Κρυφός εγωισμός?
Συντονιστής: Συντονιστές
Κρυφός εγωισμός?
Αδέλφια,
θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι και αν μπορείται να με βοηθήσετε. Τις τελευταίες μέρες πέρασα απελπιστικά. Είμαι άτομο που πιέζει τον εαυτό του (κάνω την ζωή μου δύσκολη γενικώς... για να πετύχω υψηλότερα αποτελέσματα στους τομείς της ζωής).
Δεν ξέρω ποιά είναι η ψυχιατρική διάγνωση. Έχω ας πούμε μια τελειομανία. π.χ. όταν οδηγώ νιώθω ότι είμαι ο Σουμάχερ, όταν διαβάζω οτι είμαι ο Αϊνστάιν κ.ο.κ.
Στη σχέση μου με την εκκλησία πάλι το ίδιο συμβαίνει. Φτάνω στα άκρα με αποτέλεσμα πολλές φορές να νιώθω οτι δεν κάνω για την κοινωνία και ότι πρέπει να αποσυρθώ στον μοναχισμό.
Αδέλφια είμαι μπερδεμένος. Ο πνευματικός μου λείπει αυτές τις μέρες στο Όρος και μέχρι να επιστρέψει θέλω να ανοιχτώ κάπου.
Η εκκλησία αντί να μειώνει τον εγωισμό μου νιώθω ότι τον ανεβάζει όπως και κάθε πράγμα με το οποίο ασχολούμαι "επιτυχώς".
Πως αντιμετωπίζεται ο κρυφός εγωισμός?
θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι και αν μπορείται να με βοηθήσετε. Τις τελευταίες μέρες πέρασα απελπιστικά. Είμαι άτομο που πιέζει τον εαυτό του (κάνω την ζωή μου δύσκολη γενικώς... για να πετύχω υψηλότερα αποτελέσματα στους τομείς της ζωής).
Δεν ξέρω ποιά είναι η ψυχιατρική διάγνωση. Έχω ας πούμε μια τελειομανία. π.χ. όταν οδηγώ νιώθω ότι είμαι ο Σουμάχερ, όταν διαβάζω οτι είμαι ο Αϊνστάιν κ.ο.κ.
Στη σχέση μου με την εκκλησία πάλι το ίδιο συμβαίνει. Φτάνω στα άκρα με αποτέλεσμα πολλές φορές να νιώθω οτι δεν κάνω για την κοινωνία και ότι πρέπει να αποσυρθώ στον μοναχισμό.
Αδέλφια είμαι μπερδεμένος. Ο πνευματικός μου λείπει αυτές τις μέρες στο Όρος και μέχρι να επιστρέψει θέλω να ανοιχτώ κάπου.
Η εκκλησία αντί να μειώνει τον εγωισμό μου νιώθω ότι τον ανεβάζει όπως και κάθε πράγμα με το οποίο ασχολούμαι "επιτυχώς".
-
athanasiagr
- Απλό Μέλος

ΕΓΩΙΣΜΟΣ (Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ0
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΑΡΧΙΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΦΑΝΕΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΨΕΙΣ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΔΕΣ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ
- trisathlios
- Τακτικό Μέλος

- preloude
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
ολοι μας εχουμε εναν κρυφο εγωισμο μεσα μας , σε διαφορετικους τομεις ο καθεις. αλλοι το ξερουν, αλλοι δεν το ξερουν. σε αλλους κανει κακο σε αλλους κανει καλο[σημ.εργασιομανεις,τελειομανεις.]
βρισκεται καποιος μια μερα, η συμβαινει κατι,που αποδεικνειη οτι δεν ειμαστε τιποτα.
σε αυτο βεβαια εχει συμβαλει και ο πονηρος που μας πιπιλαει τα μυαλα οτι κατι ειμαστε.
για να το αποφυγουμε αυτο θελει καθημερινη πνευματικη ασκηση.
