Πέρισυ κάποιος πατήρ τάδε - δεν θυμάμαι το όνομα του δυστυχώς- έστειλε ένα γράμμα στην εκπομπή "Όπου γης" στην Πειραϊκή εκκλησία. Το διάβασε ο Λυκούργος δυνατά. Ήταν ένα γράμμα από την Αφρική. Από την ιεραποστολή της Αφρικής. Και περιέγραφε πως με δυο ΓΙΑ ΜΑΣ πενταροδεκάρες, εκεί πέρα κάνουν θαύματα. Με το 2 ευρώ που εγώ τα σπαταλαώ από ΣΥΝΗΘΕΙΑ για το καφεδάκι μου, εκεί πέρα αγοράζουν φάρμακο κατά της ελονοσίας. Η ελονοσία, μια σπάνια και σχεδόν άγνωστη για την Ευρώπη αρρώστια, εκεί πέρα θερίζει. Εκεί πέρα τα 2 ευρώ που κάνει ο καφές μας, φτάνουν για να σωθή μια ζωή από την πιο ηλίθια αρρώστια του κόσμου. Με 3 ευρώ σωζεις 4 παιδιά από την τύφλωση που τυφλώνονται λόγο έλλειψης βιταμίνης "Α". Με 25 ευρώ ζει μια οικογένεια!! Το όλο γράμμα ήταν μια τραγωδία. Η περιγραφή του μου θύμισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν ΜΟΝΟ 1 ευρώ!! Ένα ευρώ που εγώ, σε συνδιασμό με άλλο ένα τα πετάω κυριολεκτικά για ένα κουταλάκι καφέ, και ένα κουταλάκι ζάχαρη!! Με 3 ευρώ αγοράζουμε άλλη μια κάρτα για το κινητό για να πλουτίζουμε τον ΟΤΕ και την Vodafone και για πεθαίνουν οι συνάνθρωποι μας.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως ένοιωσα όταν κατάλαβα το πόσο αχάριστη είμαι. Δόξα τον Θεό, σπίτι έχω, γονείς έχω, σκάνε από υγεία, έχω τα πάντα ενώ μόλις στα κάτω σύνορα της χώρας μου οι άνθρωποι πεινάνε, ουρλιάζουν για λίγο φαγητό, στο τέλος σπαρταράνε τυφλά μέσα στις μύγες και πεθαίνουν για ΝΑ ΠΙΝΩ ΕΓΩ ΤΟ ΦΡΑΠΕΔΑΚΙ ΜΟΥ!! Ένιωσα πολύ άσχημα. Και ακόμα πιο άσχημα όταν κάποιοι άνθρωποι όπως π.χ ο πιλότος κάνουν ολόκληρο
ΘΕΜΑ ή τον Διονύση που και αυτός προσπάθησε να
ΒΟΗΘΗΣΕΙ και ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρεται.
Με θύμωσε αυτό. Ήθελα να δω... Λένε σωστά ο πιλότος και ο Διονύσης; Ή μήπως είναι όντως τα έξοδα μας τόοοοοσα πολλά ώστε δεν έχουμε λίγα να δώσουμε και στους άλλους; Μήπως τα ξοδεύουμε προς δική μας ευχαρίστηση; Εσείς τι συμπέρασμα βγάλατε βρε παιδία; Έχουμε λεφτά ή δεν έχουμε; Τα πετάμε τσάμπα ή όχι; Είναι ψέμμα ότι μπορούμε να φτιάξουμε τα φραπεδάκια μας στο σπίτι για να έχουμε να τα δώσουμε μετά στην Αφρική;
Και όχι.... δεν τα λέω τραγικά τα πράγματα. Όλοι σας ξέρετε ότι έχω δίκιο. Όλοι ξέρετε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. Για μας 3 ευρώ δεν είναι τίποτα! Για αυτούς είναι η μισή ζωή τους. Κανείς δεν σας εμποδίζει αντί να πιείτε ένα φραπεδάκι στον δρόμο, να το φτιάξετε σπίτι σας, που η αντίστοιχη συσκευασία είναι 10 φορές ποιο φτηνή, και να δώσετε τα υπόλοιπα λεφτά στην Αφρική όπως είπα. Εγώ αυτό έκανα. Από τότε στέλνω περίπου 60 ευρώ τον μήνα. Έπινα ΕΝΑΝ φραπέ την ημέρα από 2 ευρώ χ 30 μέρες = 60!! Τι θα γινόταν αν έπινα 2; 3; Αν κάπνιζα; Αν, αν, αν....; ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ότι η ιδεολογία μας "δεν έχω λεφτά" είναι ένα καθαρό ψέμμα που απλά το υποθάλπτουμε; Τουλάχιστον 60 ευρώ έχουμε όλοι μας. Όχι;
Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πίειτε έναν φραπέ κάντε το στο σπίτι. Και βάλτε τα λεφτά που θα δίνατε στην καφετέρια στην άκρη για αυτούς που δεν έχουν. Σκεφτείτε το πόσα λεφτά θα μαζέψετε. Πόσο κάνουν τα τσιγάρα σας; Ε, αυτά τα λεφτά δώστε τα αλλού αφού τα δίνετε που τα δίνετε. Γιατί να μην τα δώσετε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη που θα σας γλυτώσει και την ζωή στο τέλος;
Αυτά είχα να πω. Ξέρω ότι δυσαρέστησα μερικούς. Λυπάμαι. Αλλά ότι όλοι μας έχουμε βολευτεί δεν είναι ψέμμα. Μπορούμε βέβαια να το αλλάξουμε.... στο χέρι μας είναι.... θέλουμε όμως;