θα τους ξαναδώ?
Συντονιστής: Συντονιστές
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: θα τους ξαναδώ?
Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ Δ΄, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ»
(σελ. 284-285)
-Γέροντα στην άλλη ζωή, όσοι θα είναι στην κόλαση, θα βλέπουν αυτούς που θα είναι στον Παράδεισο;
-Κοίταξε, όπως αυτοί που είναι τη νύχτα έξω στο σκοτάδι, βλέπουν αυτούς που είναι μέσα σε ένα δωμάτιο φωτισμένο, έτσι και όσοι θα βρίσκονται στην κόλαση θα βλέπουν αυτούς που θα είναι στον Παράδεισο. Και αυτό θα είναι μεγαλύτερη κόλαση! Όπως πάλι όσοι τη νύχτα είναι στο φως δεν βλέπουν αυτούς που είναι έξω στο σκοτάδι, έτσι και αυτοί που θα βρίσκονται στον Παράδεισο δεν θα βλέπουν αυτούς που θα είναι στην κόλαση! Γιατί, αν έβλεπαν τους κολασμένους, θα πονούσαν θα θλίβονταν για την ταλαιπωρία τους και δεν θα απολάμβαναν τον Παράδεισο, αλλά εκεί «ουκ έστι πόνος». Και όχι μόνο δεν θα τους βλέπουν, αλλά ούτε θα θυμούνται αν είχαν αδελφό, ή πατέρα, ή μητέρα, αν δεν είναι κι εκείνοι στον Παράδεισο. «Εν εκείνη τη ημέρα απολούνται πάντες οι διαλογισμοί αυτού» (Ψαλμ. 145,4) λέει ο ψαλμωδός. Γιατί, άμα τους θυμούνται πώς θα είναι Παράδεισος; Αυτοί μάλιστα που θα είναι στον Παράδεισο θα νομίζουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, ούτε θα θυμούνται τις αμαρτίες που έχουν κάνει. Γιατί, αν θυμούνται τις αμαρτίες τους, δεν θα αντέχουν από φιλότιμο στη σκέψη ότι λύπησαν τον Θεό.
Η ποσότητα πάλι της χαράς του καθενός στον Παράδεισο θα είναι διαφορετική. Άλλος θα έχει μια δαχτυλήθρα χαρά, άλλος ένα ποτήρι, άλλος μια ολόκληρη δεξαμενή. Όλοι όμως θα αισθάνονται πλήρεις και κανένας δεν θα ξέρει για το μέγεθος της χαράς, της αγαλλίασης του άλλου. Τα κανόνισε έτσι ο καλός Θεός, γιατί, αν γνώριζε ο ένας ότι ο άλλος θα έχει περισσότερη χαρά, δεν θα ήταν τότε Παράδεισος, επειδή Θα υπήρχε το «γιατί εκείνος να έχει περισσότερη χαρά κι εγώ λιγότερη;». Δηλαδή ο καθένας θα βλέπει στον Παράδεισο την δόξα του Θεού, ανάλογα με την καθαρότητα των οφθαλμών της ψυχής του. Η ορατότητα όμως δεν θα καθορισθεί από τον Θεό, αλλά θα εξαρτηθεί από την δική του καθαρότητα.
(σελ. 284-285)
-Γέροντα στην άλλη ζωή, όσοι θα είναι στην κόλαση, θα βλέπουν αυτούς που θα είναι στον Παράδεισο;
-Κοίταξε, όπως αυτοί που είναι τη νύχτα έξω στο σκοτάδι, βλέπουν αυτούς που είναι μέσα σε ένα δωμάτιο φωτισμένο, έτσι και όσοι θα βρίσκονται στην κόλαση θα βλέπουν αυτούς που θα είναι στον Παράδεισο. Και αυτό θα είναι μεγαλύτερη κόλαση! Όπως πάλι όσοι τη νύχτα είναι στο φως δεν βλέπουν αυτούς που είναι έξω στο σκοτάδι, έτσι και αυτοί που θα βρίσκονται στον Παράδεισο δεν θα βλέπουν αυτούς που θα είναι στην κόλαση! Γιατί, αν έβλεπαν τους κολασμένους, θα πονούσαν θα θλίβονταν για την ταλαιπωρία τους και δεν θα απολάμβαναν τον Παράδεισο, αλλά εκεί «ουκ έστι πόνος». Και όχι μόνο δεν θα τους βλέπουν, αλλά ούτε θα θυμούνται αν είχαν αδελφό, ή πατέρα, ή μητέρα, αν δεν είναι κι εκείνοι στον Παράδεισο. «Εν εκείνη τη ημέρα απολούνται πάντες οι διαλογισμοί αυτού» (Ψαλμ. 145,4) λέει ο ψαλμωδός. Γιατί, άμα τους θυμούνται πώς θα είναι Παράδεισος; Αυτοί μάλιστα που θα είναι στον Παράδεισο θα νομίζουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, ούτε θα θυμούνται τις αμαρτίες που έχουν κάνει. Γιατί, αν θυμούνται τις αμαρτίες τους, δεν θα αντέχουν από φιλότιμο στη σκέψη ότι λύπησαν τον Θεό.
Η ποσότητα πάλι της χαράς του καθενός στον Παράδεισο θα είναι διαφορετική. Άλλος θα έχει μια δαχτυλήθρα χαρά, άλλος ένα ποτήρι, άλλος μια ολόκληρη δεξαμενή. Όλοι όμως θα αισθάνονται πλήρεις και κανένας δεν θα ξέρει για το μέγεθος της χαράς, της αγαλλίασης του άλλου. Τα κανόνισε έτσι ο καλός Θεός, γιατί, αν γνώριζε ο ένας ότι ο άλλος θα έχει περισσότερη χαρά, δεν θα ήταν τότε Παράδεισος, επειδή Θα υπήρχε το «γιατί εκείνος να έχει περισσότερη χαρά κι εγώ λιγότερη;». Δηλαδή ο καθένας θα βλέπει στον Παράδεισο την δόξα του Θεού, ανάλογα με την καθαρότητα των οφθαλμών της ψυχής του. Η ορατότητα όμως δεν θα καθορισθεί από τον Θεό, αλλά θα εξαρτηθεί από την δική του καθαρότητα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Να είσαι καλά Απόστολε σε ευχαριστώ πολύ!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όταν σου έλεγα να του πάρεις το βιβλίο αυτό σαν δώρο, δεν με άκουσες!smarti έγραψε:Να είσαι καλά Απόστολε σε ευχαριστώ πολύ!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Οποτε Σμαρω ξεχασε το αγκαλιασμα, ολοι ξενοι θα ειμαστε