υπαρχει ενα ωραιο βιβλιο για τον αγωνα που εκανε επανω σε αυτο ο αγιος νηφων επισκοπος κωνσταντιανης,που εφτανε μεχρι το σημειο να αυτομαστιγωνοταν.σας το προτεινω λεγεται.
Ο ΑΣΚΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ.
κυκλοφορει για 16 πανηγυρικη εκδοση.
σας γραφω εδω πως τελειωνει στο εξωφυλο τελευταια σελιδα.
κατοπιν τετραετων ποικιλων παρελλαμβανομενων υπο του πονηρου πνευματος εμποδιων εν τελει ουτος συνετριβη και κατησχυνθη και εξεδοθη η βιογραφια του αγιου πατρος νηφωνος και ο φθογγος αυτου περιηχηση ανα τα περατα της οικουμενης και πολλαι ψυχαι ορθοδοξων χριστιανων απλοικαι και ταπειναι εντρυφησωσι και πολλα ωφεληθησονται εις δοξαν του μεγαλου θεου ημων και σωτηρος ιησου χριστου.
[λαζαρος μοναχος διονυσιατης 29-3-1972]
προς ωφελειαν ολλων των ορθοδοξων χριστιανων.
βρισκεται καποιος μια μερα, η συμβαινει κατι,που αποδεικνειη οτι δεν ειμαστε τιποτα.
σε αυτο βεβαια εχει συμβαλει και ο πονηρος που μας πιπιλαει τα μυαλα οτι κατι ειμαστε.
για να το αποφυγουμε αυτο θελει καθημερινη πνευματικη ασκηση.
υπαρχει ενα ωραιο βιβλιο για τον αγωνα που εκανε επανω σε αυτο ο αγιος νηφων επισκοπος κωνσταντιανης,που εφτανε μεχρι το σημειο να αυτομαστιγωνοταν.σας το προτεινω λεγεται.
Ο ΑΣΚΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ.
κυκλοφορει για 16 πανηγυρικη εκδοση.
σας γραφω εδω πως τελειωνει στο εξωφυλο τελευταια σελιδα.
κατοπιν τετραετων ποικιλων παρελλαμβανομενων υπο του πονηρου πνευματος εμποδιων εν τελει ουτος συνετριβη και κατησχυνθη και εξεδοθη η βιογραφια του αγιου πατρος νηφωνος και ο φθογγος αυτου περιηχηση ανα τα περατα της οικουμενης και πολλαι ψυχαι ορθοδοξων χριστιανων απλοικαι και ταπειναι εντρυφησωσι και πολλα ωφεληθησονται εις δοξαν του μεγαλου θεου ημων και σωτηρος ιησου χριστου.
[λαζαρος μοναχος διονυσιατης 29-3-1972]
προς ωφελειαν ολλων των ορθοδοξων χριστιανων.
-
Merkourios
- Έμπειρος Αποστολέας

Re: Κρυφός εγωισμός?
apelpis έγραψε:Αδέλφια,
θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι και αν μπορείται να με βοηθήσετε. Έχω ας πούμε μια τελειομανία. π.χ. όταν οδηγώ νιώθω ότι είμαι ο Σουμάχερ, όταν διαβάζω οτι είμαι ο Αϊνστάιν κ.ο.κ.
Στη σχέση μου με την εκκλησία πάλι το ίδιο συμβαίνει.
Αγαπητέ φίλε. Επειδή τίς περισσότερες φορές αυτή ή τελειομανία μας υποδαυλίζεται με υποβολιμιαίους λογισμούς τού σατανά φυσώντας μας δυνατό αεράκι, γι΄ αυτό, όταν μάς συμβαίνει κάτι παρόμοιο, εμείς θα κάνουμε ακριβώς το ταπεινά αντίθετο.
Παράδειγμα: Οδηγώ αυτοκίνητο καί νομίζω ότι είμαι SUMAHER . Μόλις έλθει τέτοιος λογισμός αυτοϊκανοποίησης "γιατί πήρα τήν στροφή μέ επιδεξιότητα καί είδες πώς με κοίταζαν με θαυμασμό ( ; ) οί άλλοι..." , τότε κόβω ταχύτητα καί πάω σαν την κότα, ώστε να δεχτώ καί κανένα χλευασμό από άλλους οδηγούς, αλλά καί να φροντίσω, κυρίως, νά υπομείνω αυτόν τόν χλευασμό!
