Την περασμένη Πέμπτη ζήσαμε όλη την φρίκη με τον 19χρονο μαθητή να σκορπά το θάνατο στην σχολή του ΟΑΕΔ. Το ερώτημα είναι το εξής : Ποιος φταίει ; Ο δράστης; ή για άλλη μια φορά ο γονιός ;.
Στν εποχή της απόλυτης ελευθερίας και επικοινωνίας η ανασφάλεια και η μοναχικότητα ζουν και βασιλεύουν. Ποια είναι η θέση που παίρνει ο πατέρας ; η μάνα ; μήπως τελικά μένουν θεατές του προβλήματος και το υποβιβάζουν; Λέγοντας πχ εφηβεία είναι θα περάσει. Ας προβληματιστούμε . . .
Για να διαπιστώσεις πόσο εγωιστές είναι όλοι οι γονείς ή μάλλον ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 80% κάνε ένα πείραμα ρώτα 100 γονείς τι παιδεία έδωσαν στα παιδιά τους όλοι θα απαντήσουν ότι είναι οι καλύτεροι γονείς το ερώτημα είναι : Τα παιδιά το ξέρουν ; τα παιδιά τα ρώτησαν ;
Ποιος γονιός ρωτάει τα παιδιά με ερωτήσεις του τύπου : Παιδί μου είμαι καλός πατέρας ; έχεις κάποιο παράπονο ; μήπως σου είπα κάτι και σε ενόχλησε ή σου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί ; θεωρείς ότι σε καταπιέζω σε κάποιον τομέα που θες να συζητήσουμε ; Θέλεις να μου ανοίξεις την καρδιά σου ;
Υπάρχουν άραγε γονείς που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις στα παιδιά ; υπάρχουν άραγε γονείς που μη γνωρίζοντας πώς να δώσουν παιδεία στα παιδιά τους για ένα συγκεκριμένο θέμα να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό; Μήπως τελικά ο γονέας πέφτει στην παγίδα της κοινωνικής-οικογενειακής δοξας-εξουσιας ; του στυλ : Είμαι ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ –ΜΑΝΑ ΣΟΥ είμαι μεγαλύτερος ! έχω δίκιο ! να με ακούς !.
Εσύ! Που είσαι γονιός σε ρωτώ μήπως αντί να διδάξεις στο παιδί σου να πρέπει να μάθεις να ακούς και να διδαχτείς από αυτό;
Μήπως τελικά σαν γονιός κουβαλάς και εσύ απωθημένα και προβλήματα από τους δικούς σου γονείς και μη μπορώντας να τα βγάζεις ποτέ σου τα μεταφέρεις εκούσια στα παιδιά σου χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τον μέγιστο κίνδυνο του προβλήματος;
Ποια είναι η θέση σου σαν γονέας μέσα στην οικογενειακή εκδήλωση και συμπεριφορά ;
Ποια είναι η προσέγγιση σου στο θέμα παιδείας; Γνωρίζεις ότι αν έχει πχ 2 παιδιά με διαφορετικό τρόπο-προσέγγιση θα χρειαστεί να πλησιάσεις το ένα και με άλλο τρόπο το άλλο ;
Υπάρχει χάσμα γενεών ανάμεσα σε σένα και το παιδί σου ; Προσπάθησες ποτέ να μειώσεις ή να εκμηδενίσεις αυτή την διαφορά μπαίνοντας στην θέση του παιδιού σου ; η απλά απαξιείς το τι συμβαίνει χωρίς να μπορέσεις να κατατάξεις το πρόβλημα και σε μια κατάσταση όπως του 19 χρονου δράστη θα έβγαινες στην tv λέγοντας : Μα ήμουν καλός γονιός του τα έδωσα όλα τι άλλο ήθελε ;
Μηπως τελικά ήθελε την πραγματική φύση της αγάπης που εσύ σαν γονιός αγνοείς και δεν μπόρεσες ποτέ να καταλάβεις ; Μήπως τελικά εξαγοράζεις την αγάπη του παιδιού σου με υλικά αγαθά που μάλιστα σε στιγμές τσακωμού τα προβάλεις σαν επιχείρημα απόδειξης αγάπης ;
Αν θεωρείς τον εαυτό σου καλό γονιό με τα δικά σου μάτια έχεις πέσει σε πλάνη , σε παρακαλώ ρώτα το παιδί σου για αυτό και να το ρωτάς συχνά. Το θέλει , τι ζητά , τι τον ενοχλεί…
Αν νομίζεις ότι επειδή έκανες έρωτα και είναι βιολογικός γονιός και τότε καθάρισες πάλι έχεις πέσει σε πλάνη. Η λέξη μάνα, πατέρας είναι βαριές λέξεις που δεν αρκεί μόνο η βιολογική ταυτοποίηση αλλά χρειάζεται διαρκείς αγώνας !
