Καλό μεσημέρι geonutr. Τυχαία είδα το ερώτημα σου και από όσο καταλαβαίνω, όχι δεν είναι εφικτό η εξομολόγηση των αμαρτιών μας να γίνετε σε 3 λεπτά. Αυτό όμως ισχύει για τις πρώτες φορές (που τα έχουμε μαζεμένα

ή για κάποια πρωτόγνωρα αμαρτήματα σε εμάς που τυχαίνουν κάποιες φορές στη ζωή μας. Από κει και πέρα πιστεύω πως όταν ένας άνθρωπος εξομολογείται μία, δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα, ή εστω κάθε 15 μέρες, τότε δεν θα χρειάζεται πολλή ώρα κάθε φορά για να εξομολογηθεί.
Φυσικά μιλάω για εξομολόγηση των αμαρτιών μας και μετάνοια και όχι για δικαιολογίες ή για αναλύσεις των συνθηκών, ή για συζήτηση υπαρξιακών μας θεμάτων....
Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως όταν έχουμε πραγματικά μετανοήσει για κάτι, ο Κύριος το γνωρίζει και δεν περιμένει να το ακούσει στο εξομολογητήριο. Απλά για τη δική μας συντριβή και ταπείνωση γίνεται η αναφορά αυτή στον πνευματικό μας και φυσικά για να πάρουμε την άφεση των αμαρτιών μας.
Σε γενικές γραμμές και εάν εξομολογούμαστε τακτικά (όπως οφείλουμε για το καλό μας), 1-2 το πολύ 3 λεπτά είναι αρκετά νομίζω.
Ας μην ξεχνάμε πως και ο πνευματικός μας, δεν είναι μόνο δικός μας και πως είναι και άνθρωπος σαν κι εμάς. Τις περισσότερες φορές προτιμώ να σκεφτεί ο πνευματικός μου πως είμαι "ψυχρή" ίσως και αμετανόητη (γιατί δεν έχω κλάψει ή γιατί απλά τα λέω μονολεκτικά σχεδόν), αλλά ειλικρινά το κάνω μόνο και μόνο για να μην του κλέβω έστω και 1 λεπτό από τον πολύτιμο και κυριολεκτικά σωτήριο χρόνο του.
Και φυσικά και την συγχώρηση των αμαρτιών μου δίνει και ο Θεός γνωρίζει εάν και κατά πόσο έχω ή δεν έχω μετανοήσει.