"Προσωπική Ζωή";
Συντονιστής: Συντονιστές
"Προσωπική Ζωή";
Αδέλφια...
Τις συμβουλές σας
Σήμερα βίωσα μια μέρα έντασης που οφείλετα;ι κυρίως στον δικό μου σκοτασμένο νου και στην εμπαθή καρδία μου.
Δεν θα επεκταθώ πολύ στο συμβάν, θα το αναφέρω χωρίς να φωτογραφίζω. Για μερικούς, πιό ώριμους στη ζωή, ίσως να μη φανεί τραγικό.
Σπουδάζω σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα. εκεί είναι μια συμφοιτήτρια μου με την οποία, πρέπει να το ομολογήσω, έχω ένα μικρό "κόλλημα".
Με την συγκεκριμένη κοπέλα δεν ξέρω, φταίει αυτή, φταίω εγώ (εγώ φταίω ο τρισάθλιος)αλλά δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω στον βαθμό που θέλω. παρερμηνίες και παρεξηγήσεις, φόβος, ανάμεσά μας.
Ο Θεός να με συγχωρέσει, θέλω να αναφέρω (αυτοδικαίωση...) ότι η συγκεκριμένη κοπέλα δεν είναι και τόσο συμπαθής σε αρκετά παιδιά στη σχολή (στις κοπέλες κυρίως, διότι οι άντρες επικεντρώνονται σε στοιχεία εκτός χαρακτήρα). Προέρχεται από οικογένεια με κοινωνική επιφάνεια, είναι ανασφαλής και έχει μια παρορμητικότητα και ένα τουπέ. Για κοσμικά κυρίως κριτηρια δεν είναι συμπαθής... δεν με ενδιαφέρουν τέτοια πράγματα στους ανθρώπους κοιτάζω στο περιεχόμενο. όχι σε αυτό που φαίνεται κάποιος υπό ορισμένες συνθήκες αλλά στο εσωτερικό του... (αν είναι Ορθόδοξο αυτό)
στη στγκεκριμένη κοπέλα, διέκρινα ότι έχει αρκετά καλά στοιχεία και επιδίωξα την παρέα της. Μου αρέσουν κιόλας τα (χαρακτηριολογικά) δύσκολα στους ανθρώπους
Τέλος πάντων υπήρξε μια ρομαντική στιγμή, μετά τα πράγματα πάγωσαν, ήταν οι συγκυρίες, δεν ένιωσα ποτέ κοντα σε αυτό το πρόσωπο.
Αποτέλεσμα, από δική μου εμπάθεια, κατέληξα (από τυχαία αιτία) να έχω το κινητό της τηλέφωνο.
έμαθε οτι έχω το τηλέφωνό της δεν της άρεσε η ιδέα. μετά ήταν αδιάφορη στο αν το έχω ή όχι.
Πέρασε αρκετός καιρός. Το κόλλημα μου παρέμενε... (χωρίς να σημαίνει ότι δεν γνώριζα άλλες κοπέλες όλο αυτό το διάστημα)
Προσπάθησα να το ξεπεράσω ώς εμπαθή κατάσταση μέσα από την Ορθόδοξη πορεία μου. Να την δω σαν αδελφή μου. Εδώ είναι το μπέρδεμα....
Μετά από πολύ καιρό της έστειλα μήνυμα. Δεν περίμενε ότι έχω το τηλ ακόμη. Μπορεί και να τρόμαξε. Το μηνυμά μου ήταν κοσμιο πάντως και συγκεκριμένο για μια υπόθεση της σχολής.
Την πέτυχα σήμερα στη σχολή. Με έκανε θέμα. Φώναζε:
-Με ποιο δικαίωμα έχω το τηλέφωνό της
-Αν ήταν με κάποιον και το μήνυμα μου γινόταν αφορμή να χωρίσει..
-Οτι δεν είναι φίλη μου και να μη τη θεωρώ φίλη μου
-Δεν κάνει παρέα με όλους
Να μη τη θεωρώ φίλη μου κτλ.
