Η ορθοδοξία στα σχολεία

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Η ορθοδοξία στα σχολεία

Δημοσίευση από zafeiris »

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και αναφέρει ότι «θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία ώστε να μην προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής», είναι αφορμή για να εξετάσουμε την κατάσταση και στα ελληνικά σχολεία, όπου πλέον φοιτούν αλλόθρησκοι, άθρησκοι και άθεοι μαθητές.

Στα σχολεία μας υπάρχουν θρησκευτικές εικόνες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ γίνεται καθημερινά πρωινή προσευχή και ταχτικά γίνεται εκκλησιασμός.
Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιταλικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση, η απόφαση θα καταστεί..... τελεσίδικη και θα ισχύει πλέον για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν πολίτες, ζητώντας την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων.
Στην πολύ πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός τόνισε τους «διακριτούς ρόλους» κράτους και εκκλησίας, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.
Επίσης, ανακοίνωσαν τη σύσταση επιτροπών ανά υπουργείο για τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων. Δεν είπαν όμως πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος και μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
· Είναι στις προθέσεις τις κυβέρνησης και του υπουργείου, να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες;
· Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η προσευχή και ο εκκλησιασμός να γίνουν προαιρετικές δραστηριότητες, που δε θα πραγματοποιούνται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου;
· Ποια θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων της επιτροπής μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας;
ο καιρός γαρ εγγυς
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Re: η ορθοδοξια στα σχολεια

Δημοσίευση από angieholi »

Αυτή η είδηση δεν είναι αρκετά παλιά; :roll: viewtopic.php?f=10&t=11303

Διότι εκτός των άλλων αναφέρεται και ως πρωθυπουργός ο Παπανδρέου!
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Η ορθοδοξία στα σχολεία

Δημοσίευση από smarti »

και να μας κατεβασουν τους σταυρους και τις εικονες απι τα σχολεια και να μας απογορευσουν να κανουμε προσευχη στα φανερα.....υπαρχει παντα λυση. Εμεις θα συνεχισουμε ο καθενας στην ταξη του με ομαδικη προσευχη, ασχετα αν ειμαστε θεολογοι η αλλες ειδικοτητες εμεις θα τους μιλαμε για τον Χριστο μας, για την Παναγια μας , για το καλο και το κακο, θα κανουμε απο μεσα μας προσευχη για ολα τα παιδια. Με ολα αυτα το αντιθετο θα καταφερουν...δεν πανε να κανουν και τουμπες και να μας απογορευουν....τον Χριστο απο την καρδια μας και απο τη ζωη μαςδεν μπορουν να μας τον παρουν. Δοξα Τω Θεω.
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

smarti έγραψε:και να μας κατεβασουν τους σταυρους και τις εικονες απι τα σχολεια και να μας απογορευσουν να κανουμε προσευχη στα φανερα.....υπαρχει παντα λυση. Εμεις θα συνεχισουμε ο καθενας στην ταξη του με ομαδικη προσευχη, ασχετα αν ειμαστε θεολογοι η αλλες ειδικοτητες εμεις θα τους μιλαμε για τον Χριστο μας, για την Παναγια μας , για το καλο και το κακο, θα κανουμε απο μεσα μας προσευχη για ολα τα παιδια. Με ολα αυτα το αντιθετο θα καταφερουν...δεν πανε να κανουν και τουμπες και να μας απογορευουν....τον Χριστο απο την καρδια μας και απο τη ζωη μαςδεν μπορουν να μας τον παρουν. Δοξα Τω Θεω.
+1000....
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Τα σχολεία έχουν εδώ και χρόνια παύσει να διδάσκουν την ορθοδοξία. Αν δεις βιβλία Θρησκευτικών θα αγανακτίσεις. Αν δεις τους Υπουργούς Παιδείας θα αγανακτίσεις ακόμη περισσότερο. Θυμαμαι πως όταν ήμουν στο Γυμνάσιο έτυχε ο Υπουργός Παιδείας να είναι μασόνος (έφθασε στον ανώτατο - 33ο - βαθμό).
Ο Θεός να τον συγχωρέσει!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stathis73 »

aposal έγραψε:Τα σχολεία έχουν εδώ και χρόνια παύσει να διδάσκουν την ορθοδοξία. Αν δεις βιβλία Θρησκευτικών θα αγανακτίσεις. Αν δεις τους Υπουργούς Παιδείας θα αγανακτίσεις ακόμη περισσότερο. Θυμαμαι πως όταν ήμουν στο Γυμνάσιο έτυχε ο Υπουργός Παιδείας να είναι μασόνος (έφθασε στον ανώτατο - 33ο - βαθμό).
Ο Θεός να τον συγχωρέσει!
Ετσι ακριβώς εχουν τα πράγματα, ακόμη και στο Α.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΉ ΣΧΟΛΗ εχω ακούσει περι μασόνων καθηγητών.

Κανονικα θα έπρεπε να ανοιξουμε ενα θέμα η Ορθοδοξία στα σπίτια μας, γιατί το πρώτο και καλύτερο σχολείο ειναι το σπίτι μας. :8
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
Άβαταρ μέλους
fotis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotis »

Κάποτε ο πνευματικός μου ο γέροντας Νικόδημος στο Σοφικό Κορινθίας,που είχε πει:Ο κόσμος σιγά σιγά θα βουλιάξει στο μέλλον για τα συμφέροντα κάποιων.
Θα πάψουν τα βιβλία των θρησκευτικών από τα σχολεία.Θα κάνουν τα παιδιά να πιστεύουν σε μία δύναμη άγνωστη για όλους.
Πως θα το πετύχουν γέροντα του είχα πει.
Σταματώντας κάθε χριστιανική εκδήλωση όπως ο αγιασμός και τα σύμβολα τα χριστιανικά στα σχολεία.Αλλά μην φοβάσαι παρά μόνο τον Θεό,διότι όταν βαπτιζόμαστε
παίρνουμε το χάραγμα του Κυρίου που αυτό δεν σβήνει ποτέ από τις καρδιές μας και την ψυχή μας.
Αυτά και πολλά άλλα τα λέγαμε με τον γέροντα το 1999.Αυτός ο άνθρωπος προσωπικά ήταν άνθρωπος του Θεού όπως έχω ακούσει και από άλλους.
Ότι μου είχε πει έχει βγει σιγά σιγά εκτός από ένα που δεν είναι η ώρα του ακόμα.
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”