Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ πιο πάνω. Δεν είναι θέσφατο, ούτε αποτελεί απαράβατο κανόνα. Η Ορθοδοξη αντίληψη των επιτιμίων είναι εντελώς διαφορετική απ' ότι στους παπικούς. Τα επιτίμια έχουν σκοπό την πνευματική πρόοδο του ανθρώπου κι όχι την εξουθένωσή του.aposal έγραψε:ΣΥΝΗΘΩΣ!eleimon έγραψε:Με την εννοια της Θειας Μεταληψης ναι σωστα,αυτο συνιστα πιστευω καθε πνευματικος αν δεν εισαι παντρεμενος.LOCKHEART έγραψε:
Απλά με την έννοια ότι απο την στιγμή που έχω επαφές (σεξουαλικές) δεν μπορώ να μεταλάβω έτσι μου εχει πει ο πνευματικός μου. Απο την άλλη μπορώ αν κάνω μεγάλο διάστημα αποχής αλλά και πάλι αφου θα έχω μετά επαφές πάλι το ίδιο θα είναι. Οποτε θα το συζητήσω μαζι του την επόμενη φορά ποιο αναλυτικα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο πνευματικός είναι αυτός που αποφασίζει αν θα επιβάλει επιτίμιο και τι είδους.
Το επιτίμιο της ακοινωνησίας πολύ δύσκολα επιβάλλεται σήμερα από τους Πνευματικούς, μόνο σε περίπτωση που διαπιστώσουν άρνηση του Θεού ή έλλειψη συναίσθησης της αμαρτωλότητας και έλλειψη μετάνοιας.