Τι είναι "κατάρα" στην Ορθοδοξία;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Εγώ Κώστα αντιθέτως πιστεύω ότι ο Ιουστίνος κάνει λάθος που πιστεύει ότι ο Θεός μπορεί εγκαταλείψει οποιοδήποτε πλάσμα του, κι ότι θ΄απαγόρευε ποτέ βα προσευχόμαστε για οποιοδήποτε άνθρωπο όσο αμαρτωλός ή πλανημένος κι αν είναι.

Το να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε θεολογικά το μίσος μας για οποιοδήποτε πλανημένο είναι ήδη μια μορφή πλάνης. Αγανάκτηση μπορούμε να νοιώθουμε για την πλάνη και τον εμπνευστή της (τον διάβολο), μπορούμε επίσης να επιβάλλουμε για λόγους προστασίας της Εκκλησίας και συνετισμό του πλανημένου την απομάκρυνσή του απ΄την Εκκλησία, αλλά δε θα πάψουμε ποτέ να τον αγαπούμε και να προσευχόμαστε για την επιστροφή του, επειδή τότε ακριβώς την έχει περισσότερη ανάγκη.
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από silver »

==============================================

Ο nkope έγραψε :
Εγώ Κώστα αντιθέτως πιστεύω ότι ο Ιουστίνος κάνει λάθος που πιστεύει ότι ο Θεός μπορεί εγκαταλείψει οποιοδήποτε πλάσμα του,

Είναι δύσκολο, για τις γνώσεις μου, το θέμα, και σιγά-σιγά βλέπω να μπαίνω μέσα χωρίς να το θέλω. Τοποθετήσεις, όπως και η δική μου, μη τεκμηριωμένες από Πατερικά κείμενα, νομίζω δεν μπορούν να αντέξουν...

Εν πάση περιπτώσει θα κάνω δυο-τρεις αναφορές στην Αγία Γραφή, με την
ελπίδα ότι προσεγγίζω κάπως το υπό συζήτηση θέμα.

Αν ανοίξουμε το έκτο κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, θα δούμε εκεί καταπληκτικά πράγματα. Ο Κύριος διδάσκει τις υπερφυείς αλήθειες για το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Μερικοί από τους μαθητές Του, με παχυλό νου, αδυνατούν να εννοήσουν αυτές τις αλήθειες κα απέρχονται πλήρεις δυσφορίας. Τι πράττει τότε η σεσαρκωμένη Αγάπη, ο Θεάνθρωπος Κύριος; Τρέχει μήπως να τους προφθάσει φεύγοντας και παράσχει εξηγήσεις για αυτά που είπε; Προσπάθησε να βρει διατύπωση δυναμένη να τύχει αποδοχής από αυτούς; Όχι! Αλλά τι κάνει; Φοβερό να το πω! Αυτός, ο Οποίος έκλινε Ουρανούς και κατέβει, Αυτός ο Οποίος ηγάπησε τον άνθρωπο-ένα έκαστον άνθρωπο-μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού, Αυτός, ο Οποίος για ένα απολωλός πρόβατο ήταν πρόθυμος να κατέβει εις χαίνοντα βάραθρα και να ανέλθει εις δυσπρόσιτα όρη, Αυτός ο Οποίος ήταν
ικανός να ταπεινωθεί μέχρι πλύσεως δουλικών ποδιών, αρνείται καν να συζητήσει με αυτούς!

Δεν θα ήταν βλασφημία, σατανική ενέργεια, αν κάποιος από τους δώδεκα μαθητές Του, έτρεχε να προφθάσει τους φεύγοντας μαθητές και δώσει περισσότερες εξηγήσεις; Η ενέργειά του δεν θα ήταν προσβολή για τον Κύριον; Ή αν κάποιος από τους δώδεκα ζητούσε( άμεση προσευχή) από τον Κύριο, να αλλάξει απόφαση και να δώσει εξηγήσεις στους αποχωρούντες, δεν είναι προσβολή στον Κύριο; Δεν θα έδειχνε ότι ο εκ των δώδεκα μαθητών είχε περισσότερη αγάπη, από τον Κύριο;

