Τι είναι αυτά που μαθαίνεις στο παίδι ;

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τι είναι αυτά που μαθαίνεις στο παίδι ;

Δημοσίευση από Teri »

ψυχουλα έγραψε:πως το θωρακιζουμε απεναντι στην τυχον εχθροτητα που θα συναντησει στο σχολειο; αυτη η εχθροτητα μπορει να κανει ενα παιδι να τα βαλει με τους γονεις οπως π.χ. μερικα παιδια τσαντιζονται οταν τα φιλας μπροστα στους φιλους τους ή τα κηνυγας με μια πορτοκαλαδα στο χερι μπροστα στους φιλους τους, με τον ιδιο τροπο θελοντας να ενταχθουν σε μια ομαδα μπορει να αρχισουν να βλεπουν τις οποιες διδαχες της μαμας σαν ξενερωτες ή ότι του δημιουργουν προβλημα. μαλλον σε ολα αυτα βοηθα το κατηχητικο αφου εκει θα βρει φιλους με κοινα πιστευω.
Η όποια αντίδραση δύσκολα θα έρθει πριν την εφηβεία! Μέχρι τότε έχεις σαν γονιός στην απόλυτη αρμοδιότητά σου τις κοινωνικές του επαφές! Εξωσχολικοί φίλοι, εκκλησιασμός, κατηχητικό, είναι τρόποι κοινωνικοποίησης που προσφέρουν στο παιδί την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ των όσων λέει η μαμά και των όσων λέγονται εκτός σπιτιού!
Μεγάλο ρόλο παίζει κι αυτό που έγραψε η ΝΙΚΙ : πρώτα το δικό μας παράδειγμα θα ακολουθήσει το παιδί και μετά όλα τ' άλλα!

Ο μεγάλος ο αγώνας είναι όταν άλλα λέει ο ένας γονιός κι άλλα ο άλλος. Ή όταν άλλα λέει η μαμά κι άλλα η γιαγιά. Εκεί θέλει πολύ προσευχή και στήριξη.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

max1 έγραψε:
NIKI έγραψε:Σε Συνεχεια του θεματος προσευχης....
Το θέμα οτι το ζητησε μονος του να το διαβάσει και δεν του το επεβαλα εγω.Οπως και στο σπιτι οταν αρχιζω να μελετω την Αγια Γραφή θέλει να διαβάσει και αυτους.
Αυτό ακριβώς εννοώ. Αν του το επέβαλες μάλλον θα "κλωτσούσε". Ενώ σε είδε και πήρε το καλό παράδειγμα.

Και κάτι ακόμα. Δεν ξέρω κατά πόσο το πιστεύετε αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και το σχολείο στο οποίο θα πάει και οι αρχές που θα του δώσουν εκεί οι δάσκαλοι.
Στη Θεεσαλονίκη π.χ. υπάρχει ένα σχολείο - που το γνωρίζω καλά - τα Λεωνίδεια εκπαιδευτήρια, στα οποία τα παιδιά μεγαλώνουν σ'ένα πολύ ωραίο, ζεστό και προπάντως χριστιανικό περιβάλλον μαθαίνοντας χριστιανικά τραγούδια (αλλά και πατριωτικά) κάνοντας συχνά εκκλησιασμούς και βιώνοντας μια ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα, χωρίς όμως κάτι το καταναγκαστικό ή το αυστηρό που θα κάνει το παιδί να μισήσει τη θρησκεία. :wink:
χμμ, ωραια θα ηταν οποιος γνωριζει τετοια σχολεια ανα την Ελλάδα να μας ενημερωνει..
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

max1 έγραψε: Στη Θεεσαλονίκη π.χ. υπάρχει ένα σχολείο - που το γνωρίζω καλά - τα Λεωνίδεια εκπαιδευτήρια, στα οποία τα παιδιά μεγαλώνουν σ'ένα πολύ ωραίο, ζεστό και προπάντως χριστιανικό περιβάλλον μαθαίνοντας χριστιανικά τραγούδια (αλλά και πατριωτικά) κάνοντας συχνά εκκλησιασμούς και βιώνοντας μια ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα, χωρίς όμως κάτι το καταναγκαστικό ή το αυστηρό που θα κάνει το παιδί να μισήσει τη θρησκεία. :wink:

http://www.leonidia.gr

Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα το κάθε παιδάκι να μαθαίνει στο σχολείο πράγματα που δεν έρχονται σε σύγκρουση με όσα μαθαίνει στο σπίτι! Μακάρι τα "Λεωνίδεια" να γίνουν παράδειγμα για ν' ανοίξουν πολλά πολλά τέτοια σχολεία ΠΑΝΤΟΥ! Μακάρι το κάθε δημόσιο σχολείο να γίνει ΛΕΩΝΙΔΕΙΑ..... :6
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

smarti έγραψε: Το θέμα αυτό το ρωτάει η ψυχούλα!!

