Ελαττωματική Αγιογραφία

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
melos
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Ελαττωματική Αγιογραφία

Δημοσίευση από melos »

Αδέλφια,

Ένας γνωστός μου που ασχολείται με την αγιογραφία ανέλαβε να μου φτιάξει μια εικόνα του Χριστού.
Το παιδί ζωγραφίζει καλά αλλά έκανε ένα λάθος στην αγιογραφία που μου έφτιαξε και το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Έφτιαξε τον Χριστό με τέσσερα δάχτυλα στο δεξί χέρι που ευλογεί.

Τι "παίζει" με την παράληψη αυτή; Το λάθος αυτό δεν διορθώνεται (η εικόνα έχει περαστεί με βερνίκι). Η αγιογραφία έχει αξία;

Υπάρχουν γνωστές αγιογραφίες με λάθη;

Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ελαττωματική Αγιογραφία

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Δε γνωρίζω για το συγκεκριμένο που ρωτάς αλλά μου δίνεται η ευκαιρία,
να εκφράσω κι εγώ μια δική μου απορία.
Είδα την κλασσική εικόνα της Παναγίας με το βρέφος που όλοι ξέρουμε,
με την Παναγία στα αριστερά και το βρέφος δεξιά στην αγκαλιά της (όπως κοιτάζουμε την εικόνα εμπρός μας εννοώ το δεξιά και το αριστερά.)
Και το βρέφος, σε εκείνη την εικόνα, είχε το κεφάλι του στραμμένο προς τα πίσω.
Πίσω απο τον ώμο του σχεδόν, όπου έτσι φαινόταν, το δεξιό προφίλ του βρέφους.
Δε ξέρω αλλά δε μου άρεσε.
Μου φάνηκε σαν αποστροφή προς την Παναγία.
Βέβαια, επειδή δε γνωρίζω πολλά, γι' αυτό και ρωτάω.
Είναι δυνατόν αυτή η εικόνα να έχει αγιογραφηθεί με σωστό τρόπο;
ή είναι λάθος αυτός ο τρόπος; αυτή η στάση;
Ας μας διαφωτίσουν όσοι ξέρουν, γιατί νομίζω πως γίνονται και πολλές πονηριές πλέον με μερικές αγιογραφήσεις.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

ωραιο το θεμα μολις σημερα ετοιμαζομουν να ανοιξω παρομοιο!!
εχω κι εγω μια απορια
εχω προσεξει οτι σε οσες εικονες εχω οι αγιοι ή η Παναγία ή ο Χριστός εχουν το χερι σηκωμενο και ευλογουν.
εχω μια εικονιτσα του Χριστου οπου ειναι σα να ευλογει τον εαυτό Του, το χερι του δηλαδη κανει το σημα της ευλογιας αλλα η παλαμη ειναι στραμμενη προς το σωμα Του οχι προς τα εξω. ειναι λαθος αυτο;

παντως για αυτο που ρωτησε η byzantine spirit εμενα μου ακουγεται οτι ο αγιογραφος προσπαθησε να δωσει μια απο τις συνηθεις στασεις των βρεφων οταν τα κρατα η μαμα τους. ειναι πολυ συνηθισμενο να κοιτα ενα μωρο ετσι και να στρεφει το προσωπο του προς τον κοσμο γιατι εχει περιεργεια για τα εξω και αρχιζει να θελει μια μικρη ανεξαρτησια.

στο melos θα ηθελα να πω οτι θα πρεπει να σου φτιαξει μια νεα αγιογραφια γιατι εσυ πληρωσες για μια σωστη αγιογραφια οχι για μια ελαττωματικη.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Αδερφοί μου μην στενοχωρείστε! Ο Χριστός και η Παναγία και οι Άγιοι δίνουν την χάρη τους σε μια εικόνα και μέσα από μια εικόνα όχι ανάλογα την τέχνη του αγιογράφου αλλά ανάλογα την ευλάβεια και την πίστη των Χριστιανών που τις ασπάζονται τιμητικώς. Μερικές φορές "ελαττωματικές" αγιογραφίες έχουν περισσότερη χάρη από τις "καλές" διότι όλοι τις περιφρονούν.
Επίσης, ακόμη και μια ζωγραφιά ενός παιδιού μπορεί κατά την γνώμη μου να είναι θαυματουργή αν την προσκυνήσουμε με πίστη και ταπείνωση, και θεωρείται από τον Κύριο εικόνα του αληθινή.
Χαίρετε εν Χριστώ!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”