Το αστείο είναι οτι προηγουμένως μίλαγα με μια καθηγήτρια μου για θεολογικά θέματα (για τον νου, την εμπαθή καρδιά κτλ)
Τώρα:
Είναι αμαρτία να έχω το τηλέφωνο μιας κοπέλας που δεν θέλει να το έχω;
Είναι αμαρτία να την βλέπω σαν φίλη μου; Τι να την βλέπω, σαν εχθρό μου;
Είναι αμαρτία να προσεύχομαι για εκείνη όταν δεν θέλει να έχω καμία σχέση μαζί της;
Είναι αμαρτία να την εντάσσω στο σύστημα αξιών μου και να την θεωρώ σαν ένα μέλος από το σωμα Του Χριστόυ από τη στιγμή που δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί μου;
Είναι αμαρτία να την θεωρώ συνδούλο μου στον αγώνα της σωτηρίας από τη στιγμή που δεν θέλει να έχει καμία σχέση μου;
Ο Χριστιανός έχει "προσωπικές στιγμές";
Ο Ορθόδοξος δεν είναι ο άνθρωπος που είναι καθαρός και τα κάνει όλα στο Φως;
Αν διαταράξω μια αμαρτωλή σχέση με μήνυμα μου (προγαμιαία και σαρκική - κοσμική) είναι αμαρτία; Η κοπέλα αν έχει σχέση, αμαρτωλή σχέση έχει. Αν την ενοχλώ τι, την ενοχλώ στην αμαρτία;
Αυτά..
Ευχαριστώ όποιον μπει στον κόπο να μου απαντήσει. Ταράχθηκα σήμερα... όλα πνευματικοί νόμοι είναι. βοηθήστε με να βρω το πνευματικό μήνυμα πίσω από αυτά που έγραψα...
Τις συμβουλές σας
Σήμερα βίωσα μια μέρα έντασης που οφείλετα;ι κυρίως στον δικό μου σκοτασμένο νου και στην εμπαθή καρδία μου.
Δεν θα επεκταθώ πολύ στο συμβάν, θα το αναφέρω χωρίς να φωτογραφίζω. Για μερικούς, πιό ώριμους στη ζωή, ίσως να μη φανεί τραγικό.
Σπουδάζω σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα. εκεί είναι μια συμφοιτήτρια μου με την οποία, πρέπει να το ομολογήσω, έχω ένα μικρό "κόλλημα".
Με την συγκεκριμένη κοπέλα δεν ξέρω, φταίει αυτή, φταίω εγώ (εγώ φταίω ο τρισάθλιος)αλλά δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω στον βαθμό που θέλω. παρερμηνίες και παρεξηγήσεις, φόβος, ανάμεσά μας.
Ο Θεός να με συγχωρέσει, θέλω να αναφέρω (αυτοδικαίωση...) ότι η συγκεκριμένη κοπέλα δεν είναι και τόσο συμπαθής σε αρκετά παιδιά στη σχολή (στις κοπέλες κυρίως, διότι οι άντρες επικεντρώνονται σε στοιχεία εκτός χαρακτήρα). Προέρχεται από οικογένεια με κοινωνική επιφάνεια, είναι ανασφαλής και έχει μια παρορμητικότητα και ένα τουπέ. Για κοσμικά κυρίως κριτηρια δεν είναι συμπαθής... δεν με ενδιαφέρουν τέτοια πράγματα στους ανθρώπους κοιτάζω στο περιεχόμενο. όχι σε αυτό που φαίνεται κάποιος υπό ορισμένες συνθήκες αλλά στο εσωτερικό του... (αν είναι Ορθόδοξο αυτό)
στη στγκεκριμένη κοπέλα, διέκρινα ότι έχει αρκετά καλά στοιχεία και επιδίωξα την παρέα της. Μου αρέσουν κιόλας τα (χαρακτηριολογικά) δύσκολα στους ανθρώπους
Τέλος πάντων υπήρξε μια ρομαντική στιγμή, μετά τα πράγματα πάγωσαν, ήταν οι συγκυρίες, δεν ένιωσα ποτέ κοντα σε αυτό το πρόσωπο.
Αποτέλεσμα, από δική μου εμπάθεια, κατέληξα (από τυχαία αιτία) να έχω το κινητό της τηλέφωνο.
έμαθε οτι έχω το τηλέφωνό της δεν της άρεσε η ιδέα. μετά ήταν αδιάφορη στο αν το έχω ή όχι.
Πέρασε αρκετός καιρός. Το κόλλημα μου παρέμενε... (χωρίς να σημαίνει ότι δεν γνώριζα άλλες κοπέλες όλο αυτό το διάστημα)
Προσπάθησα να το ξεπεράσω ώς εμπαθή κατάσταση μέσα από την Ορθόδοξη πορεία μου. Να την δω σαν αδελφή μου. Εδώ είναι το μπέρδεμα....