Αληθεια (αλλο θεμα αυτο τωρα) εχετε βρεθει ποτε αντιμετωποι με ειρωνικα σχολια του περιγυρου τυπου "τι ειναι αυτα που μαθαινεις στο παιδι καλογρια θα το κανεις" η με μια πολυ "ευγλωττη" σιωπη και αλλα τετοια;
Για την ανηψιά μου που έφυγε στα 21 της, όντας φοιτήτρια, για να μονάσει, ακούστηκαν πολλά. Κάποιοι μάλιστα κατηγορούσαν τον πατέρα της (κατάγεται από σόι που έβγαλε ιερείς και μοναχούς), επειδή η ανατροφή που της έδωσε συνετέλεσε στον "να χάσουμε την κοπέλα"! Η γιαγιά της σε κατάσταση απελπισίας είπε πιο βαριές κουβέντες, που δεν θέλω να τις μεταφέρω.
Τα ειρωνικά σχόλια είναι κάτι φυσιολογικό και θα πρέπει να το ξέρουμε. Εδώ τέτοια σχόλια αντιμετωπίζω εγώ, για τις ιδέες μου!. Οι πιο κοντινοί συγγενείς ανησυχούν. Σ' εμένα μάλιστα απαγόρευσαν να πάω σε κάποιο παιδάκι ένα βιλίο εικονογραφημένο για τον βίο του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, και κάποιοι άλλοι να μιλάω στην κόρη τους για θρησκευτικα θέματα, μήπως και γίνει καλόγρια!
Αχ αυτοί οι γονείς που είναι κατ' ευφημισμόν μόνο - δυστυχώς - Χριστιανοί!
Που δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους στον Θεό! Τι φοβούνται οι δυστυχισμένοι; Μάλλον τον Ίδιο τον Θεό φοβούνται, ενώ θα έπρεπε να Τον λατρεύουν!
Δυστυχισμένοι άνθρωποι!
Όπως είπε και ο φίλος μου ο Διονύσης : "Ας κανει και κανενας τα παιδια του καλογερους και καλογριες, μηπως και ερθει ευλογια σε αυτον τον τοπο, γιατι δεν παμε καθολου μα καθολου καλα, πιστεψτε με..."
Ένας γείτονας που γύρισε απο τον Άγιον Όρος μου είπε ότι κάποιος πατέρας του είπε ότι πάνω από την Ελλάδα έχουν μαζευτεί όλοι οι δαίμονες!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
max1
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από max1 »

Απόστολε όλα είναι θέμα πίστης. Αφού οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι πιστεύουν, τι να συζητάς μαζί τους; Σου λένε εγώ πιστεύω αλλά όχι στους παπάδες, γενικά σε μια ανώτερη ύπαρξη (και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες)

Εγώ τους λέω μακάρι να γινόταν καμιά κόρη μου μοναχή να είχα και κάποιον να με μνημονεύει μετά θάνατον.
virgin
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από virgin »

Αν κάποιος διέκρινε την διαφορετικότητα πάντως στην συμπεριφορά του παιδιού μου θα χοροπηδούσα
απο την χαρά μου έχω και έφεση (και στα χοροπηδητά και στην χαρά με κλίση στην χαζό παιδι χαρά γεμάτο)
εύχομαι και σε ανώτερα σε όλες τι μάνες που κρατούν το χέρι ψυχών ευάλωτων...
Λοιπον στη από Θεού διαφορά λεμε ΝΑΙ και ανταποδίδουμε το πιο γλυκό μας χαμόγελο
και κοινωνούμε από όλους και τρεφόμαστε με όλα αλλά βαθια μέσα μας κρατάμε πυξίδα
και γιατί να απαντάμε και να δίνουμε εξηγήσεις σε ώτα μη ακουόντων Τα σχόλια και οι σχολιασμοί δεν
τελειώνουν ποτέ και λέγε λέγε ο Χριστιανός .. το λέει και το ασμάτιο λεγε λέγε και εξήγα εξήγα
τίποτε δεν θα βγεί
Προσεύχου Προσεύχου όμως μανα κρυφά μυστικά δυνατά εκ πόνου καρδίας να δεις τι ντουβάρια σκάνε δίπλα σου και σύ ούτε τι σκόνη τους
Άβαταρ μέλους
panos0
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panos0 »

