Φιλάμε τις εικόνες του τέμπλου;
Συντονιστής: Συντονιστές
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Φιλάμε τις εικόνες του τέμπλου;
Κάποιος ιερέας είπε πως είναι αμαρτία να ασπαζόμαστε τις εικόνες του τέμπλου, όταν υάρχουν αναρτημένες εικόνες σε άλλα σημεία του Ιεού Ναού. Το άκουσα και σοκαρίστηκα! Ισχύει κάτι τέτοιο;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Φιλάμε τις εικόνες του τέμπλου;
Μηπως εννοουσε οτι μεσουσης της ακολουθιας που τελειται, δεν ειναι σωστο και πρεπον, καποιος/α πιστος α, οπως κατ'επαναληψιν συμβαινει, να ανεβαινει στο τεμπλο και να προσκυνει τις εικονες, ισως και με λιγη κεκρυμμενη διαθεση επιδειξης ευσεβειας, και υποβοσκουσα υπερηφανεια, αντι να προσκυνησει λιτα και απεριττα τις υπολοιπες ομοιες εικονες που υπαρχουν κατασπαρτες μεσα στον Ναο;
Μαλλον αυτο θελει να στηλιτευσει ο Ιερεας, τον λογισμο και την πρακτικη αυτη, οχι αυτη καθεαυτη την προκυνηση των εικονων του τεμπλου.
Μαλλον αυτο θελει να στηλιτευσει ο Ιερεας, τον λογισμο και την πρακτικη αυτη, οχι αυτη καθεαυτη την προκυνηση των εικονων του τεμπλου.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Πιθανώς αυτό που λέει ο Dionysis να εννοεί γιατί κι εγώ κάπου διάβασα ότι δεν κάνει να προσκυνάμε εικόνες την ώρα της Θ. Λειτουργίας γιατί ενοχλούνται αυτοί που κάθονται κοντά σε αυτές.
Αν τύχει και είσαι κοντά σε εικόνα δε σ' αφήνουν να παρακολουθήσεις τη Θ. Λειτουργία.
Αν τύχει και είσαι κοντά σε εικόνα δε σ' αφήνουν να παρακολουθήσεις τη Θ. Λειτουργία.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Απ' ό,τι μου ειπώθηκε ο ιερέας αναφερόταν ειδικά στις εικονες του τέμπλου και όχι στις υπόλοιπες.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αυτο λεμε και εμεις παραπανω.
Σου ειπε εν ωρα ακολουθιας; οποτε ισχυει το παραπανω. Γιατι εαν σου ειπε γενικα, οποιαδηποτε ωρα και στιγμη, δηλαδη και αδεια, να ειναι η Εκκλησια, και να μην τελειται καποια ακολουθια, παλι να μην προσκυνουνται οι εικονες του τεμπλου, ε, τοτε αλλαζει τελειως το νοημα.
Σου ειπε εν ωρα ακολουθιας; οποτε ισχυει το παραπανω. Γιατι εαν σου ειπε γενικα, οποιαδηποτε ωρα και στιγμη, δηλαδη και αδεια, να ειναι η Εκκλησια, και να μην τελειται καποια ακολουθια, παλι να μην προσκυνουνται οι εικονες του τεμπλου, ε, τοτε αλλαζει τελειως το νοημα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αποστολη μου κι εγω το συζητησα αυτο με το πνευματικο μου γιατι το χα διαβασει σ ενα εγχειριδιο θρησκευτικης λατρειας και μου χε κανει εντυπωση και η απαντηση του ηταν οτι απ τη στιγμη που υπαρχουν οι εικονες στην εισοδο της εκκλησιας αυτες πρεπει να ασπαζομαστε κι οχι αυτες στο τεμπλο. Σε ωρα λειτουργιας οπως λεει και ο Διονυσης,και σε ωρα που γινεται εξομολογηση δεν επιτρεπεται να τις ασπαζεσαι γιατι διακοπτεις κατα καποιο τροπο τους συνλειτουργους σου. Οι ιερεις παντως εχουν αυτη την αποψη.
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».