Μετά από πολύ καιρό της έστειλα μήνυμα. Δεν περίμενε ότι έχω το τηλ ακόμη. Μπορεί και να τρόμαξε. Το μηνυμά μου ήταν κοσμιο πάντως και συγκεκριμένο για μια υπόθεση της σχολής.
Την πέτυχα σήμερα στη σχολή. Με έκανε θέμα. Φώναζε:
-Με ποιο δικαίωμα έχω το τηλέφωνό της
-Αν ήταν με κάποιον και το μήνυμα μου γινόταν αφορμή να χωρίσει..
-Οτι δεν είναι φίλη μου και να μη τη θεωρώ φίλη μου
-Δεν κάνει παρέα με όλους
Να μη τη θεωρώ φίλη μου κτλ.
Το αστείο είναι οτι προηγουμένως μίλαγα με μια καθηγήτρια μου για θεολογικά θέματα (για τον νου, την εμπαθή καρδιά κτλ)
Τώρα:
Είναι αμαρτία να προσεύχομαι για εκείνη όταν δεν θέλει να έχω καμία σχέση μαζί της;
Είναι αμαρτία να την εντάσσω στο σύστημα αξιών μου και να την θεωρώ σαν ένα μέλος από το σωμα Του Χριστόυ από τη στιγμή που δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί μου;
Είναι αμαρτία να την θεωρώ συνδούλο μου στον αγώνα της σωτηρίας από τη στιγμή που δεν θέλει να έχει καμία σχέση μου;
Αν διαταράξω μια αμαρτωλή σχέση με μήνυμα μου (προγαμιαία και σαρκική - κοσμική) είναι αμαρτία; Η κοπέλα αν έχει σχέση, αμαρτωλή σχέση έχει. Αν την ενοχλώ τι, την ενοχλώ στην αμαρτία;
Αυτά..
Ευχαριστώ όποιον μπει στον κόπο να μου απαντήσει. Ταράχθηκα σήμερα... όλα πνευματικοί νόμοι είναι. βοηθήστε με να βρω το πνευματικό μήνυμα πίσω από αυτά που έγραψα...
Re: "Προσωπική Ζωή";
Στο δια ταύτα:
Πνευματικό έχεις; Τον ρωτάς και ότι σου πεί κάνεις.
Επειδή όμως είμαστε forum και επειδή παραθέτεις ένα θέμα νομίζω πως ο καθένας μπορεί να πεί μια γνώμη.. η οποία ΔΕΝ αποτελεί πνευματική οδηγία.. είναι απλώς μια γνώμη και τίποτε άλλο.
Τώρα:
Το να της επιβάλλεις όμως να σε δεχτεί έστω και σαν συνομιλητή δεν το δικαιούσαι.
Παραβιάζεις την ελεύθερη βούλησή της.
Εκτός και προσεύχεσαι να .. χωρίσει! Κύριε ελέησον!
Αρκεί να μένεις σε αυτό ακριβώς που γράφεις.
Δεν διευκρινίζεις τι είδους «προσωπικές στιγμές» εννοείς.
Το τι έχει η κοπέλα είναι δικό της ζήτημα και δεν σε αφορά.
Την ενοχλείς! Απλά. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.
Να ρωτήσεις τον πνευματικό σου. Αν δεν έχεις πνευματικό καιρός να αποκτήσεις.
Εδώ σε ένα forum θα ακούσεις διάφορες γνώμες και απόψεις
Σεβαστές, πιθανόν σωστές, αλλά οι γνώμες του οποιουδήποτε ΔΕΝ είναι πνευματική οδηγία.
Αυτά..
Πνευματικό έχεις; Τον ρωτάς και ότι σου πεί κάνεις.
Επειδή όμως είμαστε forum και επειδή παραθέτεις ένα θέμα νομίζω πως ο καθένας μπορεί να πεί μια γνώμη.. η οποία ΔΕΝ αποτελεί πνευματική οδηγία.. είναι απλώς μια γνώμη και τίποτε άλλο.
