Κρίσεις και κατάκριση...

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
justin
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Κρίσεις και κατάκριση...

Δημοσίευση από justin »

pAntonios έγραψε:
aposal έγραψε: Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» του ιερομονάχου Χριστόδουλου Αγιορείτου
«Να ξέρετε, αυτά τα χαλιά και τα πατάκια που έχουν πάνω τους σταυρούς και σχηματισμένους, τα κατασκευάζουν συνειδητά εχθροί της Εκκλησίας μας ..
Ο Θεός δεν κινδυνεύει... η πίστη μας κινδυνεύει, πνέει τα λοίσθια!!!
Σε δύσκολες εποχές...[/b]

Καλό θα ήταν πάντως τον αγιασμένο γέροντα Παϊσιο να τον θυμώμαστε και σε άλλα πράγματα, όπως όταν εκήρυττε πάσει θυσία να μην δεχόμαστε τα προσωπικά έγγραφα με 666 ( διαβατήρια κλπ). Αλλιώς μοιάζουμε με τους -κατά Aposal"εκπροσώπους του Θεού"- που είναι υπεράνω των λόγων του Αγίου Παϊσίου και -κατά Aposal πάντοτε- υπεράνω πάσης κριτικής....
Δηλαδή υποκριτές και φαρισαίοι.
Εικόνα
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Η πίστη μας κινδυνεύει!!!

Δημοσίευση από aposal »

justin έγραψε:Καλό θα ήταν πάντως τον αγιασμένο γέροντα Παϊσιο να τον θυμώμαστε και σε άλλα πράγματα, όπως όταν εκήρυττε πάσει θυσία να μην δεχόμαστε τα προσωπικά έγγραφα με 666 ( διαβατήρια κλπ). Αλλιώς μοιάζουμε με τους -κατά Aposal"εκπροσώπους του Θεού"- που είναι υπεράνω των λόγων του Αγίου Παϊσίου και -κατά Aposal πάντοτε- υπεράνω πάσης κριτικής....
Δηλαδή υποκριτές και φαρισαίοι.
Καλέ μου αδελφέ, ας κάνουμε εμείς έργα Χριστιανικά, ή - καλύτερα - ό,τι μας εντέλει ο πνευματικός μας να κάνουμε! Και αν κάποιος κληρικός ταχθεί υπέρ των νέων ταυτοτήτων (με το τσιπάκι), εμείς θα βγούμε να πούμε ότι το σωστό είναι να μην δεχθούμε τις ταυτότητες με τον "666", όπως μας προστάζουν οι σεβάσμιοι Πατέρες (πχ ο Παΐσιος)! Τα διαβατήρια δεν περιέχουν το τσιπάκι, γι' αυτό και η Εκκλησία δεν διαμαρτυρήθηκε.
Ο Γέροντας είπε όμως να μην κατακρίνουμε κανέναν!

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο ΓΕΡΩΝ π. ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ» (Εκδόσεις : «Απόστολος Βαρνάβας»).

(σελ. 47)
Είδε ο Άγιος Παφνούτιος, κάποτε, δύο να αμαρτάνουν και, ως συνήθως, ο λογισμός της κατάκρισης κυριεύει τον νου του Χριστιανού. Φοβερό κακό η εσωτερική κατάκριση για τα μέτρα του Ευαγγελίου. Κι όμως ο Άγιος αυτός διόρθωσε αμέσως τον λογισμό του και είπε : «αλίμονό μου, εγώ είμαι που αμαρτάνω και όχι αυτοί». Τότε του παρουσιάστηκε Άγγελος με σπαθί στο χέρι, γεμάτος οργή και του είπε ότι «το σπαθί και ο θάνατος θα θανατώσει κάθε έναν που δεν διορθώνει τον λογισμό του, αλλά κατακρίνει τον πλησίον του. Εσύ δε, επειδή δεν κατέκρινες τον πλησίον σου, έχει γραφεί το όνομά σου στο βιβλίο της ζωής».
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
justin
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από justin »

aposal έγραψε:
justin έγραψε:

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο ΓΕΡΩΝ π. ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ» (Εκδόσεις : «Απόστολος Βαρνάβας»).