Αυτό, είναι μία μικρή άσκηση προσγείωσης τού εαυτού μου.
Λύνω γρήγορα μία άσκηση Μαθηματικών, δίνω μία λύση σ΄ ένα τεχνικό πρόβλημα εκεί πού άλλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, κλπ, άς λέω από μέσα μου (αλλά καί απ΄ έξω μου) ένα "Δόξα σοι Θεέ μου πού με φώτισες τί να κάνω" ( καί άς μή ...δοξάζω τον εαυτό μου ότι:"είδες ΕΓΩ τί σπουδαίος είμαι").
Είμαι προϊστάμενος σε μιά υπηρεσία, έρχεται μιά καθαρίστρια καί καθαρίζει το γραφείο μου, ξέχασε λίγο να μού σκουπίσει ένα τζάμι, άς πάρω κι΄ εγώ ένα πανάκι να το καθαρίσω κι΄ άς μη ντρέπομαι εγωϊστικά τούς υφισταμένους μου ότι "κύταξε καθαρίζει σάν βλάκας το γραφείο του αντί να αγριέψει την καθαρίστρια πού τό ξέχασε..."
(Καί βεβαίως όλα αυτά μέ διάκριση, καί χωρίς επίδειξη ψευτοταπείνωσης)
Merkourios
- nhfaliamethh
- Έμπειρος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
apelpis Xριστός Ανέστη!
σ αυτη την ομιλια μιλάει ο π. Νικόλαος Χατζηνικολάου
για τον εγωισμο
http://rapidshare.com/files/109900065/E ... s.mp3.html
και εδώ ο πατερ Αθανάσιος για την ταπείνωση
http://rs77l3.rapidshare.com/cgi-bin/up ... 3545488078
ευχομαι να σ αρεσουν
καλο βράδυ!
σ αυτη την ομιλια μιλάει ο π. Νικόλαος Χατζηνικολάου
για τον εγωισμο
http://rapidshare.com/files/109900065/E ... s.mp3.html
και εδώ ο πατερ Αθανάσιος για την ταπείνωση
http://rs77l3.rapidshare.com/cgi-bin/up ... 3545488078
ευχομαι να σ αρεσουν
καλο βράδυ!
-
dimitrakis
- Τακτικό Μέλος

- Επικοινωνία:
Αγαπητέ ευελπις,
ο κρυφός εγωισμός λέγεται οίησις.
Η οίησις είναι ένα μικρόβιο που μολύνει κυρίως τις κοινωνίες των πιστών που θέλουν να έχουν ταπείνωση.
Συμπτώματα. Ο πάσχων θεωρεί τον εαυτόν του ταπεινόν για να καλύψει τον εγωισμό του.
Δηλαδή λέει κάποιος στον εαυτόν του.
Πάω στην εκκλησία.
Είμαι ταπεινός.
Κάνω 500 μετάνοιες καθημερινώς.
και να το χοντρίνουμε.
Ζω την εν Χριστώ ζωή.
Οχι βρε φίλε. Εδώ πέφτει χειροκρότημα και γέλιο.
Ο Σουμάχερ και ο Αισταιν που αναφέρεις έχυσαν τόνους ανδρεναλίνη.
Για κάποιο σκοπό.
ο κρυφός εγωισμός λέγεται οίησις.
Η οίησις είναι ένα μικρόβιο που μολύνει κυρίως τις κοινωνίες των πιστών που θέλουν να έχουν ταπείνωση.
Συμπτώματα. Ο πάσχων θεωρεί τον εαυτόν του ταπεινόν για να καλύψει τον εγωισμό του.
Δηλαδή λέει κάποιος στον εαυτόν του.
Πάω στην εκκλησία.
Είμαι ταπεινός.
Κάνω 500 μετάνοιες καθημερινώς.