Όταν ο Κύριος εδέχθη το πολύτιμο μύρο, αντί να δοθεί προς πώληση, έτσι ώστε να ...βοηθηθούν οι φτωχοί ( επιθυμία του Ιούδα), έμμεσα ο Ιούδας δεν προσβάλλει την απόφαση του Κυρίου, να δεχθεί το μύρο της γυναικός;

Όταν η Εκκλησία μας της Οποίας κεφαλή είναι ο Χριστός, απαγορεύει την τέλεση π.χ. μνημόσυνου για αιρετικό, και ιερεύς τις γράψει στα παλαιά του υποδήματα τους εκ Πνεύματος Αγίου Ιερούς Κανόνες, έχων απόλυτη συνείδηση της πράξης του, κάνει μνημόσυνο, δεν προσβάλλει την Εκκλησία, το Πνεύμα το Άγιον, τον Χριστόν μας; Το μνημόσυνο δεν είναι προσευχή για τον κοιμηθέντα; Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει δεκτή από τον Κύριο η τοιαύτη προσευχή-προσβολή;

============================================
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από strumfi »

silver έγραψε:==============================================

Όταν η Εκκλησία μας της Οποίας κεφαλή είναι ο Χριστός, απαγορεύει την τέλεση π.χ. μνημόσυνου για αιρετικό, και ιερεύς τις γράψει στα παλαιά του υποδήματα τους εκ Πνεύματος Αγίου Ιερούς Κανόνες, έχων απόλυτη συνείδηση της πράξης του, κάνει μνημόσυνο, δεν προσβάλλει την Εκκλησία, το Πνεύμα το Άγιον, τον Χριστόν μας; Το μνημόσυνο δεν είναι προσευχή για τον κοιμηθέντα; Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει δεκτή από τον Κύριο η τοιαύτη προσευχή-προσβολή;

============================================
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Κώστα προσπαθώ να καταλάβω τι σχέση έχει η δημοσίευσή σου με το θέμα και με τη δική μου δημοσίευση.

Τι λες δηλαδή ότι, όταν κάποιος απομακρύνεται απ΄την Εκκλησία λόγω πλάνης δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τον πείσουμε να επανέλθει; Κι αυτό μπορείς να το στηρίξεις Ευαγγελικά; Θα ήμουν πολύ περίεργος να δω πως θα το καταφέρεις αυτό. Ο ίδιος ο Κύριος χρειάστηκε να κατέβει απ΄τους Ουρανούς και να σταυρωθεί για να επαναφέρει τον πεπτοκώτα άνθρωπο. Κατά τη γνώμη σου έπρεπε να τον παρατήσει στην πτώση του, αφού από δική του επιλογή έπεσε; Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έχει εντελώς διαφορετική άποψη από σένα. Λέει στο σχετικό λόγο του ότι ο Χριστιανός είναι υποχρεωμένος από Χριστιανική αγάπη να νουθετεί τους αδελφούς του, όταν ξεφύγουν απ΄το σωστό δρόμο.

Στρούμφι το ποιηματάκι δεν παριστάνει το Θεό μας, το Θεό της Αγάπης και της Δικαιοσύνης, αλλά ένα άλλο άγνωστο εκδικητικό θεό, θέλω να μου δώσεις την άδεια να το σβήσω.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Εύγε και πολύ έξοχα οι απαντήσεις σου, Νίκο μου !!!
Και σε παρακαλώ πολύ , σβήσε αυτό το ποιημάτακι γιατί σκανδαλίζει τα νέα μέλη !!! Τι εντύπωση θα έχουν από τον Θεό της Αγάπης που κηρύττει η Ορθοδοξία ;;;
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Το ποιηματάκι δεν θυμίζει καθόλου τον Θεό της Αγάπης αλλά τον ειδολολατρικό Θεό Ζευς που πετάει κεραυνούς !!!
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
ROMFAIA
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ROMFAIA »

