ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΑΛΑΣ

Συζητήστε με τα μέλη μας για τύχον θαύματα που είδατε, αισθανθήκατε ή σας τα εξιστόρησαν φίλοι και γνωστοί σας.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 14270
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 10:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΑΛΑΣ

Δημοσίευση από toula »

ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΝΑΛΑΣ

Την νύχτα της παραμονή της καταλήψεως της Θεσσαλονίκης υπό των Ελληνικών στρατευμάτων, 25 Οκτωβρίου 1912, η νεωκόρος της Παναγίας Κανάλας η οποία ονομάζετο Χρυσώ, το βράδυ, αφού τελείωσε τα καθήκοντα της προς την εκκλησία και επήγαινε να κοιμηθεί, άκουσε μια γυναικεία φωνή να την καλεί με το όνομά της και να της λέει:

- Χρυσώ, σήκω, το καντήλι έσβησε.

- Ποιά είσαι και τι σου συμβαίνει;

Η φωνή όμως επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια για δεύτερη φορά και την καλεί να πάει στην εκκλησία να τακτοποιήσει το καντήλι.

- Εγώ φεύγω, συνέχισε η φωνή, γιατί αυτή τη στιγμή τα παιδιά μας με καλούν να πάω να τους βοηθήσω.

Τότε η εκκλησάρισσα κατάλαβε ότι ήταν η φωνή της Παναγίας, πήγε στην εκκλησία βρήκε πράγματι το καντήλι σβησμένο και με πολύ τρόμο διεπίστωσε ότι η εικόνα της Παναγίας έλειπε από τη θέση της.

Με το χάραμα πήρε το ραβδί της και ξεκίνησε για την Δρυοπίδα, να ειδοποιήσει τον παπά. Ο πρώτος διαβάτης την γύρισε πίσω κι έτρεξε ο ίδιος κι έκανε γνωστό στον παπά και στους συγχωριανούς τα νέα και όλοι μαζί κατέβηκαν στην Κανάλα, η οποία απέχει μια ώρα από την Δρυοπίδα, για να ευχαριστήσουν την Παναγία.

Περί την 11ην πρωϊνήν, ενώ όλοι ευχαριστούσαν την Υπέρμαχον Στρατηγόν, επήγε τρέχοντας ο ταχυδρόμος του χωριού και έφερε την είδηση ότι επήραμε την Θεσσαλονίκη. Όπως δε επληροφορήθη από την Κύθνο πρώτη εισήλθε εις την Θεσσαλονίκην η Μεραρχία των Κυκλαδιτών, την οποία ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε ονομάσει σιδηράν Μεραρχία»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρώτος Αξιωματικός που εισήλθε εις την Θεσσαλονίκην ήταν ο εκ Δρυοπίδος καταγόμενος Κωστής Μανωλικίδης.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θαύματα”