Αν νομίζεις ότι πραγματική φύση της αγάπης και σωστή παιδεία είναι να αγοράζεις υλικά αγαθά στο παιδί σου ή να του δίνεις ένα πιάτο φαϊ πάλι πλανάσαι. Η πραγματική φύση της αγάπης είναι πολύ ποιο πάνω από αυτά.
Αν νομίζεις ότι σωστό και καλό παιδί είναι αυτό που έβγαλες στην κοινωνία καθ’ εικόνα και ομοίωση σου ή έβγαλες πάνω τα απωθημένα σου που δεν μπόρεσες ΕΣΥ να κάνεις και περιμένεις από το παιδί του να παίξει το ρόλο του, απλά ΚΑΝΕΙΣ λάθος!
Αν νομίζεις ότι το παιδί σου είναι μόνο του ή έχεις περίεργη συμπεριφορά και λές και εφηβεία είναι θα περάσει. Πάλι πέφτεις σε πλάνη κοίταξε το θέμα κατάματα ! αλλιως θα το χάσεις !
Να αμφισβητείς καθημερινά την θέση σου και την συμπεριφορά σου να την ελέγχεις καθημερινά με τον δικό σου αγώνα.
Η ψυχούλα κάθε παιδιού είναι να ένα χωράφι ότι σπείρεις θα θερίσει αν ρίξεις στην ψυχή του σάπιο καρπό σάπιο δέντρο θα φυτρώσει. Αν φυτέψεις ευλογημένο σπόρο θα δεις το μεγαλείο μέσα από τα μάτια του παιδιού σου που θα είναι μια δική σου βοήθεια.
Είσαι ο καθοδηγητής. Δείξε το δρόμο στο παιδί σου ! άφησε το όμως να το περπατήσει αλλα εσύ εκεί ! στυλοβάτης να το παρακολουθείς να του μαθαίνεις τους κινδύνους και να του χαμογελάς !
Να θυμάσαι :! Εκεί που είναι ήσουνα και εδώ που είσαι θα έρθεις ! Μη ξεχνάς ήσουν και εσύ κάποτε παιδί που τώρα είσαι γονιός ! έχει αγάπη στην καρδιά σου και το αποτέλεσμα ευχή να είναι ευλογημένο!
Ποια είναι η θέση σου σαν γονιός ; μήπως φταίς;
Συντονιστής: Συντονιστές
- LOCKHEART
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ποια είναι η θέση σου σαν γονιός ; μήπως φταίς;
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ποια είναι η θέση σου σαν γονιός ; μήπως φταίς;
Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να γρηγορούν στο θέμα έκθεσης των παιδιών σε επιρροές τέτοιου τύπου, αλλά όχι μόνο αυτό.
Οφείλουμε όλοι σαν υπεύθυνοι πολίτες, να σηκώσουμε την γροθιά μας προς όλα τα μέσα προβολής και "πώλησης" σκηνών βίας.
Οργανωμένοι, να "τρίξουμε τα δόντια" σε όσους καπηλεύονται την παιδική αθωότητα και την μεταστρέφουν σε πεδίο καλλιέργειας αντίδρασης, επιβολής, ανισορροπίας αισθημάτων, διαστροφής, τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμων.
Και θα προσθεσω μερικα ακομα στοιχεια, τα οποια συμβαλλουν στην παιδικη εγκληματικοτητα.
Τα "παιδικα" προγραμματα της τηλεορασης!
Οι τερατομορφοι "ηρωες"που στη θεα τους τρομαζουν και οι μεγαλοι, ειναι μερικα απο τα προτυπα των παιδιων σημερα.
Για να μην λαβουμε υπ' οψιν και τα διαφορα πολεμικα παιχνιδια, τα οποια εθιζουν τα παιδια στην βια.
Ενας αλλος ομως παραγοντας που εχει σαν αποτελεσμα τα παιδια να παρουν τον "στραβο"(οπως ελεγαν παλια) δρομο, ειναι η αδιαφορια η δικη μας.
