Φιλία

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

srev
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΦΙΛΙΑ

Δημοσίευση από srev »

smarti έγραψε:Καλημερα :sunny: :sunny:

Πιστευετε στη σημερινη εποχη ,στη προχωρημενη ηλικια που ημαστε καποιοι,μπορει να υπαρξει φιλια;Μαλλον να δημιουργηθει καινουρια :
Η μενουν οι παλιες φιλιες ,που εχουμε εδω και χρονια και αυτες που δημιοργουντε τωρα ,ειναι επιφανειακες;

Φιλικα Σμαρω

Γειά σου Σμάρω,

Η έμμεση παρατήρησή σου έχει στατιστική βάση. Ωστόσο οι άνθρωποι είναι πέραν των επιταγών της κοινής υποκειμενικής εμπειρίας. Πράγματι, θα συμφωνήσω με τους περισσότερους εδώ, υπάρχει η δυνατότητα αναπτύξεως φιλίας σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι επίσης πεποίθησή μου, ότι μεταξύ Χριστιανών υπάρχει καλύτερη προοπτική για κάτι τέτοιο για ευνόητους λόγους.

Σε δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία (μιλώ για αυτές που έχω ζήσει για σιγουριά) -και σε αντίθεση εν πολλοίς με την Ελλάδα, πιστεύω- υπάρχει μια πλάνη στην προσπάθεια κάποιου να αναπτύξει μια φιλία, που σχετίζεται με το πρωτόκολλο επικοινωνιακής συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι σε τέτοιες κοινωνίες τηρούν ένα κώδικα καλής συμπεριφοράς που δίνει την αίσθηση σε κάποιον -ειδικά, προερχόμενο από διαφορετική κοινωνία- ότι ο άνθρωπος που τηρεί τον κώδικα αυτό είναι καλός όπως φαίνεται από τη συμπεριφορά του. Αυτό αποτελεί πλάνη. Είναι δύσκολο να παραθέσω τους λόγους μέσα σε λίγες προτάσεις- θα πω μόνο επιγραμματικά ότι ο Δυτικός άνθρωπος "λειτουργεί" σε μια κοινωνία (και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά), όμως δεν "κοινωνεί". Μέσα στη λειτουργία του θα πατήσει επί πτωμάτων στο όνομα της επιτυχίας, δόξας, ηδονής, αυτοεπιβεβαίωσης, εγωισμού και υστεροφημίας. Η τελεολογία του Δυτικού ανθρώπου είναι οντολογικά θανατική και στυγνή.

Διαπιστώνω, δυστυχώς, μέσα σε βαθιά ανησυχία, την αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας προς την αυτή κατεύθυνση. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι Νεοέλληνες "συνδυάζουμε" (κατά την ορολογία -"κάνω συνδυασμό με το παράλογο"- του γ. Ιωσήφ Βατοπαιδινού) τις τυπολατρικές επιδιώξεις των Δυτικών (και την απολυτοποίηση του θεσμού) με τις εκπτωτικές τάσεις της αγνής μα -εν πολλοίς- παρηκμασμένης σύγχρονης Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι ό,τι μπορεί να δει κάποιος γύρω του: ημίγυμνες -στην κυριολεξία- τηλεπαρουσιάστριες με έντονα πορνική συμπεριφορά και με παντελή έλλειψη όχι μόνο πνευματικού αλλά και του ελαχίστου μορφωτικού επιπέδου να μονοπωλούν σχεδόν το χρόνο και -φοβάμαι- το ενδιαφέρον μεγάλου πλήθους τηλεορασόπληκτων θεατών, πολιτικούς στο χείλος του απολύτου θράσους και της τελείας ηγετικής παρακμής, έναν μέσο πολίτη που βάλθηκε να βγάλει κι από τη μύγα ξίγκι προς αποχαύνωσή του σε βάρος ακόμη και της ίδιας του της οικογενείας, αποστασία όχι μόνο απ' ό,τι ιερότερο και σημαντικότερο έχει παράξει ο Ρωμαίικος πολιτισμός αλλά και από Αυτόν τον ίδιο το Δημιουργό μας.

