Τρόπος εξομολόγησης..

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

geonutr
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Τρόπος εξομολόγησης..

Δημοσίευση από geonutr »

Καλησπέρα σε όλους και σε εσάς π.Αντώνιε..Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
η εξομολόγηση μπορεί να γίνει σωστά μέσα σε 3 λεπτά;
η εξομολόγηση μπορεί να γίνει λέγοντας κάποια πράγματα περιληπτικά;
η εξομολόγηση μπορεί να γίνει λέγοντας μόνο τα κεντρικά σημεία,χωρίς αναλύσεις και πολλά λόγια;

:?:
Αν πεθανεις πριν πεθανεις, δε θα πεθανεις οταν πεθανεις...
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Καλό μεσημέρι geonutr. Τυχαία είδα το ερώτημα σου και από όσο καταλαβαίνω, όχι δεν είναι εφικτό η εξομολόγηση των αμαρτιών μας να γίνετε σε 3 λεπτά. Αυτό όμως ισχύει για τις πρώτες φορές (που τα έχουμε μαζεμένα :( ή για κάποια πρωτόγνωρα αμαρτήματα σε εμάς που τυχαίνουν κάποιες φορές στη ζωή μας. Από κει και πέρα πιστεύω πως όταν ένας άνθρωπος εξομολογείται μία, δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα, ή εστω κάθε 15 μέρες, τότε δεν θα χρειάζεται πολλή ώρα κάθε φορά για να εξομολογηθεί.
Φυσικά μιλάω για εξομολόγηση των αμαρτιών μας και μετάνοια και όχι για δικαιολογίες ή για αναλύσεις των συνθηκών, ή για συζήτηση υπαρξιακών μας θεμάτων....
Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως όταν έχουμε πραγματικά μετανοήσει για κάτι, ο Κύριος το γνωρίζει και δεν περιμένει να το ακούσει στο εξομολογητήριο. Απλά για τη δική μας συντριβή και ταπείνωση γίνεται η αναφορά αυτή στον πνευματικό μας και φυσικά για να πάρουμε την άφεση των αμαρτιών μας.
Σε γενικές γραμμές και εάν εξομολογούμαστε τακτικά (όπως οφείλουμε για το καλό μας), 1-2 το πολύ 3 λεπτά είναι αρκετά νομίζω.
Ας μην ξεχνάμε πως και ο πνευματικός μας, δεν είναι μόνο δικός μας και πως είναι και άνθρωπος σαν κι εμάς. Τις περισσότερες φορές προτιμώ να σκεφτεί ο πνευματικός μου πως είμαι "ψυχρή" ίσως και αμετανόητη (γιατί δεν έχω κλάψει ή γιατί απλά τα λέω μονολεκτικά σχεδόν), αλλά ειλικρινά το κάνω μόνο και μόνο για να μην του κλέβω έστω και 1 λεπτό από τον πολύτιμο και κυριολεκτικά σωτήριο χρόνο του.
Και φυσικά και την συγχώρηση των αμαρτιών μου δίνει και ο Θεός γνωρίζει εάν και κατά πόσο έχω ή δεν έχω μετανοήσει.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Τρόπος εξομολόγησης..

Δημοσίευση από filotas »

geonutr έγραψε:Καλησπέρα σε όλους και σε εσάς π.Αντώνιε..Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
η εξομολόγηση μπορεί να γίνει σωστά μέσα σε 3 λεπτά;
η εξομολόγηση μπορεί να γίνει λέγοντας κάποια πράγματα περιληπτικά;
η εξομολόγηση μπορεί να γίνει λέγοντας μόνο τα κεντρικά σημεία,χωρίς αναλύσεις και πολλά λόγια;

:?:
Η απάντηση είναι ναι, εφ' όσον η επαφή μας με τον Πνευματικό μας είναι τακτική και πάμε μόνο για να πάρουμε την ευχή του να κοινωνήσουμε.

Η τακτική επαφή με τον Πνευματικό μας όμως πρέπει να γίνεται σε περιόδους που δεν είναι πνιγμένος από κόσμο για να υπάρχει άνεση χρόνο, να ξεδιπλώσουμε τον πνευματικό μας κόσμο για να μπορέσει να εντοπίσει τα προβλήματα και να μας βοηθήσει να τα λύσουμε.
geonutr
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από geonutr »

Σας ευχαριστώ αλλά όταν ρώτησα τον ιερέα μου είπε πως πάντα θα είναι 3 λεπτά μόνο για όλους... :(
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

geonutr έγραψε:Σας ευχαριστώ αλλά όταν ρώτησα τον ιερέα μου είπε πως πάντα θα είναι 3 λεπτά μόνο για όλους... :(

Μπορείς σε παρακαλώ αδελφέ να διευκρινήσεις τί εννοείς? Τί σημαίνει αυτό το "3 λεπτά μόνο για όλους" ?
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

geonutr έγραψε:Σας ευχαριστώ αλλά όταν ρώτησα τον ιερέα μου είπε πως πάντα θα είναι 3 λεπτά μόνο για όλους... :(
Νομίζω ότι αν ψάξεις μπορείς να βρεις ένα Πνευματικό που να σε αναπαύει.
geonutr
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από geonutr »

εννοεί ότι από τον πολύ κόσμο δεν μπορεί να βλέπει κανέναν για παραπάνω από 3 λεπτά..δεν θα προλάβουν αλλιώς όλοι!
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Συμφωνω με τον Filotas, αυτος δεν ειναι Πνευματικος, αυτοματο μηχανημα εξομολογησης ειναι.

(σχημα λογου, ετσι, μην παρεξηγηθω οτι τον κατηγορω, αλλα, 3 λεπτα!! δεν γινεται ετσι...)

Δεν προλαβαινεις ουτε να πεις τι εχεις, ουτε να σε νουθετησει.

Εκτος και εαν πεις: καλησπερα - αμαρτησα / συγχωρεισαι - καληνυχτα.

Εννοω οτι εαν δεν προλαβαινει, και νομιζει οτι δεν μπορει να ανταποκριθει στις αναγκες, να διοχετευει τον κοσμο σε αλλους Πνευματικους.

Υπαρχουν αρκετοι, παρε ευλογια και πηγαινε αλλου.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Το ερώτημα, αν δεν κάνω λαθος, είναι προς τον πατέρα Αντώνιο. Κατά πόσον έχουμε αρμοδιότητα να απαντάμε εμείς;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Δεν απανταμε, συζητηση κανουμε..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”