Κωνσταντίνε αυτό το δημοσίευσα προχτές:orthodox_grnet έγραψε:Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: "Νεοπατερική, μεταπατερική και συναφειακή «θεολογία»
viewtopic.php?f=46&t=13504
Δώρα, αν παίρνεις τα λόγια μου έτσι λυπάμαι, έχουμε πει πολλές φορές, άλλο κρίση κι άλλο κατάκριση. Όποιος ζει, μιλά, ενεργεί κρίνεται. Δεν σε καταδικάζει κανένας, απλά επισημαίνουμε το εσφαλμένο όσων γράφεις. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές και νομίζω ότι καταλαβαίνω από που προέρχονται οι θέσεις σου. Έχεις αριστερές καταβολές όπως κι εγώ. Μου πήρε αρκετό χρόνο να μάθω να βλέπω τον άνθρωπο από την πλευρά της Βασιλείας των Ουρανών, αντί από την πλευρά αυτής της προσωρινής και πεπερασμένης ζωής.
Η Εκκλησία βλέπει τον άνθρωπο σαν πολίτη της Βασιλείας των Ουρανών, ο ανθρωπισμός κι οι διάφορες κοσμοθεωρίες βλέπουν τον άνθρωπο σαν πολίτη αυτής της γης. Πχ. για κάποιον που βλέπει το θάνατο από ανθρωπιστική πλευρά, είναι ένα τραγικό γεγονός, ενώ για κάποιον που το βλέπει από την πλευρά της Βασιλείας των Ουρανών δεν είναι παρά μια πόρτα για την αιωνιότητα. Για κάποιον που βλέπει την υπακοή στο θέλημα του Θεού από την ανθρωπιστική πλευρά αυτή μπορεί να θεωρηθεί καταπίεση, ενώ γι αυτό που το βλέπει σαν πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών είναι απελευθέρωση.
Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός; Υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στους δυο τρόπους σκέψεις. Όποιος προσπαθεί να τα συμβιβάσει μπερδεύεται.