Για το λόγο αυτό εφιστώ την προσοχή σου, αγαπητή Σμάρω, ώστε να δοκιμάζεις τις φιλίες σου -υποψήφιες και τρέχουσες- με βάση τί εναντιώνεται στη φιλαυτία του ανθρώπου. Ένας αγαπών εαυτών θα διαγράψει τη φιλία σου εν μία νυκτί προκειμένου να διαφυλάξει τη μοναξιά του. Ωστώσο, κανένας δεν θα παραδεχθεί ότι αυτό που διαφυλάσει είναι ουσιαστικά ο διαχωρισμός του από το Χριστό, η απόλυτη μοναξιά, ο πνευματικός θάνατος, η οντολογική κόλαση.

Ευχές,

Σπύρος.
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από zafeiris »

Για ακόμα μια φορά θα συμφωνήσω με την πλάγια σκέψη.....
χωρίς να σημαίνει πως οι υπόλοιπες απαντήσεις δεν με κάλυψαν...
ο καιρός γαρ εγγυς
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Η φιλία συγκαταλέγεται κι αυτή στα"τυχερά" της ζωής κατά τη γνώμη μου.
Τώρα ζούμε πιο πολύ στην εποχή της "κλίκας" και της λυκοφιλίας.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα και πολύ σωστός ο προβληματισμός που έθεσε η Σμαραγδή .
Όσον αφορά το Ίντερνετ ναι γίνεται βρεις κάποιον και να κάνεις μαζί του φιλία,εγώ πριν 2 χρόνια βρήκσ μια κοπέλα στο Ίντερνετ και μετά γνωριστήκαμε από κοντά και ταιριάξαμε και κάνουμε παρέα και είμαστε πολύ καλοί φίλοι μέχρι σήμερα,κι έναν γνωστό μου τον γνώρισα μέσω Ίντερνετ.
Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μια πραγματική φιλία σήμερα,η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Χριστό,η ηθική σήψη και η επιδίωξη της φίλαυτης ικανοποίησης του εαυτού αλλά κυρίως ..... του εγωισμού των ανθρώπων κάνει σχεδόν αδύνατη την πραγματική φιλία καθώς καταντάει σε μια απλή παρέα όπου καθένας κοιτάει πως ο άλλος θα του κάνει καλή παρέα κι όχι πως ο ίδιος θα κάνει πολυ καλή παρέα στον άλλον,ενώ δεν υπάρχει η πραγματική αγάπη ούτε γίνεται θυσία ενώ ούτε στα δύσκολα υπάρχει η συμπαράσταση και η βοήθεια από τον φίλο στον φίλο.
Καταντάει μια εγωιστική ικανοποίηση για το πέρασμα της ώρας,αργολογίας όργανο,χωρίς πραγματική ψυχική επαφή.

Εγώ ως ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς θεωρώ την φιλία ως ένα ιδανικό ,ένα ιερό ιδεώδες όπου πρέπει να υπάρχει πραγματική αγάπη τπυ ενός προς τον άλλον,να θυσιάζεται ο ένας για τον άλλον και να υπάρχει συμπαράσταση και βοήθεια στις δύσκολες στιγμές του ενός φίλου στον άλλον και τούμπαλιν.
Μπορει να φαίνεται βλακωδώς ρομαντικό και σχεδόν ανόητο γισ την εποχή που ζούμε αλλά έτσι πιστεύω.

Πάντως όποιος αδελφός από Αθήνα θέλει μπορούμε να βρεθούμε κι από κοντά για να τον γνωρίσω και να με γνωρίσει και να μιλήσουμε.Όποιος θέλει ας μου στείλει private message.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Διάβασα με πολύ προσοχή τα όσα μου έχετε γράψει .
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας οι οποίες κάποιες λίγο με προβληματησαν,γιατί νομίζω πως διέκρινα κάτι σαν επιφυλακτικοτητα.
Σκεφτηκα λοιπόν και κατέληξα στο να μπορώ να πω ότι ,,Αν σκεφτόμαστε όλοι κάπως επιφυλακτικά για τον συνάνθρωπο μας και αυτός κάνει το ίδιο ,τι θα γινόταν αν ο ένας κρατεί κάτι από τον εαυτό του και ο άλλος κάνει το ίδιο, πως θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια σωστή φιλιά χωρίς μάσκες?Αυτη είναι η άποψη μου ,αν κάνω λάθος θα θελα πολύ να με διορθώσετε. :oops:
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

