Eρώτηση!!! (Για δογματικά θέματα)

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Eρώτηση!!! (Για δογματικά θέματα)

Δημοσίευση από fotios »

Δέσποινα εκτός τα πολύ ωραία λόγια των αδερφών μου ήρθαν αμέσως στο μυαλό μόλις διάβασα το θέμα σου τρία βασικότατα δόγματα:

1) Μία, Αγία, Αδιαίρετος, Ομοούσιος Τριάδα. Μία Ουσία, Τρεις Υποστάσεις ή Πρόσωπα (Πατέρας , Υιός, Άγιο Πνεύμα). Μία Άκτιστη Ουσία, Μία Δύναμη, Μία Θέληση της Αγίας Τριάδος. Ένας Θεός, Δημιουργός, Άναρχος, Ακατάληπτος, Αιώνιος και μεθεκτός ως προς την άκτιστη ενέργειά του.
2) Ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος. Τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος έλαβε σάρκα ανθρώπινη, έγινε άνθρωπος από απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο, για να κάνει τον άνθρωπο θεό κατά χάρη. Ο Χριστός είναι ένα πρόσωπο με
2 ουσίες την ανθρώπινη και την θεία, με 2 θελήσεις, όπου η ανθρώπινη θέληση υποτάσσεται ελευθέρως στην θεία.
3) Η Αειπάρθενος Παναγία Μαρία είναι Θεοτόκος. Παρθένος πριν τον τόκο, Παρθένος κατά τον τόκο, Παρθένος μετά τον τόκο του Μονογενούς
Υιού του Θεού εν σαρκί εκ πνεύματος Αγίου. Το εκλεκτότερο δημιούργημα του Θεού που υποτάχθηκε εκουσίως στο Θείο Σχέδιο της Ενσαρκώσεως για την Σωτηρία του Κόσμου.

Υπάρχουν και δογματικά αξιόλογα βιβλία με πολλά θέματα και μάλιστα από Συνόδους. Σαν παιδάκι απλά σου απάντησα και αν θέλεις κάτι συγκεκριμένο να το δούμε.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Παρότι είμαι υπέρμαχος του να προστρέχουμε σε πηγές και όχι απαραίτητα στην all - around αυθεντία του πνευματικού, αυτό που ζητάει το μέλος λέγεται κατήχηση και αυτό είναι έργο κατα την Ορθόδοξο Παράδοση του πνευματικού που θα επιλέξει να την αναλάβει. Όλα τα άλλα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών είναι μεσοβέζικες λύσεις.
gol
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από gol »

ευχαριστω για τις απαντησεις σας,οσο για την απαντηση του αδελφου kostantinopoliti να απαντησω οτι τετοιες συζητησεις με τον πνευματικο μου δεν μπορω να κανω... ειναι τοσες πολλες οι αμαρτιες μου που δεν προλαβαινω να συζητησω τετοιο θεμα!!!
εξαλλου η ερωτηση μου ηταν τετοια γιατι πολλες φορες σε συναντησεις οικογενειακες πολλες φορες εχει τεθει απο καποιους που ειναι ή λιγο ψυχρη(ας μου επιτραπει η εκφραση) η πιστη (οχι οτι η δικη μου ειναι τοοοσο θερμη!!) που με απλα λογια θα ηθελα να ξερω..μεσα μου γνωριζω αλλα οταν εχεις να κανεις με καποιους που λενε ποια η διαφορα πχ. με τους καθολικους και αυτοι πιστευουν στο Χριστο στη Παναγια ή οτι τελουν και αυτοι μυστηρια ή οτι το ζουμι ειναι να υπαρχει αγαπη αφου ολες οι Θρησκειες σε αυτο βασιζονται...κτλ (ολα αυτα κατω απο πνευμα ειρηνης αναφερονται διχως αψιμαχιες -στις συζητησεις μας-)
θα ηθελα με λιγα λογια να μπορω να απαντησω ομολογω οτι πολλες φορες ντρεπομαι ως Χ.Ο. να μη μπορω να εξηγησω καποια πραγματα!!!να καταλαβουν...
μια αλλη φορα (να αναφερω) ηταν καποιο συγγενικο μου προσωπο που ελεγε οτι θα ηθελα η εκκλησια να ηταν οπως τα πρωτα χριστιανικα χρονια (δεν ηξερα τι να πω ) ή οτι του αρεσε που καποιος φιλος του καθολικος οταν νηστευε (απο φαγητο) ολο αυτο το διαστημα δεν ετρωγε κατι που του αρεσε τοσο πολυ και το εκανε σαν ασκηση εδω βεβαια απαντησα οτι το ζουμι της νηστειας ειναι πρωτα η μετανοια,για να μη σας κουραζω αλλο θα τελειωσω εδω.
και παλι σας ευχαριστω!!!
ΤΟ ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗΝ ΠΕΔΙΟΝ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
(Γέροντας Επιφάνιος)
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Νηστεία σημαίνει εγκράτεια όλων των παθών και ένα πολύ σημαντικό πάθος είναι και αυτό της γαστριμαργίας. Υπάρχει μια γενική θεώρηση κάποιων Χριστιανών (που δεν νηστεύουν) ότι η νηστεία δεν είναι το παν, και ότι η ουσία του Χριστιανισμού βρίσκεται αλλού, εξάλλου "δεν βλάπτουν τα εισερχόμενα αλλά τα εξερχόμενα". Αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη αντίληψη. Η νηστεία είναι η προπόνηση που κάνει ο αθλητής προκειμένουν να βελτιώσει τις επιδόσεις του και να φτάσει στη νίκη. Σαφώς και η προπόνηση δεν είναι ο στόχος, αλλά το μέσον για να επιτευχθεί ο στόχος.
Παραθέτω σχετικά αποσπάσματα:

(Αποσπάσματα από το βιβλίο του † Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, με τίτλο: "Γιατί δεν νηστεύεις;")
Η νηστεία δεν είναι σκοπός, αλλά μέσο για την επίτευξη του σκοπού. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι έκανα τόσες νηστείες, άρα θα δικαιωθώ απέναντι στο Θεό. Η νηστεία, όπως λέχθηκε, «κατευνάζει των παθών τα οιδήματα» και πρέπει συγχρόνως με τη νηστεία να αποφεύγεις την αδικία. Δεν μπορείς να νηστεύεις και συγχρόνως να αδικείς, να κλέβεις, να τσακώνεσαι, να βρίζεις.
Σε ένα τροπάριο που ψάλλεται την εβδομάδα της Τυρινής, η Εκκλησία μας προειδοποιεί ότι χαμένος θα είναι ο κόπος όσων νηστεύουν μόνο σωματικά και δεν απέχουν και από την αμαρτία. Παρομοιάζει μάλιστα αυτή τη νηστεία με εκείνη των δαιμόνων οι οποίοι δεν τρώνε τίποτα, αλλά και δεν ωφελούνται από τη νηστεία τους.
‘Όποιος νηστεύει όπως θέλει ο Θεός, κάνει νηστεία τροφών και νηστεία παθών και θα έχει μισθό από τον Θεό πολύν.
Ο Μέγας Βασίλειος έδωσε το παρακάτω ορισμό στη νηστεία : «Νηστεία αληθής η των κακών αλλοτρίωσις». Η πραγματική νηστεία είναι η αποχή από το κακό, από κάθε είδους αμαρτία.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Savas
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Savas »

Νομίζω για δογματικά θέματα αλλά και πάσης φύσεως θέματα θα πρέπει να ανατρέχουμε στους πατέρες της Εκκλησίας. Για παράδειγμα ,Μ. Βασίλειο,Άγιος Γρηγόριος Παλάμας,βλέπε Φιλοκαλικούς Πατέρες, Άγιο Νικόδημο Αγιορείτη και άλλους. Τώρα είναι αλήθεια πως προχωράνε αρκετά σε βάθος. Αν είσαι στην αρχή, ο γέροντας Παίσιος , γέροντας Πορφύριος τα λένε τόσο απλά ώστε να τα καταλαβαίνει ο καθένας μας. Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη, εστερνιζόμενη βέβαια απο τον πνευματικό μου. Καλό είναι να τον συμβουλέυεσαι για όλα τα θέματα , όπως και τούτο. Και κάτι τελευταίο η Δογματική του Ρωμανίδη, μου φάνηκε αρκετά απλή αν και δεν το τελείωσα όλο το βιβλίο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”