(σελ. 47)
Είδε ο Άγιος Παφνούτιος, ... Εσύ δε, επειδή δεν κατέκρινες τον πλησίον σου, έχει γραφεί το όνομά σου στο βιβλίο της ζωής».
Αυτή η ιστορία με την δήθεν κατάκριση των "εκπροσώπων του Θεού" τελικά είναι και αντι-ευαγγελική. Γιατί στο κάτω -κάτω ο ίδιος ο Κύριος είπε για λογικά πρόβατα που ΔΕΝ ακούνε την φωνή των μισθωτών ποιμένων.

Τώρα αν εσύ επιμένεις στο ίδιο τροπάρι- και βάζεις και την ιερά φωνή του Αγίου Παϊσίου να υποστηρίζει δήθεν την παναιρετική τακτική των "εκπροσώπων" του Θεού στο όνομα της αποφυγής της κατάκρισης- ενώ είναι κριτική καλοπροαίρετη με σκοπό την αφύπνιση των κοιμισμένων πιστών και όχι την εξοντωτική καταδίκη του αιρετικού ποιμένος- τότε δεν έχω άλλο να σου ευχηθώ, παρά να προσέξεις μη φάς "μπισκότο" απο το χέρι του πάπα...

Για τα διαβατήρια δεν είσαι καλά ενημερωμένος. Ρώτα για να μάθεις και όταν μάθεις ξαναέλα.
Εικόνα
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

justin έγραψε:
aposal έγραψε:
justin έγραψε:

(σελ. 47)
Είδε ο Άγιος Παφνούτιος, ... Εσύ δε, επειδή δεν κατέκρινες τον πλησίον σου, έχει γραφεί το όνομά σου στο βιβλίο της ζωής».
Αυτή η ιστορία με την δήθεν κατάκριση των "εκπροσώπων του Θεού" τελικά είναι και αντι-ευαγγελική. Γιατί στο κάτω -κάτω ο ίδιος ο Κύριος είπε για λογικά πρόβατα που ΔΕΝ ακούνε την φωνή των μισθωτών ποιμένων.

Τώρα αν εσύ επιμένεις στο ίδιο τροπάρι- και βάζεις και την ιερά φωνή του Αγίου Παϊσίου να υποστηρίζει δήθεν την παναιρετική τακτική των "εκπροσώπων" του Θεού στο όνομα της αποφυγής της κατάκρισης- ενώ είναι κριτική καλοπροαίρετη με σκοπό την αφύπνιση των κοιμισμένων πιστών και όχι την εξοντωτική καταδίκη του αιρετικού ποιμένος- τότε δεν έχω άλλο να σου ευχηθώ, παρά να προσέξεις μη φάς "μπισκότο" απο το χέρι του πάπα...

Για τα διαβατήρια δεν είσαι καλά ενημερωμένος. Ρώτα για να μάθεις και όταν μάθεις ξαναέλα.
Αδελφέ μου δεν θέλω να σε πείσω! Με συγχωρείς για την επιμονή μου! Η κατάκριση όπως βλέπεις δεν πρέπει να αποφεύγεται μόνο για τους κληρικούς, αλλά για όλο τον κόσμο! Τέλος πάντων εσύ πιστεύεις διαφορετικά πράγματα, δεν πειράζει! Ο Θεός να μας ελεήσει όλους μας!
Το να φάω μπισκότο από το χέρι του Πάπα, είναι κάτι που θα το δω πριν το κάνω, άρα πιο εύκολο να το αποφύγω! Κι εσύ πρόσεξε την εκ δεξιών πτώση, η οποία δεν είναι ορατή, γι' αυτό και πιο επικίνδυνη! Ο Θεός ας μας προστατεύει πάντα!
Σχετικά με τα διαβατήρια, ρώτησα τον πρωτοπρεσβύτερο της ενορίας μου, ο οποίος είναι - κατά την άποψή μου πάντα - από τους καλύτερους κληρικούς που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και με διαβεβαίωσε, ότι "για την ώρα την γλιτώσαμε"! Η Εκκλησία είχε απευθυνθεί σε ειδικούς τεχνικούς για να δώσει την έγκρισή της!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δόξα τω Θεώ που μαζευτήκαμε...