Η αδιαφορια που ξεκιναει απο το σπιτι, την συγχρονη Ελληνικη οικογενεια, συνεχιζεται στο σχολειο, και ολοκληρωνεται στην κοινωνια.
1) ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Ειμαστε μακρια απο τα παιδια μας, και ας λεμε οτι ειμαστε κοντα.
Τους μιλησαμε ποτε για τις οικογενειακες παραδοσεις;
Τους δωσαμε να καταλαβουν τι ειναι οικογενεια;
Οχι με λογια, αλλα με πραξεις.
2)ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Οι δασκαλοι και οι καθηγητες συμπληρωσαν (ως οφειλουν) το εργο των γονεων;
Διδασκουν την πραγματικη ιστορια, δινουν στα παιδια να καταλαβουν; Η μηπως παραδιδουν το "ρουτινιασμενο"τους μαθημα,και την αμφιβολη ιστορια, αφηνοντας τα παιδια στο σκοταδι, χωρις γνωσεις των παραδοσεων;
Μεχρι τωρα συμβαινει μονο το δευτερο.
3)ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Και το μεγαλο "αγκαθι", η κοινωνια.
Αυτη που τα πιστευω της διαμορφωνονται απο τις παραπανω τακτικες αδιαφοριας, και ειναι η "ταφοπλακα" πανω σε εμας και τα παιδια μας.
Τα αποτελεσματα, ειναι ο τιτλος του θεματος!
17 ωρες μπροστα στον υπολογιστη επαιζε το συγκεκριμενο παιδι παιχνιδια δρασης και πολεμου....πως να μην εθιστει σ αυτο?και μη ξεχναμε και κατι σημαντικο εμεις τα φεραμε στη ζωη κι εμεις θα δωσουμε λογο γι αυτα στο Θεο,ειμαστε υπευθηνοι των πραξεων μας και των πραξεων τους.....
Ο δυσκολότερος δρόμος στη ζωή είναι ο δρόμος της καρδιάς σου...
Οφείλουμε όλοι σαν υπεύθυνοι πολίτες, να σηκώσουμε την γροθιά μας προς όλα τα μέσα προβολής και "πώλησης" σκηνών βίας.
Οργανωμένοι, να "τρίξουμε τα δόντια" σε όσους καπηλεύονται την παιδική αθωότητα και την μεταστρέφουν σε πεδίο καλλιέργειας αντίδρασης, επιβολής, ανισορροπίας αισθημάτων, διαστροφής, τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμων.
Και θα προσθεσω μερικα ακομα στοιχεια, τα οποια συμβαλλουν στην παιδικη εγκληματικοτητα.
Τα "παιδικα" προγραμματα της τηλεορασης!
Οι τερατομορφοι "ηρωες"που στη θεα τους τρομαζουν και οι μεγαλοι, ειναι μερικα απο τα προτυπα των παιδιων σημερα.
Για να μην λαβουμε υπ' οψιν και τα διαφορα πολεμικα παιχνιδια, τα οποια εθιζουν τα παιδια στην βια.
Ενας αλλος ομως παραγοντας που εχει σαν αποτελεσμα τα παιδια να παρουν τον "στραβο"(οπως ελεγαν παλια) δρομο, ειναι η αδιαφορια η δικη μας.
Η αδιαφορια που ξεκιναει απο το σπιτι, την συγχρονη Ελληνικη οικογενεια, συνεχιζεται στο σχολειο, και ολοκληρωνεται στην κοινωνια.
1) ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Ειμαστε μακρια απο τα παιδια μας, και ας λεμε οτι ειμαστε κοντα.
Τους μιλησαμε ποτε για τις οικογενειακες παραδοσεις;
Τους δωσαμε να καταλαβουν τι ειναι οικογενεια;
Οχι με λογια, αλλα με πραξεις.
2)ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Οι δασκαλοι και οι καθηγητες συμπληρωσαν (ως οφειλουν) το εργο των γονεων;
Διδασκουν την πραγματικη ιστορια, δινουν στα παιδια να καταλαβουν; Η μηπως παραδιδουν το "ρουτινιασμενο"τους μαθημα,και την αμφιβολη ιστορια, αφηνοντας τα παιδια στο σκοταδι, χωρις γνωσεις των παραδοσεων;
Μεχρι τωρα συμβαινει μονο το δευτερο.
3)ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Και το μεγαλο "αγκαθι", η κοινωνια.