εεεεεμ....κοροιδο εισαι?
Ο Θεος σαν φιλευσπλαχνος, θα μας κανει να ξεχασουμε για να μην τον πρηξουμε να φερει και τους αλλους στον Παραδεισο, εεεε εννουσα οπως λεει ο γ. Παΐσιος να μην στεναχωριομαστε εκει περα...

εεεεεμ....κοροιδο εισαι?
Ο Θεος σαν φιλευσπλαχνος, θα μας κανει να ξεχασουμε για να μην τον πρηξουμε να φερει και τους αλλους στον Παραδεισο, εεεε εννουσα οπως λεει ο γ. Παΐσιος να μην στεναχωριομαστε εκει περα...
Δημοσ.: 590
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."
I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
αν δε θυμομαστε ομως το ποιοι ειμαστε και τους δικους μας θα ειναι σα να εχουμε πεθανει. για μενα η αμνησια ισοδυναμει με θανατο.

«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Ἔσεσθε οὖν ὑμεῖς τέλειοι ὡσπερ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς τέλειός ἐστιν (Ματθ 5-48)
Πλαστηκα κατ΄εικονα Θεου και σκοπος μου ειναι να φτασω στην (σχετικη) τελειοτητα, ερωτω λοιπον, με θελει ο Θεος μικρο Θεο ναι η οχι κυριοι?
Ε σε ενα (μικρο) Θεο δεν ταιριαζουν "ξεχασματα" και αμνησιες, αυτα ειναι ανθρωπινα τρυκ κυριοι, με τον ιδιο τροπο που δεν θα στεναχιωριετε ο Θεος με τον ιδιο δεν θα στεναχωριεμε και εγω.....
Πλαστηκα κατ΄εικονα Θεου και σκοπος μου ειναι να φτασω στην (σχετικη) τελειοτητα, ερωτω λοιπον, με θελει ο Θεος μικρο Θεο ναι η οχι κυριοι?
Ε σε ενα (μικρο) Θεο δεν ταιριαζουν "ξεχασματα" και αμνησιες, αυτα ειναι ανθρωπινα τρυκ κυριοι, με τον ιδιο τροπο που δεν θα στεναχιωριετε ο Θεος με τον ιδιο δεν θα στεναχωριεμε και εγω.....
Δημοσ.: 590
Τελικά δλδ, όσοι οι άνθρωποι εδώ μέσα, τόσες και οι γνώμες.
Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό και δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα δεν ξέρω. Κάποιο λόγο θα έχει ο Κύριος και μας άφησε λίγο θολά τα περί άλλης ζωής.
Πάντως εγώ αν ζούσα στα χρόνια του Κυρίου, αυτό θα τον ρωτούσα.
Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό και δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα δεν ξέρω. Κάποιο λόγο θα έχει ο Κύριος και μας άφησε λίγο θολά τα περί άλλης ζωής.
το κακο ειναι οτι δεν υπάρχει διάθεση να καταλαβουμε στοιχειωδη πράγματα....και τελος παντων αν δεν υπάρχει αυτην η διάθεση ψάξτε, βρές τε, ομιλιες πατέρων συγχρονων να τα ακουστε, που κάνουν ερμηνείες των Γραφών, βάσει πάντοτε των παλαιών Πατέρων...
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Καθόλου θολά φίλε μου ποιο καθαρά από ότι μας έχει δώσει δεν πάει. Απλά και μόνο θέλει και λίγη μελέτη. Η Σοφία του Θεού δεν έχει τέλος. Δεν είναι δυνατόν αυτήν την σοφία του να την βάλουμε με μιας μέσα στο μυαλό μας.max1 έγραψε:Τελικά δλδ, όσοι οι άνθρωποι εδώ μέσα, τόσες και οι γνώμες.
Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό και δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα δεν ξέρω. Κάποιο λόγο θα έχει ο Κύριος και μας άφησε λίγο θολά τα περί άλλης ζωής.![]()
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Με το θάρρος της φιλίας Σμάρω να σε ρωτήσω επειδή η ίδια ερώτηση έχει ξανά μπει εδω, θα πει ότι τους βλέπεις τακτικά τους παππούδες σου. Και ρωτώ. Έχεις κάνει κάτι γιαυτούς που τους αγαπάς και όπως μας έχεις διηγηθεί είσαστε όλοι σας αγαπημένοι Λόγω πείρας σου λέω ότι οι παππούδες σου κάτι ζητάνε από εσένα αυτό είναι σίγουρο Τι;;; Ψάξε θα το βρείς αλλιώς θα σου δώσω κάποιες λύσεις
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.