Δημοσίευση από pAntonios »

Δόξα τω Θεώ που συμμαζευτήκαμε...

Φώτισε φαίνεται σήμερα ο Άγιος Φλαβιανός Πατριάρχης Κων/πόλεως (447) που υπέφερε τόσα σαν καλός ποιμένας και τελικά εξοντώθηκε από τραμπούκους χριστιανούς (και κληρικούς)!!! Υπάρχουν και τέτοιοι;
(πριν από λίγο γύρισα από αγρυπνία στον Αγ.Αθανάσιο.)

Ας έχουμε την ευλογία του Αγίου...
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Ούτε κρίση ούτε κατάκριση, αλλά διάκριση.
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

aposal έγραψε:...Κι εσύ πρόσεξε την εκ δεξιών πτώση, η οποία δεν είναι ορατή, γι' αυτό και πιο επικίνδυνη! ...
aposal μπορείς να εξηγήσεις τι σημαίνει αυτό ?

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Η εκ δεξιών πτώση Χρήστο μου συμβαίνει όταν κάποιος αισθάνεται ότι έχει προχωρήσει τόσο πολύ πνευματικά, ώστε έχει αρθεί απ΄τα ανθρώπινα κι έχει αποκτήσει το δικαίωμα να κρίνει τους άλλους, αλλά και να διδάσκει τις απόψεις του ως τη μόνη αλήθεια.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι συνήθως μια θεαματική πτώση, που επιτρέπει η Οικονομία του Θεού για να συνετιστούν. (εξ ου και το πρόσεχε)

Δεν κινδυνεύουν από εκ δεξιών πτώση οι πραγματικά άγιοι γιατί εξ αιτίας της ταπείνωσης τους αισθάνονται αμαρτωλότεροι όλων των ανθρώπων κι επομένως ανάξιοι να κρίνουν ή να διδάξουν.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Η κατάκριση είναι καταδικαστέα όπως και να έχει. Μόνο που κατάκριση ουσιαστικά είναι το να "θάβουμε" ( και κατα κανόνα συχνότατα ) τρίτους χωρίς ουσία και σκοπό και φυσικά προσωποληπτικά.

Η κρίση απο την άλλη, όποτε αυτή χρειάζεται ή μας ζητηθεί είναι υποχρέωση του Χριστιανού. Στον Ησαΐα υπάρχουν κεφάλαια που αναφέρονται στην κρίση.

Η κρίση οφείλει να είναι δίκαια και να γίνεται με διάκριση, που σημαίνει όποτε μας ζητηθεί και όταν πρέπει και επείγει να γίνει.

Το "μην κρίνετε ινα μη κριθείτε" είναι προτροπή σωτηρίας του Χριστού και δεν απαγορεύει την κρίση. Ο ίδιος ο Χριστός είπε παράλληλα και αυτό είναι εντολή "μην κρίνετε κατ΄όψιν αλλά κατα τη δικαία κρίση". Γνωρίζουμε ελάχιστα για τον τρόπο με τον οποίο κρίνει ο Θεός. Ωστόσο ο Ιδιος μας αποκάλυψς πως κριτήριο Του σίγουρα αποτελεί ο τρόπος ζωής και ειδικά το μέτρο της κρίσης μας. Αν κάποιος επικαλείται συχνά την κρίση οφείλει να είναι όντως δίκαιος για να σωθεί. Μικρός όμως αριθμός απο εμάς που κρίνουμε συχνότατα είναι εν δικαιοσύνη. Συνεπώς η κρίση θέλει πολύ προσοχή, σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη, εύκολα όμως οδηγεί και σε τρίβους απωλείας. Δεν είναι "φάρμακο ευρέου φάσματος" και δεν είναι για τους περισσότερους. Σε καθέναν όμως μπορεί να έρθει η στιγμή που θα πρέπει να κρίνει. Και αν δεν το κάνει θα κριθεί ως υποκριτής.