Αυτη που τα πιστευω της διαμορφωνονται απο τις παραπανω τακτικες αδιαφοριας, και ειναι η "ταφοπλακα" πανω σε εμας και τα παιδια μας.
Τα αποτελεσματα, ειναι ο τιτλος του θεματος!
17 ωρες μπροστα στον υπολογιστη επαιζε το συγκεκριμενο παιδι παιχνιδια δρασης και πολεμου....πως να μην εθιστει σ αυτο?και μη ξεχναμε και κατι σημαντικο εμεις τα φεραμε στη ζωη κι εμεις θα δωσουμε λογο γι αυτα στο Θεο,ειμαστε υπευθηνοι των πραξεων μας και των πραξεων τους.....
Ο δυσκολότερος δρόμος στη ζωή είναι ο δρόμος της καρδιάς σου...
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Γράφει η Ελπίδα .....17 ώρες μπροστά στον υπολογιστή έπαιζε....
Εμείς πόση ώρα καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή ;;;;
Εμένα δυστυχώς είναι και η δουλειά μου τέτοια που κάθομαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή
πολλέςφορές ήρθε η κόρη μου και μου λεει ...μαμά βαρέθηκα να σε βλέπω εκεί μπροστά ........παίξε μαζί μου...........
Θα πω ότι όλα ξεκινούν απο εμάς .........δε μπορώ να ρίξω ευθύνες πουθενά αλλού...μάλλον υπάρχουν ευθύνες ,μέχρι το σημείο που τους αναλογούν ευθύνες............
Το Α και το Ω είναι η οικογένεια ....
Είμαι γονιός και είσαι παιδί ....τι ακολουθεί;;; μια υποταγή υποσεινήδητη του παιδιού μας προς εμάς ....
Θα κάνεις αυτό που θα σου πω , θα φας αυτο που μαγείρεψα , θα πας και θα παι΄ξεις οταν σου το πω εγω ή μαλλο οταν σου το επιτρέψω εγω κλπ κλπ κλπ
Δε βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα σε όλα αυτά ;;Δε βλέπουμε τα ματάκια τους να έρχονται και να ρωτούν; Μαμά μπορώ να παίξω μπάλα; Έκανες τα μαθηματικά σου ;τότε ναι ......
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι τα παιδιά μας , το σπλάχνο μας ,παρόλο που είναι μέρος όχι απλό μέρος του κορμιού μας , είναι ισότιμα με μας και όχι υποτακτικά μας;
Τώρα θα μου πείτε ....... άλλος ο ρόλος του γονιού και άλλος του παιδιού ............
Δεν ακυρώνω τη λεπτή γραμμή ισορροπίας ...απλά τα μάτια μου είναι στην ευθεία γραμμή με τα μάτια του / των παιδιών μου ............
Μπορώ να δεχτώ ότι αυτή τη στιγμή δε θέλει να κάνει τα μαθηματικά του ...έτσι βρε παιδάκι μου - εμείς δεν έχουμε στιγμές που δε θέλουμε να κάνουμε κάτι ; έτσι απλα ;
Μπορώ να δεχτώ ότι οι κοινές ώρες με τα παιδιά μου / με τον άντρα μου , που δυστυχώς είναι ελάχιστες , με τους ρυθμούς που ζούμε , είναι αφιερωμένες σε μας ....όχι στο να προλάβω να σκουπίσω , στο να προσέξω μη χαλάσει με τα παιχνίδια του/της το τραπεζάκι του σαλονιού ......και τόσα άλλα μικρά αλλά σημαντικά.
Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία απο τη χαρά στα μάτια των παιδιών μας .....
Πως μπορούμε να το επιτύχουμε;; Μα τι πιο απλό ......απο τη κατανοήση , τη συζήτηση , να μάθουμε να ΑΚΟΥΜΕ , τα πάντα γύρω μας ..... και να βλέπουμε όλους μέσα στα μάτια...είμαστε όλοι ισότιμα μέλη σε μια οικογένεια , άσχετα απο την ηλικία του καθενός , απο το ύψος , απο ........απο
Οταν λοιπόν μάθουμε να αγαπάμε την ειλικρίνεια και την ισοτιμία εμείς σαν άνθρωποι τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το μεγάλο σχολείο των γονέων - ένα σχολείο που δε θα αποφοιτήσουμε ποτέ.......................
Εμείς πόση ώρα καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή ;;;;
Εμένα δυστυχώς είναι και η δουλειά μου τέτοια που κάθομαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή
πολλέςφορές ήρθε η κόρη μου και μου λεει ...μαμά βαρέθηκα να σε βλέπω εκεί μπροστά ........παίξε μαζί μου...........
