Το χέρι του ιερέα!
Συντονιστής: Συντονιστές
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το χέρι του ιερέα!
Οταν βλεπετε ιερεα εξω στο δρομο, του φιλατε το χερι , για να παρετε την ευλογια του?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
-
Nikolaos79
- Τακτικό Μέλος

Αυτο που συναντησα στο Αγιο Ορος οταν καναμε την κινηση να ασπαστουμε το χερι μοναχου αυτος το τραβουσε και αν επεμενες το τραβουσε με δυναμη για να αποφυγει τον ασπασμο.Οχι βεβαια οτι σιχαινοταν αλλα απο ταπεινωση.Προσωπικα εδω στην πολη δεν ξερω,αλλοι μου βγαζουν την αναγκη να τους ασπαστω και αλλοι οχι.Βεβαια αυτο οφειλεται,πιστευω,στην αμαρτωλοτητα μου.
Δεν θα έλεγα αμαρτωλότητα, αλλά ψυχική διάθεση. Σκέψου το εξής: Αν συναντούσες όλους μαζί τους Ιερείς ταυτόχρονα ( αυτούς που χωρίς προβληματισμό ασπάζεσαι το χέρι τους και αυτούς που έχεις ενδοιασμούς)Nikolaos79 έγραψε:......................Προσωπικα εδω στην πολη δεν ξερω,αλλοι μου βγαζουν την αναγκη να τους ασπαστω και αλλοι οχι.Βεβαια αυτο οφειλεται,πιστευω,στην αμαρτωλοτητα μου.
ποιά θα ήταν η αντίδρασή σου;
Πιστεύω με την ίδια θέρμη θα ασπαζόσουν τα χέρια όλων.
Εκτός και αν συμβαίνει να έχεις κρυώσει μέσα σου από τη συμπεριφορά κάποιων.
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

το αν πας να ασπαστεις το χερι του καθε ιερομενου
ειτε μοναχου στο αγιο ορος , ειτε παπα
εχει να κανει μονο με σενα , με τον εαυτο σου
κατα ποσο εχεις ταπεινωθη η οχι
δεν παμε να φιλησουμε το χερι δεν παμε να φιλησουμε το σκευος
παμε να ασπαστουμε την θεια χαρι που εχει ο εκαστοτε ιερομενος
και να παρουμε απο αυτην
θελει ταπεινωση , και εσωτερικη εργασια .
ειναι πραξη μετανειας .
ειτε μοναχου στο αγιο ορος , ειτε παπα
εχει να κανει μονο με σενα , με τον εαυτο σου
κατα ποσο εχεις ταπεινωθη η οχι
δεν παμε να φιλησουμε το χερι δεν παμε να φιλησουμε το σκευος
παμε να ασπαστουμε την θεια χαρι που εχει ο εκαστοτε ιερομενος
και να παρουμε απο αυτην
θελει ταπεινωση , και εσωτερικη εργασια .
ειναι πραξη μετανειας .
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
-
Nikolaos79
- Τακτικό Μέλος

- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Την πρωτη φορα που μου τραβηξαν το χερι, δεν ξερετε ποσο πολυ στεναχωρεθηκα.Νομιζα ,επειδη ηξερα και την αμαρτωλοτητα μου, οτι ο γεροντας τραβηξε το χερι του ,γιατι ειμαι πολυ αμαρτωλη και αναξια και ειχα πληγωθει τοσο πολυ.Αλλα μετα μου ειπαν οτι απο ταπεινωση ,δεν αφηνουν να φιλησεις το χερι.
Το αλλο που μου συμβαινει ,πολλες φορες ειναι οτι ενω θελω να φιλησω το χερι του ιερεα ,πολλες φορες αν δεν ειναι καπως ηπια η μορφη του ,κατεβαζω το κεφαλι και φευγω .Ειναι κακο αυτο?Αν δω π.χ ενα μεγαλο σε ηλικα ιερεα ,μπορω να του φιλησω πιο ευκολα το χερι απο οτι εναν νεο και λιγο πιο αυστηρο γενικα στην οψη του.Τι λεω η τρελλη!!! Αλλα καπως ετσι νιωθω.
Το αλλο που μου συμβαινει ,πολλες φορες ειναι οτι ενω θελω να φιλησω το χερι του ιερεα ,πολλες φορες αν δεν ειναι καπως ηπια η μορφη του ,κατεβαζω το κεφαλι και φευγω .Ειναι κακο αυτο?Αν δω π.χ ενα μεγαλο σε ηλικα ιερεα ,μπορω να του φιλησω πιο ευκολα το χερι απο οτι εναν νεο και λιγο πιο αυστηρο γενικα στην οψη του.Τι λεω η τρελλη!!! Αλλα καπως ετσι νιωθω.
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
ο ιερευς ,εφ'οσον ειναι κανονικος ιερευς της Εκκλησιας -και οχι σχισματικος,παλαιοημερολογητης κτο- εχει την ιερωσυνη!ειτε η οψη του ειναι της αρεσκειας μας ειτε οχι,ειτε μας εμπνεει ειτε οχι-το οτι δεν εμπνεει εμας δεν εχει να κανει με την πνευματικη αξια του ιερεως- ,εφ'οσον εχει την ιερωσυνη του Χριστου,ειναι -απο αυτο και μονο-αξιον και δικαιον να ασπαστουμε με ευλαβεια και πιστη το χερι του,που βασταζει σε καθε λειτουργια το αγιο Ποτηριο ,που μεσα περιεχει τον ιδιο τον Θεον μας!
δεν ασπαζομεθα τον ιερεα ,αλλα τον Χριστο εκεινη την στιγμη!το χερι του ιερεως-και του αναξιου-ειναι χερι Χριστού!
δεν ασπαζομεθα τον ιερεα ,αλλα τον Χριστο εκεινη την στιγμη!το χερι του ιερεως-και του αναξιου-ειναι χερι Χριστού!
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

XRYSA έγραψε:Νομίζω ότι φιλάμε μόνο το χέρι του ιερέα όχι των μοναχών, και πιθανόν γι αυτό τραβούν το χέρι τους.
δεν υπαρχει μοναχος η παπας εκεινη την στιγμη
υπαρχει ο θεος μας , ο πανταχου παρων
υπαρχει ο κυριος μας
ρωταει ο γεροντας τον μοναχο που τον βοηθουσε
τι εχεις μεσα στην καρδια σου ; εσενα γεροντα απαντα
οχι εμενα ευλογημενε , εμενα στο περικαρδιο τον χριστο μας μεσα στην καρδια τον χριστο μας
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»