Ο Χριστόδουλος ετάφη ανάποδα;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

agiografoc
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Ο Χριστόδουλος ετάφη ανάποδα;

Δημοσίευση από agiografoc »

ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟ ΓΥΡΝΑΝΕ ΑΤΙΘΕΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΜΗΠΩΣ ΜΟΥ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

http://www.cosmo.gr/OddlyEnough/Hellas/186365.html
john1984
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από john1984 »

Αυτό το άκουσα και εγώ. Όμως, όπως είπε ένας ιερέας του Α' Κοιμητηρίου, το θέμα έχει ως εξής:

Όλοι οι κεκοιμημένοι έχουν ταφεί κατά ανατολάς. Αλλά ορισμένοι τάφοι (το πέτρινο/μαρμάρινο κτίσμα δηλαδή) βλέπουν προς τη δύση ή ακόμα και προς το βορρά και το νότο. Έτσι είναι οργανωμένο από την πολιτεία το συγκεκριμένο κοιμητήριο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τάφους των αρχιεπισκόπων. Οι μεν κεκοιμημένοι βλέπουν πάντα προς την ανατολή αλλά οι τάφοι βλέπουν προς την δύση. Αυτό έχει γίνει ώστε να τους βλέπουν οι παρευρισκόμενοι επωφελούμενοι ενός ανοίγματος που υπάρχει στο χώρο (πλατεία ή δρόμος δεν θυμάμαι). Ο σταυρός δηλαδή των συγκεκριμένων τάφων βρίσκεται στα πόδια των κεκοιμημένων!

Αυτά είπε ο ιερέας που άκουσα. Δεν ξέρω κάτι περισσότερο.
lazarr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lazarr »

Και τάφηκε σε ύπτια θέση όπως όλοι, ή καθήμενος όπως είθισται για τους Αρχιερείς; :?
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
agiografoc
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

ΔΕΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
agiografoc
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ
john1984
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από john1984 »

Από όσο φάνηκε, ετάφη σε ύπτια θέση. Και αυτό μου έκανε εντύπωση διότι ήξερα ότι οι Αρχιερείς θάπτονται καθήμενοι.
sunday
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από sunday »

αυτη τη στιγμη νομιζω οτι η ψυχη του ασχολειτε με αλλα πραγματα συνχωρεστεμε αδελφοι
lazarr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lazarr »

sunday έγραψε:αυτη τη στιγμη νομιζω οτι η ψυχη του ασχολειτε με αλλα πραγματα συνχωρεστεμε αδελφοι
Αααχ σωστά το λες αδελφέ μου, πλην όμως οι απορίες είναι απορίες και οι μαθητές μας έχουν ζαλίσει με το γιατί αυτό και γιατί εκείνο... :?
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
dalitis
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από dalitis »

john1984 έγραψε:Από όσο φάνηκε, ετάφη σε ύπτια θέση. Και αυτό μου έκανε εντύπωση διότι ήξερα ότι οι Αρχιερείς θάπτονται καθήμενοι.
Απ' ό,τι ξέρω ήταν μιά παλιά συνήθεια (πολύ καλή) η οποία έχει καταργηθεί αρκετά χρόνια τώρα.
Ίσως τη διατηρούν οι Ρώσοι.
Εννοείται, ότι σ' αυτήν τη θέση (καθιστός σε θρόνο) είναι από την άρχη της κοιμήσεώς τους, στην εξόδιο Ακολουθία κλπ.

Όσο γιά τον προσανατολισμό του σκήνους του αείμνηστου Χριστοδούλου, η απάντηση του κοιμητηριακού εφημερίου είναι σωστή και σαφέστατη. Επειδή η ρυμοτομία του χώρου δεν βολεύει, οι νεκροί θάπτονται κανονικά (με τα πόδια προς την Ανατολή) αλλά ο επιτύμβιος σταυρός δεν μπαίνει στην κεφαλή αλλά προς την πλευρά των ποδιών. Και ο Σεραφείμ είχε ταφεί με τον ίδιο προσανατολισμό, που τάφηκε ο Χριστόδουλος. Ασχετα αν ο σταυρός του μνημείου του τοποθετήθηκε από την αντίθετη πλευρά, γιά να φαίνεται από τους διερχομένους. Και ο μνημειακός σταυρός του Χριστοδούλου ομοίως θα τεθεί στην ίδια πλευρά, χωρίς να σημαίνει ότι κάτω από τον σταυρό είναι η κεφαλή του.
theophania
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

απαντηση

Δημοσίευση από theophania »

ψεμματα.ημουν ακριβως απο πανω εχω και φωτογραφιες
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”