Θα πω ότι όλα ξεκινούν απο εμάς .........δε μπορώ να ρίξω ευθύνες πουθενά αλλού...μάλλον υπάρχουν ευθύνες ,μέχρι το σημείο που τους αναλογούν ευθύνες............
Είμαι γονιός και είσαι παιδί ....τι ακολουθεί;;; μια υποταγή υποσεινήδητη του παιδιού μας προς εμάς ....
Θα κάνεις αυτό που θα σου πω , θα φας αυτο που μαγείρεψα , θα πας και θα παι΄ξεις οταν σου το πω εγω ή μαλλο οταν σου το επιτρέψω εγω κλπ κλπ κλπ
Δε βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα σε όλα αυτά ;;Δε βλέπουμε τα ματάκια τους να έρχονται και να ρωτούν; Μαμά μπορώ να παίξω μπάλα; Έκανες τα μαθηματικά σου ;τότε ναι ......
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι τα παιδιά μας , το σπλάχνο μας ,παρόλο που είναι μέρος όχι απλό μέρος του κορμιού μας , είναι ισότιμα με μας και όχι υποτακτικά μας;
Τώρα θα μου πείτε ....... άλλος ο ρόλος του γονιού και άλλος του παιδιού ............
Δεν ακυρώνω τη λεπτή γραμμή ισορροπίας ...απλά τα μάτια μου είναι στην ευθεία γραμμή με τα μάτια του / των παιδιών μου ............
Μπορώ να δεχτώ ότι αυτή τη στιγμή δε θέλει να κάνει τα μαθηματικά του ...έτσι βρε παιδάκι μου - εμείς δεν έχουμε στιγμές που δε θέλουμε να κάνουμε κάτι ; έτσι απλα ;
Μπορώ να δεχτώ ότι οι κοινές ώρες με τα παιδιά μου / με τον άντρα μου , που δυστυχώς είναι ελάχιστες , με τους ρυθμούς που ζούμε , είναι αφιερωμένες σε μας ....όχι στο να προλάβω να σκουπίσω , στο να προσέξω μη χαλάσει με τα παιχνίδια του/της το τραπεζάκι του σαλονιού ......και τόσα άλλα μικρά αλλά σημαντικά.
Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία απο τη χαρά στα μάτια των παιδιών μας .....
Πως μπορούμε να το επιτύχουμε;; Μα τι πιο απλό ......απο τη κατανοήση , τη συζήτηση , να μάθουμε να ΑΚΟΥΜΕ , τα πάντα γύρω μας ..... και να βλέπουμε όλους μέσα στα μάτια...είμαστε όλοι ισότιμα μέλη σε μια οικογένεια , άσχετα απο την ηλικία του καθενός , απο το ύψος , απο ........απο
Οταν λοιπόν μάθουμε να αγαπάμε την ειλικρίνεια και την ισοτιμία εμείς σαν άνθρωποι τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το μεγάλο σχολείο των γονέων - ένα σχολείο που δε θα αποφοιτήσουμε ποτέ.......................
Δυστυχώς, αυτό το σύνδρομο μας κατατρέχει όλους..vasilikirimp έγραψε: Εμείς πόση ώρα καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή ;;;;
.......................
Ας αναρωτηθούμε όλοι μας πόση ώρα καταναλώνουμε μπροστά στον υπολογιστή,
και πόσο ωφέλιμος για μας, είναι ο χρόνος αυτός.
Χρειάζεται πολύ προσοχή.
Όλοι μας ψάχνουμε την σπουδαία είδηση, την σπουδαία ιδέα ή σκέψη..
Όμως αυτές ποτέ δεν έρχονται...
Στο μεταξύ όμως ο χρόνος ρέει σαν το νερό μέσα από τα δάκτυλά μας..
- zafeiris
- Κορυφαίος Αποστολέας

δυστηχώς ακόμα δεν έγινα γονιός ωστε να μπορώ να έχω προσωπική άποψη.....
θα συμφωνήσω όμως με όλους εσάς αλλα περοσσότερο με την Βασιλική...
ο καιρός γαρ εγγυς
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
zafeiris έγραψε:δυστηχώς ακόμα δεν έγινα γονιός ωστε να μπορώ να έχω προσωπική άποψη.....
Ευχαριστώ............