Τώρα:
Αφού δεν θέλει νάχεις το τηλέφωνό της να μην το έχεις. Σβήστοmelos έγραψε:Είναι αμαρτία να έχω το τηλέφωνο μιας κοπέλας που δεν θέλει να το έχω;
Όχι. Δεν είναι αμαρτία. Ούτε να την αγαπάς είναι αμαρτία.melos έγραψε:Είναι αμαρτία να την βλέπω σαν φίλη μου; Τι να την βλέπω, σαν εχθρό μου;
Το να της επιβάλλεις όμως να σε δεχτεί έστω και σαν συνομιλητή δεν το δικαιούσαι.
Παραβιάζεις την ελεύθερη βούλησή της.
Όχι. Η προσευχή δεν είναι αμαρτία.melos έγραψε:Είναι αμαρτία να προσεύχομαι για εκείνη όταν δεν θέλει να έχω καμία σχέση μαζί της;
Εκτός και προσεύχεσαι να .. χωρίσει! Κύριε ελέησον!
Όχι.melos έγραψε:Είναι αμαρτία να την εντάσσω στο σύστημα αξιών μου και να την θεωρώ σαν ένα μέλος από το σωμα Του Χριστόυ από τη στιγμή που δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί μου;
Αρκεί να μένεις σε αυτό ακριβώς που γράφεις.
Όχι.melos έγραψε:Είναι αμαρτία να την θεωρώ συνδούλο μου στον αγώνα της σωτηρίας από τη στιγμή που δεν θέλει να έχει καμία σχέση μου;
Αν γινόσουν λίιιγο πιο συγκεκριμένος ίσως;melos έγραψε:Ο Χριστιανός έχει "προσωπικές στιγμές";
Δεν διευκρινίζεις τι είδους «προσωπικές στιγμές» εννοείς.
Δεν σε ....πιάνω.melos έγραψε:Ο Ορθόδοξος δεν είναι ο άνθρωπος που είναι καθαρός και τα κάνει όλα στο Φως;
Δεν δικαιούσαι να διαταράξεις τίποτε!melos έγραψε:Αν διαταράξω μια αμαρτωλή σχέση με μήνυμα μου (προγαμιαία και σαρκική - κοσμική) είναι αμαρτία; Η κοπέλα αν έχει σχέση, αμαρτωλή σχέση έχει. Αν την ενοχλώ τι, την ενοχλώ στην αμαρτία;
Το τι έχει η κοπέλα είναι δικό της ζήτημα και δεν σε αφορά.
Την ενοχλείς! Απλά. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.
Καλά τώρα σώθηκες!melos έγραψε:Αυτά..
Να ρωτήσεις τον πνευματικό σου. Αν δεν έχεις πνευματικό καιρός να αποκτήσεις.
Εδώ σε ένα forum θα ακούσεις διάφορες γνώμες και απόψεις
Σεβαστές, πιθανόν σωστές, αλλά οι γνώμες του οποιουδήποτε ΔΕΝ είναι πνευματική οδηγία.
Αυτά..
...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»
Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

1. Το τηλέφωνο είναι κάτι προσωπικό. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεις να το κρατάς αν η ίδια δεν επιθυμεί την επαφή μαζί σου. Προτέινω με κάποιον τρόπο να το σβήσεις και να την ενημερώσεις γι' αυτό, ώστε να μην ανησυχεί, γιατί εξ αιτίας του γεγονότος αυτού, σου έχει "βγάλει άμυνες".melos έγραψε:Τώρα:
2. Να την βλέπεις σαν φίλη σου; Τι πάει να πει αυτό; Αν την βλέπεις σαν αδελφή σου έχει καλώς, αλλά θα είσαι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Αν την σκέφτεσαι ερωτικά, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε αμαρτία (δεν χρειάζεται να επεκταθώ). Εφόσον ενδαφέρεσαι γι' αυτήν, αλλά όχι εκείνη για σένα θα πρέπει να ξεφύγεις από την εικόνα της, γιατί σου έχει γίνει κόλλημα κι αυτό δεν είναι υγιές, ούτε πνευματικά ούτε ψυχικά, αλλά ούτε και σωματικά.
3. Η προσευχή δεν είναι ποτέ αμαρτία. Αρκεί να μην ζητάς στην προσευχή σου την (ερωτική) προσέγγιση.
4. Το "σύστημα των αξιών σου"; Τι είναι αυτό;
5. Ούτε και τον όρο συνδούλος μπορώ να καταλάβω. Μάλον όμως δεν προμηνύει κάτι πνευματικά σωστό.
