Στον Ενικό ή στον Πληθυντικό;

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

melos
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Στον Ενικό ή στον Πληθυντικό;

Δημοσίευση από melos »

Αδέλφια,

Σήμερα απευθύνθηκα σε μια καθηγήτρια μου στη σχολή μου στον ενικό (όχι επειδή είναι γυναίκα... και καλά σαν φλερτ δηλαδή - σε όλους συνήθως απευθύνομαι στον Ενικό, προσπαθόντας να έχω μια χαρμοσύνη, αμεσότητα και αυθεντικότητα) και μου την είπε...

Μου λέει είμαι Καθηγήτρια σου και να μου μιλας στον πληθυντικό. Δεν είμαστε ίδιοι...(;;;)

Υπάρχουν πολλά άτομα στο forum που θα έχουν κάνει σπουδες κτλ. ...

Υπάρχει στην εκπαιδευτική νομοθεσία τέτοιο υποχρεωτικό τυπικό;;;; Να απευθύνονται οι φοιτητές στους καθηγητές στον πληθυντικο;;
Απο ότι ξέρω στον Στρατό μόνο υποχρεούσε να προσφωνήσεις αξιωματικο με το "κυριε". (πρωτα πηγα στρατό και μετά ξεκίνησα σπουδές)

Ακόμη, ο πνευματικός μου μου έχει πει ότι στα κοσμικά μέτρα ο πιό ψηλά από όλους (όχι ενώπιον του Θεού!!!) είναι ο Κληρικός.

Σε παπά ναι, να υποκληθώ. Σε Στρατηγό ναι, όταν είμαι στον στρατό. Όχι και σε Καθηγητή όμως... και ειδικά όταν ο Ενικός μου αντανακλά την Χριστιανική μου αμεσότητα και αυθεντικότητα (στο κατά δύναμιν).

Σαν Χριστιανός, πως πρέπει να απευθύνομαι στους άλλους;;; Στον ενικό ή στον πληθυντικό. Σημασία δεν έχει η πρόθεση - διάθεση την στιγμή που απευθύνεσαι σε κάποιον-α;;;;

Υ.Γ: Στη Διακήρυξη της Μπολώνια, αναφέρει ότι ο Φοιτητης με τον Καθηγητή στην Ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ίσοι. Ακόμη, και Σύνταγματικά είμαστε όλοι ίσοι. Πιστέυω ότι η Καθηγήτρια μου δεν νομιμοποιείται με κανέναν τρόπο να διεκδηκεί την προσφώνηση στον πληθυντικό. Η αξίωση της αυτή, κατά τη γνώμη μου, αντανακλούσε κομπλεξισμό.
Άβαταρ μέλους
Dimitra79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Στον Ενικό ή στον Πληθυντικό;

Δημοσίευση από Dimitra79 »

Αγαπητέ μέλος, το να μιλάμε σε καποιον στον πλυθηντικό κατα την ταπεινή μου άποψη δείχνει σεβασμό. Είναι καθηγήτρια και είσαι φοιτητής. έχει ανώτερη θέση απο εσένα μέσα στον πανεπιστημιακό κύκλο και οφείλης να της μιλάς στον πλυθηντικό. Εγώ σπούδασα στην Ιταλία. ποτέ δεν μίλησε κανένας φοιτητής κανέναν καθηγητή στον ενικό άν δε μας έδινε ο ίδιος το οκ.
Γνωρισόν μοι Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι, ότι προς σέ ήρα την ψυχήν μου..
Άβαταρ μέλους
calendula
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από calendula »