Γιατί υποκριτής δεν είναι αυτός που άλλα λέει και άλλα κάνει, όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά αυτός που κρίνει προσωποληπτικά. Αυτός που αποδίδει δικαιοσύνη όχι γενικά αλλά κατα περίσταση.

Όσο για το "Φαρισαίος" αυτό είναι άλλη μεγάλη κουβέντα. Οι Φαρισαίοι ήξεραν πολύ καλά το Νόμο και τον κήρυτταν επίσης πολύ καλά. Ο Χριστός προέτρεψε τους Αποστόλους να τους ακούν αλλά να μην πράττουν κατα τα έργα τους. Στην εφαρμογή του Νόμου πολλοί απο τους Φαρισαίους ήταν υποκριτές. Απο τους Φαρισαίους όμως προέκυψαν κατα κανόνα και οι δίκαιοι του Ισραήλ. Ουσιαστικά οι Φαρισαίοι είναι οι αντίστοιχοι σημερινοί ζηλωτές αν και αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα και θα το μπλέξουμε.

Ποιός σήμερα Χριστιανός διαβάζει έστω υποκριτικά Γραφή, Πηδάλιο, Πατρολογία; Δεν ξέρω αν σήμερα έχουμε τα μούτρα να κριτικάρουμε "ελαφρά τη καρδία" τους Φαρισαίους.

Τέλος υπεράνω κριτικής δεν είναι κανένας στην Εκκλησία. Σε αντίθετη περίπτωση ομοιάζουμε με τους υιοθετούντες την φιλοσοφία περι του αλαθήτου.
teodoros
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από teodoros »

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ, ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ:

Εκτός από τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα (υπερηφάνεια, κενοδοξία, φιλαργυρία, πορνεία, οργή, γαστριμαργία, φθόνο και ακηδία.)υπάρχουν και εξίσου βαριά αμαρτήματα (βλασφημία, επιορκία, κλοπή, παράβαση κανόνων, κατάκριση και καταλαιά και το ψέμα)

« Η καταλαλιά και κατάκριση είναι το αμάρτημα με το οποίο διασύρεις και ντροπιάζεις το συνάνθρωπό σου, προξενώντας του ζημιά μεγάλη και βάζοντας τον σε πολλούς κινδύνους, γιατί σπιλώνεις την τιμή και την υπόληψή του, πράγμα πολυτιμότερο από κάθε περιουσία και κάθε υλικό θησαυρό. Αλήθεια, πως τολμούν μερικοί αναιδέστατοι και καταλαλούν τον πλησίον, προπαντός μάλιστα όταν δεν έχουν οι ίδιοι άμεση γνώση της υποθέσεως για την οποία τον κατηγορούν; Αλλά κι αν έχουν, δεν άκουσαν ποτέ αυτό που είπε ο Κύριος, «Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας, για να μη σας κρίνει κι εσάς ο Θεός. Μην τούς καταδικάζετε, για να μη σας καταδικάσει κι εσάς ο Θεός» (Λουκ. 6:37); Γι’ αυτή τη σωτήρια εντολή οφείλεις, κι αν ακόμα δεις κάποιον φανερά ν’ αμαρτάνει, να τον σκεπάσεις όπως μπορείς. 'Έτσι θα σκεπάσει ο Θεός και τα δικά σου παραπτώματα. »

8) 8) 8)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”