6. Σαφώς και υπάρχουν οι προσωπικές στιγμές. Όλεςοι ερωτικές στιγμές είναι προσωπικές και καλόν είναι να μην γνωρίζει κανείς γι' αυτές. Επίσης, άριστον είναι να συμβουλεύεσαι τον πνευματικό σου, γιατί στον έρωτα είναι πού εύκολο να διαπράξεις αμαρτία και η σωστή πληροφόρηση μπορεί να σε βοηθήσει.
Ας μην ξεχνάμε πάντως πως το άγρυπνο μάτι του Θεού τα βλέπει όλα 24ώρες το 24ωρο.
7. Αν η κοπέλα διατηρεί προγαμιαία σχέση σαφώς και δεν έχει καμία σχέση να μπεις στη μέση, γιατί συμμετέχεις σ' αυτήν με τον να προσπαθείς να την διακόψεις, όχι για να σώσεις την κοπέλα, αλά για να την κερδίσεις εσύ, ερωτικά.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Να ρωτήσεις το πνευματικό σου και όχι εμάς για το τι είναι αμαρτία και τι όχι ..
Σα γυναίκα τώρα θα σου απαντήσω.....πως αφού βρε φίλε η κοπέλα δε σε θέλει ...εσύ γιατί κολλάς ?
Και που πρόλαβες και διέκρινες στοιχεία τόσο βαθειά ? Τα διέκρινες εσύ ή η φαντασία σου , μάλλον άσχημη εκφραση η φαντασία σου ..απλά αυτό που θέλεις εσύ να πιστέυεις ότι είναι η κοπέλα ...
τι να πω....μια συμβουλή μη κολλάς εκεί που φτύνουν ...και η κοπέλα με την έπαρση που σου έδειξε ...δε νομίζω....απλά προχωράς παρακάτω...
συγνώμη για το απότομο του λεξιλογίου μου ...χάθηκαν οι υπόλοιπες ???

Σα γυναίκα τώρα θα σου απαντήσω.....πως αφού βρε φίλε η κοπέλα δε σε θέλει ...εσύ γιατί κολλάς ?
Και που πρόλαβες και διέκρινες στοιχεία τόσο βαθειά ? Τα διέκρινες εσύ ή η φαντασία σου , μάλλον άσχημη εκφραση η φαντασία σου ..απλά αυτό που θέλεις εσύ να πιστέυεις ότι είναι η κοπέλα ...
τι να πω....μια συμβουλή μη κολλάς εκεί που φτύνουν ...και η κοπέλα με την έπαρση που σου έδειξε ...δε νομίζω....απλά προχωράς παρακάτω...
συγνώμη για το απότομο του λεξιλογίου μου ...χάθηκαν οι υπόλοιπες ???
Έλα μου ντέ!vasilikirimp έγραψε: ...χάθηκαν οι υπόλοιπες ???![]()
Ένας άντρας σε κάθε πέντε γυναίκες αντιστοιχεί.. και κόλλησες;
Καλά σε λέει η Βασιλική.. «τράβα παρακάτω!»
...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»
Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
Αγαπητέ μου αδερφέ, πολύ απλά να σεβαστείς την κοπέλα που δεν θέλει να έχει "σχέσεις" μαζί σου(όπως είπαν και οι προηγούμενοι σβήσε κινητα...), να την αφήσεις στα χέρια του Θεού και της Παναγίας και να μην ασχοληθείς άλλο. Χωρίς βέβαια να τρέφεις εμπαθή ή άλλου είδους αισθήματα. Έτσι "μαχαίρι", κόβονται αυτά τα πράγματα.
αφου απ' ο,τι καταλαβαινω την αγαπας και εχει προηγηθει και παρελθον φανταζομαι οτι ειναι δυσκολο να την αφησεις... το ξεσπασμα της μπορει να ειναι φυσιολογικο μπορει και οχι... γιατι δικαιολογιες οτι μπορει να χωρισει απο ενα μηνυμα που αφορα τη σχολη δε μου κολλανε... και να φωναζει μπροστα σε ολους παλι φυσιολογικο δεν ειναι. θα μπορουσε να απαντησει με ενα μηνυμα απλο να μην την ενοχλησεις ξανα. αν οντως υπηρχε ειλικρινεια στη σταση της αφησε τη. αν ομως αλλοι παραγοντες της το επεβαλαν δειξε λιγη υπομονη κι ισως γυρισει μονη της κοντα σου. εσυ ξερεις τι την επηρεαζει, πως αντιδρα τι πιεσεις δεχεται. σε καθε περιπτωση ζητα μια συμβουλη απο τον πνευματικο σου και περιμενε... ο χρονος θα σου λυσει το προβλημα ειτε θετικα
ειτε αρνητικα
...
