Γέροντας Γελάσιος

Συζήτηση σχετικά με το Αγιο Όρος γενικότερα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Γέροντας Γελάσιος

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Μια ακομη μεγαλη ασκητικη μορφη του Αγιου Ορους ηταν και ο γεροντας Γελασιος.Η τροφη του ηταν 11 ελιες με ενα παξιμαδι το πρωι και το ιδιο και το απογευμα ενω κοιμοταν κρεμωντας στις μασχαλες του ενα σχοινι απο το ταβανι.Τις μετανοιες του τις εκανε χτυπωντας το κεφαλι του στο πατωμα και σε ερωτηση απο τον ηγουμενο του γιατι το κανε αυτο ελεγε οτι επειδη ηταν πολυ αμαρτωλος και η φωνη του για να παρακαλεσει τον Θεο δεν εφτανε ουτε μεχρι το λαρυγγι του χτυπαγε το κεφαλι στο πατωμα μηπως και τον ακουσει.

Την Παναγια μας την ειδε 8 φορες συνολικα στο Αγιο Ορος.Μια φορα ειδε σε μια μεγαλη πεδιαδα νεους με κλαδια να φωναζουν "Ερχεται η βασσιλισα μας,ερχεται η βασσιλισα μας" και κατοπιν βλεπει μια χρυση αμαξα και μια γυναικα με χρυσο πεπλο να πλησιαζει και να τον παιρνει μαζι της αρχιζωντας να ανεβαινουν στον ουρανο.Μπαινοντας στον Παραδεισο φτανουν σε ενα χρυσο θρονο οπου η Παναγια προσκυνησε τον Χριστο και Αυτος το ιδιο.Γυρνωντας οπως περιγραφε ο γεροντας ο Ιησους την ρωτα "Τι θελει αυτος μαζι σου;" και εκεινη του αποκρινεται "Αυτος ειναι δικος μου".

Μια αλλη φορα ειδε 2 γυναικες στο ιερο να βγαινουν και να μοιραζουν προσφορο σε διαφορους μοναχους,οχι σε ολους.Στον γεροντα εδωσαν και αυτος ρωτησε τον ηγουμενο του "Μα καλα υπαρχουν γυναικες στο Αγιο Ορος ;".Τοτε ηταν μολις 3 μηνες μοναχος.Και του απαντα ο ηγουμενος "Μα καλα παιδι μου εμεις τοσα χρονια ασκητες και συ σε τοσο λιγο καιρο ειδες την Παναγια μας ;"

Πολλα και αναριθμητα τα θαυματα που του συνεβησαν οπως και οταν ηρθε καποτε ενας νεος οραμα στον υπνο του και μετραγε "85,86,87,87,87".Παραξενευτηκε γιατι ελεγε το 87 τοσες φορες.Ηταν το 1985.Νομιζε οτι θα φυγει σε 87 ωρες αλλα τελικα εφυγε το 1987.

Τελος αναφερω και ενα θαυμα με εναν γατο που ειχε στον αρσανα οταν βρισκοταν και που ενω καθε μερα τον ταιζε με ψαρια μια μερα δεν πλησιαζε.Κατεβαινει απο το καικι και κατευθηνθηκε στο κελι.Τοτε αγριεψε ο γατος και αμεσως καταλαβε οτι κατι κακο συνεβαινε.Κοιταξε απο το παραθυρο και ειδε ενα φιδι που ηταν πισω απο την πορτα και αισθανθηκε ευγνωμοσυνη για τον γατο του.Εκτοτε ειχε περι τις 80 γετες κοντα του απο ευγνωμοσυνη και μονο.

Tην ευλογια του να'χουμε
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

ΕικόναΕικόναΕικόνα
Εικόνα
Dirfys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Dirfys »

ακομα και το ονομα του ηταν χαρουμενο Γελασιος..
πολυ ομορφο....αν και βλεπωντας τις φωτο του εκεινη στη βαρκα στη θαλασσα εχει ενα υφος λες και εχει διαβασει τους καυγαδες μας,εδω μεσα.
προσεξετε τον...το υφος....
xenos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenos »

Δεν ξέρω άν ήταν τυχαίο αλλά πριν λίγες ώρες μίλησε για τον π. Γελάσιο ο π. Αθανάσιος Σιμονωπετρίτης στην Πειραϊκή Εκκλησία!
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από 123 »

Νίκο νάσαι καλά για το όμορφο κείμενο που μας έβαλες.
Την ευλογία του γέροντα να έχουμε όλοι
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Στίς Φώκιες της Μικρασίας πρωτοείδε τον ήλιο ό γέρων Γελάσιος. Γεννήθηκε το 1902, και μέχρι τον φρικτό διωγμό του 1922 γαλουχήθηκε με τα νάματα και τίς παραδόσεις της μικρασιατικής ευσέβειας.

Μικρός πήγαινε στα εξωκλήσια των νησιών πού ήταν μπροστά στο λιμάνι, κι όταν γύριζε ρωτούσε τη μητέρα του:

— Μάνα, ποια είναι ή γυναίκα πού κρατάει το παιδί στην αγκαλιά της μέσα στην εκκλησία;

— Ή κυρά Παναγιά, απαντούσε εκείνη γλυκά, με τον αφέντη τον Χριστό.

