Μιά ελπιδοφόρα προφητεία

Γενικότερη συζήτηση σχετικά με την ερμηνεία των προφητειών της Ορθοδοξίας και τα Σημεία των Καιρών στην Εποχή μας.

Συντονιστής: Συντονιστές

aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 25135
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

Όσο πιο άνετη και χλιδάτη είναι η ζωή γύρω μας, τόσο περισσότερος χώρος για πνευματικό αγώνα υοπάρχει! Τώρα το αν θα τον κάνουμε τον αγώνα αυτόν, είναι μια άλλη υπόθεση!
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 14, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Ηλίας @ Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από stratos »

aposal έγραψε:Όσο πιο άνετη και χλιδάτη είναι η ζωή γύρω μας, τόσο περισσότερος χώρος για πνευματικό αγώνα υοπάρχει!
Αψογος . .
:wink:
Αχ καημένοι Πατέρες,Αγιοι καί δίκαιοι πού περάσατε από αυτόν τόν κόσμο.
Λάθος μάς τά λέγατε καί τζάμπα οι αγώνες σάς γιά νά πλησιάσετε το Θεό.
Εικόνα
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Τετ Φεβ 07, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από anny »

Ο αγαπητός Φιλώτας μου έγραψε....Αγαπητή Anny εγώ απάντησα στη δική σου δημοσίευση κι όχι στου Νίκου. Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω το σχετικό σχόλιό σου.

Η αναγέννηση του Αγίου Όρους PerlMaster και Iosif φαίνεται στον αριθμό και τo επίπεδο των μοναχών. Τη δεκαετία του '70 το Όρος έβαινε προς τη Δύση του. Υπήρχαν μεν πολλοί Άγιοι, αλλά ο αριθμός των μοναχών είχε μειωθεί δραματικά (800-900) οι περισσότεροι ήταν πολύ προχωρημένης ηλικίας και το μορφωτικό τους επίπεδο ήταν χαμηλό. Πολλά Μοναστήρια είχαν σχεδόν εγκαταληφθεί εξ αιτίας του ιδιόρυθμου συστήματος κι οι περισσότερες σκήτες και τα κελιά είχαν ερημώσει.

Φιλώτα η δική μου πρωταρχική παρέμβαση, αφορούσε το κείμενο του Νίκου.
Ο Νίκος λοιπόν έπρεπε να μου απαντήσει και όχι εσύ αντί αυτού.
Αλλωστε εκείνος έχει ένα άλλο κριτήριο ψηλάφισης των τεκταινομένων από ότι εσύ, και την δική του απάντηση περίμενα.
Από τις δικές σου τοποθετήσεις και σε άλλα θέματα απορρέει καθαρά το ρόζ σύννεφο μέσα από το οποίο βλέπεις τα πάντα.
Από τα πρόσφορα......μέχρι τα συλλείτουργα με τους Παππικούς, έχεις καταθέσει απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μου, αλλά γι' αυτό στήνονται και τα forum, για να απηχούν μέσα τους διαφορετικές προσσεγγίσεις.
Οσο για το Αγιο Ορος και την ευφορία που νοιώθεις για τους επιστήμονες μοναχούς, φαίνεται ότι δεν σε ενδιαφέρει η πνευματική κατάσταση, αλλά η καλλιεργημένη παιδεία τους.
Αυτό όμως είναι μια τελείως διαφορετική και παραποιημένη Ορθόδοξη άποψη.
Και συμφωνώ με τον αγαπητό Ηλια...ναι Ηλία μου πήγαν στράφι οι αγώνες των Αγίων γερόντων, εκείνων που δίδασκαν με την βιωτή τους Ορθοδοξία και ορθοπραξία.
Ζούμε στην εποχή της κοσμικής ευδαιμονίας και της ραθυμίας που απορρέει από αυτήν, και ως εκ τούτου και οι μοναχοί των ημερών μας, βλαστοί αυτού του φυτωρίου είναι.
Ας μας ελεεί ο Θεός ΔΩΡΕΑΝ.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4117
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Σημασία έχει στη ζωή αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Προτιμό το ροζ σύννεφο απ΄το γκρίζο που σκεπάζει τα μάτια των ανθρώπων που όλα τα βλέπουν στραβά και δεν αναζητούν τρόπο ν΄αναπαυθούν αλλά να αισθανθούν άβολα. Ύστερα σου λέει γιατί ο κόσμος έχει γεμίσει άγχος και κατάθλιψη.

Όσο γαι το επίπεδο της μόρφωσης των νέων κληρικών και μοναχών δεν μπορώ να καταλάβω τι σας πειράζει. Μην ξεχνάτε ότι οι μεγαλύτεροι Άγιοι της Εκκλησίας μας που μας άφησαν τα κείμενα στα οποία σήμερα βασίζουμε την πίστη μας, όπως ο Απόστολος Παύλος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Μάξιμος κλπ. είχαν πολύ υψηλό (για την εποχή τους) επίπεδο παιδείας, το οποίο όμως φρόντισαν να το χρησιμοποιήσουν προς δόξαν Θεού.

Εσείς προτιμάτε κληρικούς αμόρφωτους που να μην μπροούν ν΄αρθρώσουν θεολογικό και ποιμαντικό λόγο; Και μη μου πείτε ότι υπήρχαν αμόρφωτοι Άγιοι που όμως μπορούσαν να βάλουν κάτω και τον ποιο μορφωμένο στη γνώση του Θεού, γιατί θα σας πω ότι εκείνοι ήταν Άγιοι κι είχαν την πληροφόρηση απ΄ το Άγιο Πνεύμα, πόσοι όμως τέτοιοι υπάρχουν.
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Τετ Φεβ 07, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από anny »

Αγαπητέ μου Φιλώτα και ο Βαρλαάμ είχε μεγάλη μόρφωση, αλλά κατατροπώθηκε από τον Αγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που άφησε το Αγιο Όρος προκειμένου να τον πολεμήσει, γνωρίζοντας οτι θα έσερνε στον όλεθρο της αίρεσης πολλές ψυχές.
Και δεν καταλαβαίνω από πού εκπηγάζει η εικασία σου ότι πολλοί....βάλλουμε κατα των ακαδημαϊκά μορφωμένων μοναχών.
Απλά η Ορθοδοξία διδάσκει μέσω των Πατέρων ότι η πραγματική θεολογία είναι άρρητο μυστήριο του Παρακλήτου που φωτίζει αισθητά τα στόματα.
Αν κάποιος θεολόγος είναι και φιλοσοφικά καλλιεργημένος με κοσμική παιδεία, δεν είναι ανατρεπτικό στοιχείο, αλλά ούτε και δρά πολλαπλασιαστικά στη θεολογική του έφεση, και δεν τον καθιστά αγιοπνευματκό φορέα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Προφητείες-Σημεία των Καιρών”