Αναφερω τη ιστορίαν που αναφέρει ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης στην επιστολή του προς Δημόφιλο· διότι λέγει ότι ο απόστολος Κάρπος όντας στην Κρήτη, λυπόταν και παρακαλούσε τον Θεό να κολάση έναν ασεβή, που έναν χριστιανό τον ωδήγησε στην πλάνη και την ασέβεια. Εκεί λοιπόν που προσευχόταν κατέβηκε ο Κύριος με πλήθος από αγγέλους και αφού του άπλωσε το δεξί του χέρι, του είπε να τον χτυπά· γιατί παρόλο που οι άνθρωποι τον σταυρώνουν και γι αυτό κολάζονται, αυτός είναι έτοιμος να πεθάνη για τη σωτηρία των ανθρώπων πολλές φορές· «χτύπησέ με λοιπόν διότι και πάλι είμαι έτοιμος να πεθάνω για ανθρώπους που πάλι θέλουν να σωθούν, και αυτό μου είναι αγαπητό, αφού δεν θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να αμαρτάνουν».

Δεν ξερω αν βοηθα λίγο το παραδειγμα, για την κατανόηση του θέματός μας...
Υπάρχουν ιστορίες ασκητων που προσευχονταν ακόμα και για τον διαβολο.

Ναι Κωνσταντίνε η εκκλησία μας απαγορευει τα μνημόσυνα αιρετικών, από αγαπη για να μην ελεγχθούν περισσότερο.

Ενόσω ο αιρετικός βρισκεται στην ζωή οφείλουμε να προσευχόμαστε για την επιστροφή του....

Άλλωστε και για την δική μας επιστροφή κάποιος προσευχηθηκε...
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Ζωή μου σ΄ευχαριστώ για το πολύ όμορφο παράδειγμα που μας έδωσες. Πράγματι υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την παράδοση της Εκκλησίας μας ανθρώπων που πληροφορήθηκαν ότι έκριναν άλλους συνανθρώπους τους, ζώντες ή κεκοιμημένους εσφαλμένα, μήπως και κάποιος άλλος γνωρίζει άλλο τέτοιο παράδειγμα;
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

ROMFAIA έγραψε: Ενόσω ο αιρετικός βρισκεται στην ζωή οφείλουμε να προσευχόμαστε για την επιστροφή του....

Άλλωστε και για την δική μας επιστροφή κάποιος προσευχηθηκε...
Πολύ σωστά!
Αδελφοί μου, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να προσευχόμαστε για ΟΛΟΥΣ. Γιατί όλοι είμαστε αδέλφια, παιδιά του Ίδιου Θεού.
Γιατί ο Χριστός κατέβηκε για ΟΛΟΥΣ μας, χωρίς καμία εξαίρεση.
Και νομίζω ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευκαιρία να μετανοήσει μέχρι να τερματιστεί η επίγεια ζωή του. Μέχρι τότε επομένως οι προσευχές πρέπει να γίνονται προς όλους!
Εξ' άλλου, ποτέ δεν ξέρουμε ποιοί αδελφοί μας είναι συνειδητά πλανεμένοι (αν υπάρχουν). Μόνο κάποιος με Θεία φώτιση μπορεί να τον ξεχωρίσει!
Οι μόνοι για τους οποίους έχουμε το δικαίωμα να μην προσευχόμαστε, θεωρώ, ότι είναι ο σατανάς και οι δαίμονες του!
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

nkope έγραψε:Στρούμφι το ποιηματάκι δεν παριστάνει το Θεό μας, το Θεό της Αγάπης και της Δικαιοσύνης, αλλά ένα άλλο άγνωστο εκδικητικό θεό, θέλω να μου δώσεις την άδεια να το σβήσω.
Νικολα και δομνα νομιζω και συγωρεστε με αν κανω λαθος
οτι η strumfi δεν το εγραψε γιατι το εννοει
αλλα μαλλον για να πικαρει τον Κωστα !

Αφου πριν γραφει
strumfi έγραψε:Justin, έχεις εύκαιρο τον Ύμνο της Αγάπης, του Αποστόλου Παύλου;
Ας περιμενουμε και την δικη της απαντηση να δουμε
κατα ποσο το εννοει η οχι!
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”