ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΣΑΙ εξωτερικώς, οργανώνεσαι εσωτερικώς με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο π. Πορφύριος «αποδιοργανώθηκε» και εξουθενώθηκε με τα πολλαπλά και συχνά αντιφατικά θελήματα των δύο γεροντάδων του. Εν τούτοις, εκεί έλαβε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία συγκρότησε και ενίσχυσε την ψυχή και το σώμα του.
Η τέλεια εξωτερική οργάνωση είμαι μία φοβερή παγίδα. Θα σε κάνει να αναπαυτείς, να «κολλήσεις», να μην προστρέξεις στην αναζήτηση του Θεού. Η Δύση, που οργάνωσε δρόμους ,επιχειρήσεις, εταιρείες, ξέχασε τον Θεό. Αναπαύτηκε στα δημιουργήματά της που τελικά έγιναν μπούμερανγκ και τη χαντάκωσαν. Οι άνθρωποι οργανώθηκαν σε ωραίες κοινωνίες, αλλά συγχρόνως αποδιοργανώθηκαν εσωτερικά, κατέρρευσαν ψυχολογικά, έγιναν ζωώδεις και εμπαθείς. Και εμείς, στον τόπο μας τι κάνουμε; Καμωνόμαστε για τους δρόμους, την Αττική Οδό και τις γέφυρες. Στάχτη στα μάτια, αδελφοί μου. Η ψυχική αποδιοργάνωση δεν θεραπεύεται σε οργανωμένες στρατιωτικές κοινωνίες, αλλά με τη δημιουργική απασχόληση, την αγάπη, το φιλότιμο, τον ζήλο για την επίτευξη του αγαθού.
21/4/06
Από το βιβλίο: «εκπλήξεις χάριτος
Σύγχρονοι ήρωες του πνεύματος»
ΑΡΧΙΜ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ 2010
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «ΑΓΑΘΟΣ ΛΟΓΟΣ»
Η οργάνωση που αποδιοργανώνει
Συντονιστής: Συντονιστές
Re: Η οργάνωση που αποδιοργανώνει
πολυ ωραία τα γράφει ο συγκεκριμενος πατερας!
ξεκιναει κ τα λεει αφηρημένα αλλα ευτυχως βαζει κ παραδειγματα
κ ετσι καταλαβαινω τι θελει να πει καπως πιο συγκεκριμενα...
καλά θα ηταν να τον ειχαμε γνωρισει απο κοντα,
γιατι το ο αφηρημενος λογος με δυσκολευει λιγακι καποτε..
Δόξα Τω Θεώ..!
ξεκιναει κ τα λεει αφηρημένα αλλα ευτυχως βαζει κ παραδειγματα
κ ετσι καταλαβαινω τι θελει να πει καπως πιο συγκεκριμενα...

καλά θα ηταν να τον ειχαμε γνωρισει απο κοντα,
γιατι το ο αφηρημενος λογος με δυσκολευει λιγακι καποτε..
Δόξα Τω Θεώ..!
Re: Η οργάνωση που αποδιοργανώνει
Η τέλεια εξωτερική οργάνωση είμαι μία φοβερή παγίδα. Θα σε κάνει να αναπαυτείς, να «κολλήσεις», να μην προστρέξεις στην αναζήτηση του Θεού.
Αυτό είναι όντως έτσι... το έχω δει, το έχω βιώσει με φίλους και συγγενείς και όταν κάτι αλλάξει... ξεφύγει από τη σειρά, τότε τα χάνουν, χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους... και μετά όταν πιάσουν πάτω, αρχίσουν να κοιτούν ψηλά, να ψάχνουν...
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.