωρώντας ότι η ίδια έχει εξαντλήσει κάθε ανθρωπίνως δυνατό μέσο για τη μεταστροφή του, κατά την έννοια του "τα αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά στο Θεό".
Πολύ χρήσιμη εξήγηση που θα έπρεπε να είχε δωθεί εξ'αρχής
Διότι οι άνθρωποι συκοφαντούν τον ίδιο Το Θεό όταν τον βγάζουν κακό και εκδικητικό
Καλή Σαρακοστή
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”