Από μικρός ό γέροντας έβλεπε χειροπιαστή στη ζωή του την προστασία της Παναγίας και την καθοδήγηση της. Σέ ηλικία 15 χρονών κατατάσσεται εθελοντής στον συμμαχικό στρατό, φλεγόμενος από ζήλο για τη Μεγάλη Ελλάδα. Τότε σ' ένα ναυάγιο στη Μεσόγειο σώθηκε θαυματουργικά από την Παναγία και τον "Άγιο Νικόλαο, αφού πάλεψε τρία μερόνυχτα στο ανοιχτό πέλαγος.

Στή Μυτιλήνη, όπου εγκαταστάθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή, είχε παρηγοριά του την Παναγία της Αγιάσου. Τα τάματα πού της είχε κάνει σαν ψαράς και ναυτικός, τα ξεπλήρωσε αργότερα σαν μοναχός, εκδηλώνοντας έτσι την ευχαριστία και ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια της.

«Το 1928, διηγείται ό ίδιος, ταξίδευα με το καΐκι μας έξω από την Τήνο. Ό καιρός ήταν καλός και το καΐκι έτρεχε με 8 μίλια.

- Βρε Αντώνη, είπα στον αδελφό μου, επιθυμώ να προσκυνήσουμε την Παναγία.

Εκείνος όμως αρνήθηκε:

— Τέτοιον καιρό δεν θα τον ξαναβρούμε. Εμείς το πρωί θα είμαστε στον Πειραιά.

Τί να έλεγα; Ό Αντώνης ήταν μεγαλύτερος. Έκανα λοιπόν βόλτες στο κατάστρωμα, μέχρι πού πλησιάσαμε 300-400 μέτρα στο λιμάνι. Τότε ξαφνικά κόπηκε ό αέρας. Ή θάλασσα έγινε λάδι γύρω άπ' το καΐκι. Κρέμασαν τα πανιά. Τί παράξενο όμως! Ή μπουνάτσα έγινε μόνο νια μας. Πιο πέρα ό αέρας βούιζε. Ήταν, φαίνεται, επέμβαση της Παναγίας, για να ικανοποιήσει την επιθυμία μου.

- "Άντε, να γίνει το χούι σου, είπε ό Αντώνης.

Ήταν Πάσχα. Βγήκαμε και προσκυνήσαμε. Εκεί άκουσα νια πρώτη φορά το «Ό άγγελος έβόα».

Αργότερα ή Παναγία κάλεσε με θαυμαστό τρόπο τον π. Γελάσιο από το καΐκι του στο περιβόλι της.

«Μια νύχτα στον ύπνο μου, διηγείται ό γέροντας, μου φάνηκε πώς ήταν πολύς λαός συγκεντρωμένος νια να υποδεχθεί τη βασίλισσα. Από μακριά φάνηκαν «τ' άλόγατα» πού τρέχανε σέρνοντας πίσω χρυσή άμαξα. Πάνω της καθόταν ή βασίλισσα με πλήθος δορυφό­ρων και αξιωματικών. Ξαφνικά κάποιος με άρπαξε και με ανέβασε στην άμαξα, στο πίσω μέρος. Σέ λίγο φθάσαμε σ' ένα κάστρο με πύργους και λαμπρό παλάτι. Εκεί ή βασίλισσα κατέβηκε. Δεν πρόλαβα όμως να τη δω καθαρά. Πρόσεξα μόνο το ένα μέρος του προσώπου της, καθώς ανέβαινε τίς σκάλες του παλατιού.

Ξύπνησα! Βγήκα έξω και πήγα στο καφενείο, όπου ήταν και άλλοι ναυτικοί. Βρισκόμουν στο Πασαλιμάνι με το καΐκι μου φορτωμένο. Ό νους μου όμως είχε γεμίσει από την ομορφιά της Βασίλισσας. Αργότερα συνάντησα κάποιον άγιαννανίτη μοναχό. Του διηγήθηκα τ' όνειρο μου κι εκείνος μου εξήγησε πώς με καλεί ή Παναγία στο "Ανιόν Όρος να γίνω πιστός της ακόλουθος.

Ή καρδιά μου νια λίγο διχάστηκε. Νίκησε όμως ή αγάπη της βασίλισσας. Την ίδια μέρα εγκατέλειψα κι εγώ, σαν τους Αποστόλους, πλοίο φορτωμένο, αδελφό, γονείς, και ξεκίνησα για τον "Αθωνα. Το τέρμα του ταξιδιού μου ήταν ή μονή Γρηγορίου. Μπήκα στο κα­θολικό να προσκυνήσω. Την ώρα εκείνη ψαλλόταν ή θεία λειτουργία. Στή θεομητορική εικόνα του τέμπλου αναγνώρισα τη βασίλισσα του ονείρου μου! Έσπευσα να την ασπασθώ, οπότε ό διακο-θεόδωρος, πού στεκόταν εκεί, μου είπε:

- Χάθηκαν οι εικόνες της Παναγίας, παιδί μου, και ήρθες στο τέμπλο να προσκυνήσεις;

Άλλα, βέβαια, που να ήξερε τη δική μου καρδιά...».
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από paroikos »

Νίκο πολύ ωραία τα αποσπάσματα που παρέθεσες!!! Μήπως θα μπορούσες να μας συστήσεις και το σχετικό βιβλίο;
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Δεν εχω καποιο βιβλιο,ψαχνωντας στο διαδικτυο τα βρηκα !

Να εισαι παντα καλα
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το Αγιο Όρος”