Πολιτικός γάμος = 1ος γάμος;
Συντονιστής: Συντονιστές
-
alexandergreek
- Βασικός Αποστολέας

Πολιτικός γάμος = 1ος γάμος;
Ενας φίλος μου ετέλεσε πολτικό γάμο (ατυχή) απο τον οποίο χώρισε χωρίς να προλάβει να νυμφευθεί και θρησκευτικά.
Με την τωρινή κοπέλα του σκοπεύουν να παντρευτούν. Εκείνη δεν έχει παντρευτεί ποτέ πρίν. Το ερώτημα είναι -για όσους γνωρίζουν- η εκκλησία θα τους διαβάσει την ακολουθία του (πρώτου) γάμου ή την ακολουθία εις δίγαμον;
Με την τωρινή κοπέλα του σκοπεύουν να παντρευτούν. Εκείνη δεν έχει παντρευτεί ποτέ πρίν. Το ερώτημα είναι -για όσους γνωρίζουν- η εκκλησία θα τους διαβάσει την ακολουθία του (πρώτου) γάμου ή την ακολουθία εις δίγαμον;
- ntinoula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όχι βέβαια! Αφού για τον έναν έχει διαβαστεί, δεν ξαναδιαβάζεται. Δυστυχώς για τον άλλο δε θα διαβαστεί ποτέ.alithis έγραψε:eεφοσον η νυφη ερχεται σε πρωτο γαμο,νομιζω,οτι θα διαβαστει η ακολουθια του πρωτου γαμου!για να διαβαστει η ακολουθια εις διγαμον ,απο οσα ερω,πρεπει κ οι δυο να ερχονται σε δευτερο-τριτο γαμο!
Ο πολιτικός γάμος δεν είναι γάμος για την εκκλησία. Έχει νόημα μόνο για την πολιτεία. Οπότε γιατί να σχετίζονται; Ο αληθινός γάμος είναι μόνο στην εκκλησία.
Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.
-
alexandergreek
- Βασικός Αποστολέας

Ντινούλα, επισημαίνω ότι ούτε για τον φίλο μου είχε διαβαστεί η ακολουθία του γάμου, αφού δεν τέλεσε θρησκευτικό αλλά μόνο πολιτικό γάμο. Σχηματικά:ntinoula έγραψε: Όχι βέβαια! Αφού για τον έναν έχει διαβαστεί, δεν ξαναδιαβάζεται. Δυστυχώς για τον άλλο δε θα διαβαστεί ποτέ.
Γιάννης = έχει ένα πολιτικό γάμο στο παρελθόν του.
Μαρία = δεν έχει κανένα γάμο στο παρελθόν της.
Αν αυτοί οι δυο παντρευτούν, θα τους διαβαστεί η ακολουθία του γάμου ή "εις δίγαμον";
-
georgeva
- Βασικός Αποστολέας

Αλεξανδρε, υποθετω οτι η ακολουθια του γαμου θα αναγνωστει.Εφοσον η εκκλησια μας,δεν αναγνωριζει τον πολιτικο γαμο,δεν υπαρχει γαμος πολιτικος για την εκκλησια μας.Αν αναγνωστει ακολουθια εις διγαμον ειναι σαν δεχεται η εκκλησια τον πολιτικο γαμο ως γαμο.Αυτον τον λογισμο εχω.Αν κανω λαθος συνχωρεστε με.
Ο ΕΓΕΙΡΩΝ ΑΠΟ ΓΗΣ ΠΤΩΧΟΝ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑΣ ΑΝΥΨΩΝ ΠΕΝΗΤΑ(ψαλμ.112)
-
alexandergreek
- Βασικός Αποστολέας

Και εγώ αυτό νομίζω αλλά κάποιος μου είπε ότι κάνω λάθος...georgeva έγραψε:Αλεξανδρε, υποθετω οτι η ακολουθια του γαμου θα αναγνωστει.Εφοσον η εκκλησια μας,δεν αναγνωριζει τον πολιτικο γαμο,δεν υπαρχει γαμος πολιτικος για την εκκλησια μας.Αν αναγνωστει ακολουθια εις διγαμον ειναι σαν δεχεται η εκκλησια τον πολιτικο γαμο ως γαμο.Αυτον τον λογισμο εχω.Αν κανω λαθος συνχωρεστε με.
- ntinoula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αλέξανδρε, αυτό που λέω στην παράθεση που έβαλες είναι για το θρησκευτικό γάμο και ήταν απάντηση στον alithis. Αφού ο φίλος σου δεν έχει κάνει θρησκευτικό γάμο, γιατί να μη διαβαστεί ολόκληρη η ακολουθία;
Γιατί δε ρωτάνε σε κάποια εκκλησία για σίγουρα;
Γιατί δε ρωτάνε σε κάποια εκκλησία για σίγουρα;
Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.
-
giorgospet
- Έμπειρος Αποστολέας

Εχω κάνει και πολιτικό και θρησκευτικό.
Ο θρησκευτικό είναι σαν πρώτος γάμος για την εκκλησία.
Όχι όμως για την πολιτεία που θεωρεί σαν γάμο τον πρώτο που τελέστηκε (τον πολιτικό).
Πιστεύω να βοήθησα.
Ο θρησκευτικό είναι σαν πρώτος γάμος για την εκκλησία.
Όχι όμως για την πολιτεία που θεωρεί σαν γάμο τον πρώτο που τελέστηκε (τον πολιτικό).
Πιστεύω να βοήθησα.
-Για να έρθεις στην κατάσταση που να μην μπορείς να χωρέσεις την χαρά, ούτε να την εκφράσεις, χρειάζεται να προσέξεις τρία πράγματα :
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
-
PerlMaster
- Έμπειρος Αποστολέας

Ο πολιτικός γάμος είναι ανύπαρκτος για το Θεό είναι μια συμβολαιογραφική πράξη οπότε μιλάμε για πρώτο γάμο. Μου έλεγε ο Πνευματικός ότι είναι βαριά αμαρτία και η απλή παρεύρεση σαν καλεσμένος σε πολιτικό γάμο γιατί έτσι γίνεται συγκατάθεση στη διακωμώδιση του μυστήριου του Θεού με αυτή την αισχρή και βλάσφημη μίμηση. Ελπίζω να βοήθησα .