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΓΑΠΗΣ
Για την Ανταπόκριση στην Αγάπη
"Στη Φιλία και στον Έρωτα, πρέπει και ο άλλος να ανταποκρίνεται. Αλλιώς δεν γίνεται. Στην Αγάπη όμως όχι. Η Αγάπη, όπως μας τη δίδαξε για πρώτη φορά ο Χριστός, δίδεται χωρίς να ζητά. Αυτή είναι η μεγάλη, η τεράστια διαφορά. Γιατί παύει να υπάρχει το Εγώ. Παύει να υπάρχει ο εαυτός μας. Όπως παίρνουμε την Αγάπη από το Θεό, τη δίνουμε στον άλλον χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου τι θα την κάνει… Αυτό είναι το σπουδαίο."
(Απόσπασμα από το βιβλίο "Η Ασκητική της Αγάπης – Γερόντισσα Γαβριηλία” της Μοναχής Γαβριηλίας)
Για την Ανταπόκριση στην Αγάπη
"Στη Φιλία και στον Έρωτα, πρέπει και ο άλλος να ανταποκρίνεται. Αλλιώς δεν γίνεται. Στην Αγάπη όμως όχι. Η Αγάπη, όπως μας τη δίδαξε για πρώτη φορά ο Χριστός, δίδεται χωρίς να ζητά. Αυτή είναι η μεγάλη, η τεράστια διαφορά. Γιατί παύει να υπάρχει το Εγώ. Παύει να υπάρχει ο εαυτός μας. Όπως παίρνουμε την Αγάπη από το Θεό, τη δίνουμε στον άλλον χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου τι θα την κάνει… Αυτό είναι το σπουδαίο."
(Απόσπασμα από το βιβλίο "Η Ασκητική της Αγάπης – Γερόντισσα Γαβριηλία” της Μοναχής Γαβριηλίας)
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Ο πόνος σας είναι το σπάσιμο του οστράκου που περικλείει τη γνώση σας.
Όπως το τσόφλι του καρπού πρέπει να σπάσει, για να βγει η καρδιά του στο φως του ήλιου, έτσι κι εσείς πρέπει να γνωρίσετε τον πόνο.
Κι αν μπορούσατε να κρατάτε στην καρδιά σας το θαυμασμό για τα καθημερινά θαύματα της ζωής σας. Ο πόνος δε θα σας φαινόταν λιγότερο θαυμαστός από τη χαρά σας.
Και θα δεχόσαστε τις εποχές της καρδιάς σας, όπως δέχεστε από πάντα τις εποχές που περνούν πάνω από τα χωράφια σας.
Και θα παρατηρούσατε με ηρεμία τους χειμώνες της θλίψης σας.
Πολλούς από τους πόνους σας τους διαλέγετε μονάχοι.
Είναι το πικρό φάρμακο που μ' αυτό ο γιατρός που είναι μέσα σας θεραπεύει τον άρρωστο εαυτό σας.
Γι' αυτό, να εμπιστεύεστε το γιατρό, και να πίνετε το φάρμακό του, σιωπηλά και ήρεμα.
Γιατί το χέρι του, αν και βαρύ και σκληρό, οδηγείται από το τρυφερό χέρι του Αόρατου,
Και η κούπα που σας δίνει, μ' όλο που καίει τα χείλη σας, είναι φτιαγμένη από τον πηλό που ο μεγάλος Αγγειοπλάστης μούσκεψε με τα δικά του άγια δάκρυα.
Η αγάπη δε δίνει τίποτα παρά μόνο τον εαυτό της και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της. Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται, γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη.
Όταν αγαπάς, δε θα 'πρεπε να λες: "Ο Θεός είναι στην καρδιά μου", αλλά μάλλον "Εγώ βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του Θεού".
Και μη πιστέψεις ότι μπορείς να κατευθύνεις την πορεία της αγάπης, γιατί η αγάπη, αν σε βρει άξιο, θα κατευθύνει εκείνη τη δική σου πορεία.