και να το χοντρίνουμε.
Ζω την εν Χριστώ ζωή.
Οχι βρε φίλε. Εδώ πέφτει χειροκρότημα και γέλιο.
Ο Σουμάχερ και ο Αισταιν που αναφέρεις έχυσαν τόνους ανδρεναλίνη.
Για κάποιο σκοπό.
-
panagiotis2008
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Προσευχή να κάνεις να σε φωτίσει ο Θεός.Λέγε στον Θεό κάθε φορά όταν προσεύχεσαι "Θεέ μου πάρε μου τον εγωισμό μου ,δώσε μου φώτιση ώστε να δω τις αμαρτίες μου και να αποκτήσω ταπείνωση."Και να προσεύχεσαι κάθε μέρα τουλάχιστον 2 φορές την Πρωινή και τον Εσπερινό ή την Πρωινή και το Μικρό Απόδειπνον το βράδυ,ό,τι σε βολεύει ή ό,τι έχεις όρεξη.
Και όταν σου 'ρχεται λογισμός υπερηφανείας ή έχεις τέτοιον λογισμό να τον διώχνεις αμέσως από το μυαλό σου.
Όταν ανακαλύπτεις έναν τέτοιον λογισμό λέγε την Ευχή "Κύριε Ιησου Χριστέ ελέησον με".
Και όταν σου 'ρχεται λογισμός υπερηφανείας ή έχεις τέτοιον λογισμό να τον διώχνεις αμέσως από το μυαλό σου.
Όταν ανακαλύπτεις έναν τέτοιον λογισμό λέγε την Ευχή "Κύριε Ιησου Χριστέ ελέησον με".
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφέ μου, όλοι μας έχουμε πολλά πάθη, αλλά να δοξάζεις τον Θεό που σ' εσένα το έκανε φανερό, οπότε, αφού το διέγνωσες μπορείς να το πολεμήσεις! Σκέψου ένα σωρό ανθρώπους που διακατέχονται απ' αυτό το φοβερό πάθος και, χωρίς να το καταλαβαίνουν, οδηγούνται σε ψυχικές νόσους και καταστρέφούν τη ζωή τη δική τους, αλλά και πολλών άλλων γύρω τους.
Τά πάθη, όπως καλά γνωρίζεις, τα υπερνικούμε με την βοήθεια του Θεού. Αρκεί να δείξουμε την δέουσα ταπείνωση. Ο πνευματικός σου είναι αυτός που θα σε βοηθήσει, γιατί, ως γιατρός της ψυχής σου, θα σου κάνει τις απαραίτητες "εξετάσεις", ώστε να καταλάβει ποια "αγωγή" ταιριάζει στην περίπτωσή σου, μια και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αλλά θα κάνεις ΠΛΗΡΗ υπακοή σ' αυτόν.
Μέχρι να επιστρέψει, νομίζω ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να λες την νοερά προσευχή, όσο πιο συχνά μπορείς. Γιατί έτσι είσαι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί Του.
Καλόν αγώνα (τα αγαθά κόποις κτώνται) και ο Θεός να σου χαρίζει υπομονή, δύναμη και πίστη.
Τά πάθη, όπως καλά γνωρίζεις, τα υπερνικούμε με την βοήθεια του Θεού. Αρκεί να δείξουμε την δέουσα ταπείνωση. Ο πνευματικός σου είναι αυτός που θα σε βοηθήσει, γιατί, ως γιατρός της ψυχής σου, θα σου κάνει τις απαραίτητες "εξετάσεις", ώστε να καταλάβει ποια "αγωγή" ταιριάζει στην περίπτωσή σου, μια και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αλλά θα κάνεις ΠΛΗΡΗ υπακοή σ' αυτόν.
Μέχρι να επιστρέψει, νομίζω ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να λες την νοερά προσευχή, όσο πιο συχνά μπορείς. Γιατί έτσι είσαι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί Του.
Καλόν αγώνα (τα αγαθά κόποις κτώνται) και ο Θεός να σου χαρίζει υπομονή, δύναμη και πίστη.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.