Εμενα μου αρεσει να μιλαω στον πληθυντικο στους μεγαλυτερους.Το χαιρομαι,νιωθω οτι τους τιμω και σπανια το αλλαζω,εκτος εαν μου ζητηθει απο τον ιδιο ,οποτε μιλω στον ενικο.Ειναι θεμα διαπαιδαγωγησης νομιζω,δεν ξερω. Ετσι εχω μαθει και ετσι θα μαθω και τα παιδια μου ( εαν κανω ,λεμε τωρα :lol: ).
Κράτα με Χριστέ μου να μην σου φύγω...
Άβαταρ μέλους
calendula
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Επισης με χαλαει τρελα να μπαινω σε ενα καταστημα ( ιδιως εαν ειναι και πανακριβου ,που υποτιθεται οτι εχουν και καποιο class) και να μου λενε ''καλησπερα ΣΑΣ ,πως μπορω να ΣΑΣ εξυπηρετησω ''
και το επομενο λεπτο να μου λενε ''κοπελια'' .
Γκρρρρ :angryfire
Πελατισσα ειμαι αγαπητη μου,οχι η φιλεναδα σου.
Εγω φυσικα συνεχιζω να μιλαω στον πληθυντικο.
Πειτε μου γιατρε μου,ειμαι καλα? :e_ugeek
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Ο καθηγητής Κ. Ζουράρις είπε ότι η γνήσια αρχαιοελληνική γλώσσα δεν περιλαμβάνει πλυθιντικό αριθμό. Αυτός προστέθηκε στην ελληνική γλωσσα τον 17ο αιώνα περίπου και ήταν γνώρισμα των Φρανγκικών κτίσεων κυρίως, και συνήθως προσδίδει την υποκρική ευγένια.
Άβαταρ μέλους
calendula
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Οκ τοτε να μην τον χρησιμοποιουμε.
Για την ακριβεια ,προτεινω να αφαιρεσουμε απο την ζωη μας οτιδηποτε προστεθηκε μετα τον 17 αιωνα.
Αχ παει το laptop μου!!!! και το πιστολακι μαλλιων μου και το κινητο μου!!!
Τα τζιν μου τα θελει κανεις? :aiwebs_022
Λοιπον ...μην ξεχασω...
Να μαθω να σπερνω ,να οργωνω,να θεριζω,να αναβω φωτια στο τζακι και ..και..
να μην διαλεξω τον αντρα μου..εκεινος να με διαλεξει...Α!!! και να τον δω πρωτη φορα στην εκκλησια
( φυσικα).
Αχ γιατρε μου... :102
Φιλικα
miss calendula
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ναι και στην εκκλησία τότε να μην ψέλνουμε τροπάρια του Αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού και του Ρωμανού του Μελοδού. Ας κάνουν μία πρόταση στον.. Φοίβο να γράψει και τροπάρια. Πόσα θες να μας τρλάνεις???? :24
Άβαταρ μέλους
calendula
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Πολλα.... :lol:
Τα εχεις? :e_wink
Αχ αυτο το αγγλοσαξωνικο μου χιουμορ.... :mrgreen:
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Να ΄ναι ευλογημένο!
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Χαίρετε αδέρφια!
Προσωπικά πιστεύω πως ο πληθυντικός δηλώνει συνήθως σεβασμό και τιμή στο πρόσωπο και γι' αυτό σε μαθητές, μαθήτριες,φοιτητές, υφισταμένους... επιβάλλεται. Δεν είναι ωραίο να εξαφανίζονται τα όρια και να εξισώνουμε τα πάντα, να γίνονται φιλαράκια όλοι....
Εξάλλου συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς(παιδαγωγούς) ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε πως είναι το πιο σημαντικό επάγγελμα...ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι οδηγοί ψυχών με το παράδειγμά τους!!!
Τέλος πάντων, θα σας πω πως κάποιος Πρωθυπουργός επέβαλλε ακόμη και στους Υπουργούς του τον πληθυντικό, και όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, είπε πως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά
δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ώριμοι να σέβονται την διαφορετικότητα ή ανωτερότητα σε τάξη του άλλου, οπότε χάνεται ο σεβασμός με τον ενικό...
Χαίρετε εν Χριστώ!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”