Θυμός

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Θυμός

Δημοσίευση από eleimon »

Πως αντιμετωπιζουμε καποιον που θυμωνει?ποσο υποχωρηση μπορουμε να κανουμε ?και αν χειροτερευει με το να προσπαθουμε να τον παρουμε με το μαλακο,εκει τι γινεται? πως μπορει ενας ανθρωπος να μεταμορφωνεται απ τη μια στιγμη στην αλλη?
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΘΥΜΟΣ

Δημοσίευση από smarti »

Η γιαγιακα μου ελεγε, να μετραω εως το 10 απο μεσα μου και μετα να φευγω για λιγο, ωστε να ηρεμησω και εγω πριν δωσω μια απαντηση πανω στα νευρα μου η και για να εχει ωρα να ηρεμησει και ο αλλος....Νομιζω η σιωπη ειναι το καλυτερο!!Αν κανω λαθος συχωρεστε με.. :oops:
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Dimitra79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitra79 »

Τον αγνοείς! Εάν βλέπεις ότι στου κουφού την πόρτα δεν απαντάει κανείς τι κάνεις? Εγώ φεύγω. Μου συμβαίνει να ζώ με άνθρωπο που μου προκαλεί μεγάλο θυμό αλλά πολύ απλά κάνω υπομονή και προσπαθώ να δείξω αγάπη. Νομίζω πως φταίμε και εμείς εν μέρει επειδή δεν έχουμε μέσα μας την ανάλογη αγάπη για να να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας ως εικόνα Κυρίου. Υπομονή, αγάπη και εκείνη την στιγμή ιδίως που πάνε να σε προσβάλουν την ευχή και προσπάθησε να μην ακούς τι σου λένε. Θέλει εξάσκηση αλλά λειτουργεί!
Γνωρισόν μοι Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι, ότι προς σέ ήρα την ψυχήν μου..
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΠΑΪΣΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ & ΔΙΔΑΧΕΣ» των Δ.Δ. Λιακόπουλου, Δ. Μεσσηνιάτη
(σελ. 351)
Σκοπός είναι να προλαβαίνει ο άνθρωπος να μην φτάσει στον θυμό. Και το γάλα αν δεν προλάβεις να το κατεβάσεις από τη φωτιά, μόλις φουσκώσει, χύνεται. Με την ταπείνωση και την σιωπή δίνουμε τόπο στην οργή. Αν σιωπήσεις, αφοπλίζεις τον άλλον.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ Ε΄, ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ»

(σελ. 21-22)
-Γέροντα τι είναι τα πάθη;
-Εγώ τα βλέπω σαν δυνάμεις της ψυχής. Ο Θεός δεν δίνει ελαττώματα, αλλά δυνάμεις. Όταν όμως δεν αξιοποιούμε τις δυνάμεις αυτές για το καλό, έρχεται το ταγκαλάκι, τις εκμεταλλεύεται και γίνονται πάθη και ύστερα γκρινιάζουμε και τα βάζουμε με τον Θεό. Ενώ, αν τις αξιοποιήσουμε στρέφοντάς τες εναντίον του κακού, μας βοηθούν στον πνευματικό αγώνα. Ο θυμός λχ δείχνει ότι η ψυχή έχει ανδρισμό, ο οποίος μας βοηθάει στην πνευματική ζωή. Ο θυμώδης άνθρωπος, αν αξιοποιήσει στην πνευματική ζωή τη δύναμη που έχει, είναι σαν ένα γερό αυτοκίνητο που πιάνει την ευθεία και κανείς δεν το φτάνει. Αν όμως δεν την αξιοποιήσει και αφήνει ανεξέλεγκτο τον εαυτό του, μοιάζει με αυτοκίνητο που τρέχει με υπερβολική ταχύτητα σε ανώμαλο δρόμο και κάθε τόσο εκτροχιάζεται.

ΑΝΑΣΑΣΜΟΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ. - ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ) ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γ.ΓΚΕΛΠΕΣΗΣ
Κάθε φορά που έχουμε θυμό ή οργή θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται :
1.Οφείλεται στην ιεροκατηγορία; Οφείλεται στην κατάκριση ή στο κουτσομπολιό, που κάναμε εις βάρος κάποιου τρίτου και μάλιστα απόντος;
2. Οφείλεται στην υπερηφάνεια και στον εγωισμό;
3. Οφείλεται σε σαρκική επανάσταση που έχουμε μέσα μας;
Τότε θα δούμε θα ανακαλύψουμε ότι σε ένα από αυτά τα τρία οφείλεται. Το ένα πάθος και μια αδυναμία γεννούν πολλά άλλα πάθη. Υπάρχει μια αλληλουχία και μια αλυσίδα παθών και αδυναμιών.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ Δ΄, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ»
(σελ. 49)
-Γέροντα, πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τον άλλον, όταν είναι εκνευρισμένος;
-Με την υπομονή!
-Και αν δεν έχεις;
-Να πας να αγοράσεις! Πουλάνε στα σούπερ μάρκετ! Κοίταξε, όταν ο άλλος είναι μπουρινιασμένος, ό,τι και να του πεις δεν γίνεται τίποτε. Καλύτερα εκείνη τη στιγμή να σιωπήσεις και να λες την ευχή. Με την ευχή θα καλμάρει ο άλλος, θα ηρεμήσει, και θα μπορέσεις μετά να συνεννοηθείς μαζί του. Βλέπεις και οι ψαράδες δεν πάνε να ψαρέψουν αν δεν έχει μπουνάτσα. Κάνουν υπομονή μέχρι να καλοσυνέψει ο καιρός.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Ωραια και σοφα Νικο μου πως τα κανεις πραξη ομως οταν εχεις μπροστα σου ταυρο εν υαλοπωλειο?πολλες φορες μου χει συμβει να μη μιλαω και να μου επιτιθονται γι αυτο επειδη ειμαι αναισθητη λενε..και εξοργιζονται περισσοτερο,βεβαια...προτιμω να φευγω σ αυτες τις περιπτωσεις παρ ολο που ακουω τα εξ αμαξης,γιατι δεν ειμαι και ανθρωπος των καυγαδων,να ομως , που συμβαινουν κι αυτα μεσ την οικογενεια,και ιδιως οταν προκειται μεταξυ αδελφων...Στεναχωριεμαι γιατι με την αδελφη μου εκπεμπουμε σε διαφορετικα μηκη κυματος,και το αποτελεσμα ειναι η συγκρουση...Δυο αδελφια ειμαστε,απ τους ιδιους γονεις κι ομως τοσο διαφορετικες...Αυτα που συζηταω μαζι σας θα μπορουσα να τα συζηταω και μαζι της ομως ματαια....δεν εχει αυτια νακουσει τιποτα...ειναι πνευμα αντιλογιας συνεχως,και δημιουργει καυγαδες απ το πουθενα. Δε ξερω πως να βοηθησω και τους γονεις μου που ζουν μαζι της και την ιδια,απλα προσευχομαι...
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Προσπαθουμε να φτασουμε εστω και λιγο στο επιπεδο που αναφερει ο γεροντας...
και φυσικα θα πεσουμε σαν αμαρτωλοι που ειμαστε...και ελπιζουμε στο ελεος Του
...στο τελος να ειμαστε ορθιοι...
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Δεν ξέρω εάν κάνω το σωστό που σας το γράφω, όμως διάβασα για εκείνον τον ταύρο στο υαλοπωλείο και θα προτείνω κι εγώ κάτι για τον θυμό του άλλου.
Την ταπείνωση έως πτώσεως! Και εξηγώ : πραγματικά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ο καλός Θεός τους έχει στείλει επίτηδες κοντά μας, για το δικό μας συμφέρον 8)
Άνθρωποι που δεν έχεις από πού να τους πιάσεις για να πεις όχι μιά ορθή κουβέντα, αλλά για να συννενοηθείς για απλά πράγματα! Αυτοί το κάνουν να φαίνεται δύσκολο και απίθανο μιά συννενόηση μεταξύ μας.
Είσαι αναίσθητη ναι! Παραδέξου το μπροστά τους πως ναι εγώ αυτή είμαι, όχι με παρρησία αλλά με ντροπή!
Είσαι αναίσθητη και δεν καταλαβαίνεις. Και λοιπόν?
Κάνε πίσω όχι όσο μπορείς, αλλά όσο πρέπει κάθε φορά για να μην διαπληκτίζεστε και πολύ περισότερο για να μην τους σκανδαλίζεις με την συμπεριφορά σου.
Μιά χριστιανική συμπεριφορά σκανδαλίζει να ξέρεις, όσους μάχονται τον Χριστό.................... λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι.
Μην σκανδαλίζεις, κάνε πίσω όταν ο ταύρος αγριεύει (όχι από φόβο, αλλά για το δικό του ψυχικό καλό), κάνε και λίγο την χαζή για χάρη του Χριστού μας :D
Για μένα είναι προτιμότερο να σε πούνε αναίσθητη και χαζή............ παρά να επιμένεις στις απόψεις σου για το οτιδήποτε γήινο!
Παραδέξου κάποιες φορές πως "ναι είμαι λάθος αλλά αυτό μου αρέσει αυτό αισθάνομαι..... " και δείξε πως ναι μεν καταλαβαίνεις αυτόν που τα έχει πάρει άγρια μαζί σου αλλά δυστυχώς έτσι είσαι.
Δεν ξέρω εάν καταλαβαίνεις eleimon πώς σου μιλάω..........
Πάντως για μένα ήταν το αντίδοτο του θυμού τους η συγκεκριμένη μου συμπεριφορά. Και με τον καιρό ηρέμησαν και μπορέσαμε να ανταλλάξουμε και κάποιες ανθρώπινες κουβέντες.
Μπορεί να μην ταιριάζει αυτή η συμπεριφορά που σου έγραψα για την δική σου περίπτωση........ δεν γνωρίζω. Πάντως να χάσεις κάτι δεν έχεις, εάν ήδη δεν το έχεις δοκιμάσει και αυτό!!! (τι κρίμα που είμαι χαζή τελικά και δεν καταλαβαίνω...... συγνώμη ζητάω που σε στενοχωρώ.............)
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Θυμάμαι τη μαμά μου που έλεγε "ο πιο έξυπνος υποχωρεί"....
theodnot
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από theodnot »

Teri έγραψε:Θυμάμαι τη μαμά μου που έλεγε "ο πιο έξυπνος υποχωρεί"....

Ελπιδα μου η αποψη της Κατερινας ειναι ομοια με τη δικη μου... ειναι καλυτερα να κανεις την "βλαμενη" και συχνα να κανεις οτι δεν ακους δεν καταλαβαινεις ... ή ακομη δε νιωθεις ... τοσο που και η αδερφη σου θα σε νομιζει χαζη ή ανοητη και αργοτερα οταν θα φευγει ο θυμος ηρεμα να συζητατε.... ξερω ειναι δυσκολο αλλα καλυτερα να εισαι η χαζη παρα η μαλωμενη.... ευχομαι να σε φωτισει ο Θεος δινοντας σου υπομονη και να φωτισει την αδερφη σου δινοντας της κατανοηση και συνεση
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”