δεν είμαι επιφυλακτικός με τον συνανθρωπό μου με εμένανε τον ίδιο είμαι επιφυλακτικος......όσο νανε με ξέρω καλά

τώρα αυτό ναχει αντανάκλαση στον άλλον......(?????????)
μακάρι Παναγία μου.....ολοι μας να προσέχουμε τον κακό εαυτό μας

ότι φιλία και να φτείαξω με τον οποιονδήποτε πάντα ένα.θαχω στον νου μου ...ένα....Αν όλοι θα σε προδώσουν ......αυτός(Ο Χριστός μας) όμως ποτέ
άρα αν Ο Χριστος είναι μαζυ μου ποιος θα μπορούσε να είναι ενάντιων μου??????????
σε συνδιασμό και τον δύο είναι δυνατόν να υπάρξη σε εναν ατελεστατο κοσμο
μια πραγματική φιλία
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Λαθος εκφραση μου.Δεν διεκρινα κατι ,αλλα νομιζω πως ενιωσα.

ΙΣΙΑ ΣΚΕΨΗΜιλας η γραφεις πολυ ωραια.Να εισε καλα που μας βαζεις και σκεφτομαστε λιγακι.Σε ευχαριστω.!!!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

smarti έγραψε:Διάβασα με πολύ προσοχή τα όσα μου έχετε γράψει .
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας οι οποίες κάποιες λίγο με προβληματησαν,γιατί νομίζω πως διέκρινα κάτι σαν επιφυλακτικοτητα.
Σκεφτηκα λοιπόν και κατέληξα στο να μπορώ να πω ότι ,,Αν σκεφτόμαστε όλοι κάπως επιφυλακτικά για τον συνάνθρωπο μας και αυτός κάνει το ίδιο ,τι θα γινόταν αν ο ένας κρατεί κάτι από τον εαυτό του και ο άλλος κάνει το ίδιο, πως θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια σωστή φιλιά χωρίς μάσκες?Αυτη είναι η άποψη μου ,αν κάνω λάθος θα θελα πολύ να με διορθώσετε. :oops:
Η δημιουργία μιας φιλίας μοιάζει λίγο με το χτίσιμο ενός σπιτιού: πρώτα βάζεις τα θεμέλια, κάνεις το σκελετό και ανάλογα τη δυναμική του χτίζεις ορόφους, βάζεις τούβλα κλπ. Πριν κάνεις τα θεμέλια δεν μπορείς να χτίσεις τη σοφίτα! Έτσι νομίζω είναι και με τις ανθρώπινες σχέσεις ΚΑΙ με τη φιλία! Πρώτα θα βάλεις θεμέλια, θα γνωρίσεις, θα "εξερευνήσεις" και μετά θα ανοιχτείς. Είμαστε σε μια ηλικία που -δυστυχώς- απέχουμε μακράν από την παιδική αθωότητα που δεν έχει επιφυλάξεις και πονηρία! Μακάρι να μπορούσαμε να ανακτήσουμε αυτή την παιδικότητα.....
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Συμφωνω με ολα οσα εγραψες Κατερινα η μαλλον με τα ποιο πολλα ,εκτος το,,μετα θα ανοιχτεις,,Για να ειναι μια σχεση καθαρη απο την αρχη και να στηριζετε σ γερα θεμμελια ,θα πρεπει και οι δυο πλευρες πιστευω να ειναι ειληκρινεις και να μην κρυβουν τιποτα απο τον εαυτο τους.Τοτε πιστευω υπαρχει ελπιδα να δημιουργηθει μια σωστη φιλια.Ετσι πιστευω ,μπορει και να κανω λαθος........ :oops:
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Το να είσαι ειλικρινής είναι στάση ζωής! Δεν αποκλείει το ένα το άλλο! Μπορείς κάλλιστα να είσαι ειλικρινής και ταυτόχρονα να μην βγάλεις και τα εσώψυχά σου στη φόρα με την πρώτη!! :lol:
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”