Η αγάπη δεν έχει καμιά άλλη επιθυμία εκτός από την εκπλήρωσή της. Αλλά αν αγαπάς κι είναι ανάγκη να έχεις επιθυμίες, ας είναι αυτές οι επιθυμίες σου: Να λιώσεις και να γίνεις σαν το τρεχούμενο ρυάκι που λέει το τραγούδι του στη νύχτα.
Να γνωρίσεις τον πόνο της πολύ μεγάλης τρυφερότητας.
Να πληγωθείς από την ίδια την ίδια τη γνώση σου της αγάπης. Και να ματώσεις πρόθυμα και χαρούμενα.
Όπως το τσόφλι του καρπού πρέπει να σπάσει, για να βγει η καρδιά του στο φως του ήλιου, έτσι κι εσείς πρέπει να γνωρίσετε τον πόνο.
Κι αν μπορούσατε να κρατάτε στην καρδιά σας το θαυμασμό για τα καθημερινά θαύματα της ζωής σας. Ο πόνος δε θα σας φαινόταν λιγότερο θαυμαστός από τη χαρά σας.
Και θα δεχόσαστε τις εποχές της καρδιάς σας, όπως δέχεστε από πάντα τις εποχές που περνούν πάνω από τα χωράφια σας.
Και θα παρατηρούσατε με ηρεμία τους χειμώνες της θλίψης σας.
Πολλούς από τους πόνους σας τους διαλέγετε μονάχοι.
Είναι το πικρό φάρμακο που μ' αυτό ο γιατρός που είναι μέσα σας θεραπεύει τον άρρωστο εαυτό σας.
Γι' αυτό, να εμπιστεύεστε το γιατρό, και να πίνετε το φάρμακό του, σιωπηλά και ήρεμα.
Γιατί το χέρι του, αν και βαρύ και σκληρό, οδηγείται από το τρυφερό χέρι του Αόρατου,
Και η κούπα που σας δίνει, μ' όλο που καίει τα χείλη σας, είναι φτιαγμένη από τον πηλό που ο μεγάλος Αγγειοπλάστης μούσκεψε με τα δικά του άγια δάκρυα.
Η αγάπη δε δίνει τίποτα παρά μόνο τον εαυτό της και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της. Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται, γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη.
Όταν αγαπάς, δε θα 'πρεπε να λες: "Ο Θεός είναι στην καρδιά μου", αλλά μάλλον "Εγώ βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του Θεού".
Και μη πιστέψεις ότι μπορείς να κατευθύνεις την πορεία της αγάπης, γιατί η αγάπη, αν σε βρει άξιο, θα κατευθύνει εκείνη τη δική σου πορεία.
Η αγάπη δεν έχει καμιά άλλη επιθυμία εκτός από την εκπλήρωσή της. Αλλά αν αγαπάς κι είναι ανάγκη να έχεις επιθυμίες, ας είναι αυτές οι επιθυμίες σου: Να λιώσεις και να γίνεις σαν το τρεχούμενο ρυάκι που λέει το τραγούδι του στη νύχτα.
Να γνωρίσεις τον πόνο της πολύ μεγάλης τρυφερότητας.
Να πληγωθείς από την ίδια την ίδια τη γνώση σου της αγάπης. Και να ματώσεις πρόθυμα και χαρούμενα.
-
petrosathonas
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αγαπητό melos.
Μην ανησυχείς, όλοι σκοταδισμένο νου και εμπαθή καρδιά έχουμε.
Από παρόμοιες περιπτώσεις ορμώμενος, μπορώ να σου πω ότι ταράζεσαι επειδή προσπαθείς να επιβάλλεις το δικό σου θέλημα.
Αποτραβήξου εντελώς αλλά να προσεύχεσαι για το καλό της κοπέλλας, την υγεία και την επαγγελματική και οικογενειακή της αποκατάσταση. Οι απαντήσεις θα έρθουν.
Μην ανησυχείς, όλοι σκοταδισμένο νου και εμπαθή καρδιά έχουμε.
Από παρόμοιες περιπτώσεις ορμώμενος, μπορώ να σου πω ότι ταράζεσαι επειδή προσπαθείς να επιβάλλεις το δικό σου θέλημα.
Αποτραβήξου εντελώς αλλά να προσεύχεσαι για το καλό της κοπέλλας, την υγεία και την επαγγελματική και οικογενειακή της αποκατάσταση. Οι απαντήσεις θα έρθουν.