Θα του ελεγα οτι δεν εχω δικαιωμα να στερησω απο το παιδι μου την χαρα να γνωρισει τον Χριστο, και οτι οποιος που βλεπει χωρις γυαλια και προκαταληψεις θα δει ξεκαθαρα, οτι ο Θεος πραγματι υπαρχει, αλλα και οτι αυτος ο οποιος προβαλετε σαν επιτυχημενος στην σημερινη κοινωνια ακομα και με την υλιστικη σκεψη στην πραγματικοτητα δεν ειναι αλλα συρετε πισω απο ψευτικες αναγκες και προτυπα, ευκαιρια δλδ θα βρω να του πιασω την κουβεντα :mrgreen: , να του εκθεσω την αποψη μου και γεγονοτα ωστε να τον κανω και αυτον εστω να αναρωτηθει, μπορει να ειναι καλοπιστος, μπορει να τα σκεφτει αυτα που θα του πω, αλλα ακομα και εαν απο μεσα του η απεξω πει "τι μαπας" δεν με πειραζει θα πω εγω εκει περα και εχει ο Θεος...
Δημοσ.: 590
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."

I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν ένα πράγμα το μόνο που κάνουν είναι να το κατηγορούν. Όταν τους εξηγήσεις ήρεμα και δίκαια, τότε και μόνο τότε αποφασίζουν να δούνε τα πράγματα ξεκάθαρα ΑΝ είναι καλόπιστοι άνθρωποι και όχι ξερόλες!
Και λέγοντας "καλόπιστοι", δεν εννοούμε καταναγκαστικά υπέρ θρησκείας και πίστεως, αλλά γενικότερα. Βέβαια για να τους εξηγήσεις πρέπει να ξέρεις. Για να ξέρεις πρέπει να το έχεις ζήσει, κατανοήσει, εμπεδώσει.... Και όταν τα έχει κάνει όλα αυτά και δεις τα αποτελέσματα απλά τα μεταδίδεις μόνο και μόνο με την στάση σου. Οταν ο άλλος δει αυτήν την στάση, πείθεται, χωρίς εσύ να του εξηγήσεις τίποτα...

Αν τώρα ανήκει στους ξερόλες ότι και να κάνεις δεν θα καταφέρεις τίποτα... Απλά θα συνεχίσεις κανονικά την ζωή σου....
NIKI
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKI »

Aγαπημένα μου αδέλφια καλη και ευλογημένη μερα να έχετε.Οτι μπορουμε να προσφέρομε σε θέματα θρησκείας σε μικρή ηλικία καλο ειναι.Στο κατηχητικό οπου διδασκω τα τελευταια 4 χρόνια εχω ηλικίες και δημοτικό και κάποτε μπορει να διδάξω και σε γυμνάσιο. Οταν ρωτάω τα παιδια αν πηγαν εκκλησια την Κυριακη οι απαντήσεις που δίνουν ειναι: Οι γονείς μου δεν ξυπνουσαν να με παρουν εκκλησια, μια Κυριακη που την εχομε θα σηκωθουμε νωρίς? ... Και αυτα τα μικρα καποια τα εχομε οταν πανε γυμνασιο και ο λογος μου μειωνονται ειναι γιατι τους κοροιδευουν που πανε κατηχητικο.Καταλαμβαινετε τι συμβαινει αν δεν βοηθαει και ο γονιος τουλάχιστον οταν ειναι μικρα τα παιδια.Ευχαριστω.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Οταν καποια στιγμη απομακρυνθηκα απ την εκκλησια για 4 χρονια,τα παιδια μου ηταν αυτα που μου ειπαν,μαμα καποτε πηγαιναμε εκκλησια καθε Κυριακη τωρα τι επαθες και δε μας πας?
Οτι σπειρεις θεριζεις,και τα παιδια θα σε κρινουν οταν ερθει η ωρα....
Ευτηχως η Παναγια δε με κρατησε πολυ μακρια Της,εφαγα ενα χαστουκι και ξυπνησα,την χιλιοευχαριστω μεσα απ τα βαθη της ψυχης μου που μ εφερε ξανα κοντα Της ν αγωνιζομαι κι εμενα και τα παιδακια μου.
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”